Nem græsk moussaka lavet med krydret oksekød, aubergine, kartofler og lækker cremet bechamelsauce (evt. med æg, hvis den skal være ekstra god) er lækker aftensmad - både til hverdag og til gæster. Moussaka kan sagtens laves dagen i forvejen eller fryses ned efter den er bagt.
Forresten glædelig 1. december :)
Jeg er så lidt klar til sidste måned af året, men på den anden side kan jeg sagtens klemme en klejne eller 5 ned, mens jeg lige får klemt det allersidste ud af året - på turbo.
Ej, der er skisme også mange opskrifter, som jeg har haft i tankerne til bloggen, men endnu ikke er nået til komfuret. Eller for den sags skyld indkøbskurven.
Listen er lang, december er kort. Når man er voksen.
En af de opskrifter, som har stået på listen hele året er moussaka. Det virker som om, den er gået lidt i glemmebogen på madscenen de seneste par år, hvilket er en skam.
Well.
Samtidig giver det god mening, det er nemlig en ret som kræver tid. Ikke bare simretid, men ren arbejdtid i køkkenet - der er en del processer undervejs.
Og en utaknemlig velvoksen opvask efter. Derfor er det hellere ikke så ofte endda, at moussaka ryger på spisebordet herhjemme, dovenhed længe leve. Jeg er formand for den klub.
Men kender du det?
Når man så endelig får taget sig sammen, tager sig tiden og får lavet den hjemmelavede herlighed, jamen, så lover man sig selv, at den skal på bordet oftere.
Sådan har jeg det med mousakka.
Hver evig eneste gang.
Og den her gang var ingen undtagelse.
Hold nu mavle, det er en forrygende spise! Vi taler nærmest tårer i øjnene og englesang.
Glem alt om en sjasket, smagsløs, optøet moussaka fra en tarvelig restaurant. Come on, du har helt sikkert fået sådan en!
Næ, det her er sådan en moussaka skal være. Fløjlsblød, krydret, vanedannende.
Selv en doven rad, som mig, kan pludselig få krudtet op og snørret forklædet - når englene vælger sådan en omgang skønsang over et måltid.
En af de opskrifter, som har stået på listen hele året er moussaka. Det virker som om, den er gået lidt i glemmebogen på madscenen de seneste par år, hvilket er en skam.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Det er fuldstændig umuligt ikke at overspise. Så er det sagt!
Du prøver desperat, at klemme en bid og endnu en ned. Vælter omkuld på sofaen. Bobler. Og overvejer, hvornår du kan snige dit i køleskabet med en gaffel og hapse endnu en bid.
Well, du er advaret.
Den her moussaka med aubergine og kartofler er ikke for svagelige sjæle og sarte maver.
Er du sikker på, du kan håndtere det?
Så er opskriften på moussaka her.
Allierer dig med godt selskab, hæld rødvin i glasset og kog derudaf i et par timer.
Knap bukserne op, spis til du revner og spurt hen til sofi'faen...
Ingredienser
Kødsauce
- 2 spsk olie
- 500 g hakket oksekød
- 1 løg, i tern
- 3 fed hvidløg
- 3 spsk tomatpure
- 1 tsk allehånde
- 1 tsk kanel
- 3 tsk oregano
- 1 tsk sukker
- Salt/peber
- 1 dl rødvin
- 2 spsk rødvinseddike
Fyld
- 3 aubergine, i ½ cm skiver
- Olivenolie
- 5-7 kartofler, M, i 0,5 cm skiver´
- 100 g revet ost, valgfri
Béchamelsauce / morneysauce
- 50 g smør
- 50 g hvedemel
- 5 dl mælk
- Evt. 50 g parmesan
- Muskatnød
- Salt/peber
Top
- 100 g revet ost
Sådan gør du
Kødsauce
- Varm olie i en stor gryde.
- Brun oksekødet. Tilsæt løg og hvidløg, svits dem med 2-3 minutter.
- Kom tomatpure, allehånde, kanel, oregano, sukker, salt og peber i gryden og svits det hele 2-3 minutter.
- Hæld rødvin og eddike i, skru ned til svag varme og lad det hele simre 15-20 minutter. Rør jævnligt.
Fyld
- Fordel aubergineskiverne på en (eller to) bageplader med bagepapir. Dryp alle skiverne med lidt olivenolie og krydr med salt og peber.
- Bag dem ved 175 grader i ca. 10-14 minutter til aubergineskiverne er bløde. De skal ikke få for meget farve.
- Kog kartoffelskiverne i saltet vand i ca. 6-8 minutter. De skal være møre, men stadig have bid.
- Dræn kartoflerne for vand.
Béchamelsauce / morneysauce
- Smelt smørret i en lille gryde.
