Glædelig søndag. Spækket med efterårssolskin og pæne farver på bladene. Jeg tænker pie. Gammeldags slags med brombærfyld. Sprød udenpå. Blød og sød indeni. Med et strejf af syrlighed fra de selvplukkede brombær. Yea, kan du mærke det, det er ren efterårsidyl.
Og overskud.
Egentlig skulle det have været en æbletærte-kage, som skulle have ramt bloggen idag, men da jeg fandt brombær i fryseren.. Afsløret - jeg har ikke lige været ud og fylde en spand i krattet her i morges, men selvplukkede er de dog. Godt nok fra sidste år..
Derfor skulle de også bruges med det vuns. Æble-lækkerierne må blive i næste uge - selvom de dog også fristede noget så frygteligt! Livets svære valg..
Min weekend har været svøbt ind i arbejde fra morgen til aften, vi taler firkantede øjne foran skærmen. Der sker noget bag kulisserne, noget som kræver tonsvis af timer med skriblerier, tanker, research og planlægning. Jeg kræver brombær-tærte til arbejdet - selvom jeg er fuldstændig pjattet med det lige for tiden.
Så en helt enkel mørdej, brombærfyld (spicet op med blåbær i mangel på brombær) og masser af cremefraiche. Mit svar på den gode efterårsweekend. Du kan sagtens nå sådan en tærte-sag her på falderebet, søndagen har lige nogle timer endnu.
Jeg hapser en mini-pie. Findes der noget bedre end at kunne få en HEL pie for dig selv? Nej, vel!
Og min pie(s) er bagt helt efter mine præferencer; underbagt dej, med ekstra syrligt fyld.
Well, det er ikke for alle, så jeg har skrevet standardanvisningerne i opskriften herunder - så kan du bage dine tærter, lige som du lyster.
Og selvfølgelig også som én stor pie.
Der sagtens kan spises helt for dig selv. I sofaen. Under tæppet. Med en serie.
Og god samvittighed over selvforkælelse :)
Ingredienser
Mørdej
- 150 g koldt smør i tern
- 275 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 25 g flormelis
- 1 æg
- 3-4 spsk vand
Fyld
- 250 g brombær
- 250 g blåbær
- 75 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 2-3 spsk kartoffelmel, afhængig af hvor saftige dine bær er
- 3 spsk citronsaft + ½ spsk revet citronskal
Top
- 1 æg
- Sukker
Sådan gør du
Mørdej
- Smuldr smørret med mel, salt og flormelis.
- Tilsæt æg og vand og saml dejen (den må ikke æltes).
- Pak dejen ind i film og lad den hvile 30 minutter på køl.
- Tag den ud og rul dejen ud på et meldrysset bord.
- Stik dejen ud i 8 cirkler, som passer til dine små tærteforme
Fyld
- Bland bær med de øvrige ingredienser i en skål.
- Lad det trække ca. 20 minutter, rør indimellem.
- Læg en dej-cirkel i hver af bundene af de 4 smurte tærteforme og tryk dem godt ud i formen og lad ca. 1 cm hænge udover.
- Kom fyld i alle tærterne.
- Kom den anden dej-cirkel ovenpå fyldet.
- Tryk med en gaffel de 2 dejstykker sammen på kanten af tærten. Skær den overskydende dej fra.
- Skær et par snit i toppen af tærten.
- Pensl toppen med sammenpisket æg og drys med sukker.
- Bag tærterne ved 180 grader i ca. 30 minutter til de er gyldne og sprøde.
- Tag dem ud og lad dem afkøle lidt.
- Spise dem lune med cremefraiche, flødeskum eller is.
Else Kobberøe
Hej Louise
Jeg kunne godt tænke mig at bage dine små brombær/blåbær tærter til min datter's konfirmation i september, kan jeg godt bage dem nogle dage før? Og opbevare dem på køl til de skal bruges.
Mvh Else
Loui&bearnaisen
Hej Else
Fordi det er mørdej, så mister de sprødheden dagene efter og med fyldet i, så vil de også blive mere fugtige.
Så jeg tænker ikke det vil være optimalt, desværre.
Mørdejen og fyldet kan du dog sagtens lave på forhånd, så de blot skal samles og bages.
Mange hilsner
Louise