- Drys melet i, mens der hele tiden piskes.
- Tilsæt mælken gradvist, mens der hele tiden piskes, indtil saucen begynder at tykne.
- Varm saucen godt igennem.
- Tilsæt parmesan, salt, peber, muskatnød og pisk det godt i saucen. Smag til.
Moussaka
- Smør et stor fad.
- Fordel kartoffelskiverne i bunden af fadet, så de overlapper hinanden.
- Kom dernæst halvdelen af aubergineskiverne i et lag ovenpå.
- Hæld alt kødet på og fordel det i et jævnt lag.
- Fordel resten af aubergineskiverne ovenpå. Drys med ost.
- Hæld saucen udover toppen og slut af med revet ost.
- Bag moussakaen ved 180 grader i ca. 30-40 minutter, indtil den er gylden og boblende.
- Tag den ud og lad den afkøle min. 10 minutter inden servering.
Noter
Birte
Super nice opskrift og vegan / vegetarisk livsstil er helt klart vejen frem (Y)
Prøvede denne opskrift i sidste uge opskrifter.dk/opskrift/moussaka-graesk-lasagne/
Men synes at din opskrift virker rigtig interessant og moussaka smager jo ih så dejligt, så hvorfor ikke lave det igen :)
Loui&bearnaisen
Hej Birte
Tusinde tak, dejligt at høre :)
Nu er der kød og mælkeprodukter i den her opskrift, så vegetarisk eller vegansk er den dog ikke.
Mange hilsner
Louise
H
Hvorfor er der ikke æg i opskriften når der øverst oppe i artiklen står at saksen skal være med æg?
Louiogbearnaisen
Hej H,
Det er en skrivefejl i blogindlægget - det beklager jeg.
Æg er udelukkende nævnt som tip i starten af opskriften, hvis saucen skal være ekstra tyk :-)
Finn
Hej Loui.
Har lige afprøvet din opskrift for tredie gang, jeg tilslutter mig heppekoret, den er super lækker, jeg suplerede blot med en smule rasp på toppen og et par smørklatter.
PS: Smager faktisk endnu bedre dagen efter.
Louiogbearnaisen
Hej Finn,
Tusinde tak for feedback - dejlig at høre, at opskriften kan bruges 😊🙏
Lyder lækkert med et par smørklatter og en smule rasp på toppen - kan forstille mig, at det giver lidt extra crunch 😉
Og ja, som med lasagne og lignende, så er de rigtige gode dagen derpå, når de lige har fået lov til at "sætte sig".
Hav en skøn dag!
Maiken
Kan den laves dagen før, den skal bruges? Skal lave mad til min mands gæster, hvor jeg ikke selv er hjemme.
Maiken
Lige en præcision: Kan man lave den klar dagen før, den skal bruges, og så først komme den i ovnen på dagen?
Tak.
Louiogbearnaisen
Hej Maiken,
Det kan du godt - saml den dagen før, men vent med at komme sauce og ost på toppen indtil på selve dagen, og lige inden den kommer i ovnen.
Håber de kan lide den :-)
Poul Jensen
Hvor mange personer er opskriften til hvis det er fire rigtig sultne personer
Louiogbearnaisen
Hej Poul,
Tak for din interesse i opskriften.
Der skulle være nok til fire rigtig sultne personer i denne moussaka :-)
Du kan evt. lave lidt hvidløgsflutes til, en omgang tzatziki samt en god salat - så er jeg sikker på, at ingen går sultne fra bordet :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Hav en fortsat god dag.
hanaa
Kan man undlade rødvin? Hvis ja, hvad kan du anbefale at man erstatter det med? :)
Louiogbearnaisen
Hej Hanaa,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Du kan sagtens undlade rødving og i stedet bruge vand :-)
Hav en skøn dag!
Lone Alber
Hej ville man kunne lave det hele, samle den altså om formiddagen og så først bage den om aftenen?
Loui
Hej Lone,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Ja, man kan godt samle den om formiddagen og så først bage den om aftenen.
Jeg håber moussakaen smager dig :-) Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.
Ha en dejlig dag.
Carsten Solberg
Hej Loui
Hvordan med Allehånde / Alle hænderne , skal de knuses, eller anvendes hele?
Kh. Carsten
Loui&bearnaisen
Hej Carsten
Allehånde skal være stødt.
Maria
Hej :)
Så er retten hermed afprøvet og spist og hold nu fast hvor er den lækker. Det er første gang vi prøver at lave musakka selv og det er ikke den sidste. Min mand spiste til han var ved at revne. Og vores søn som ellers er så forskrækket overfor nye ukendte ting, han spiste 2 store portioner. Så 10 tommel op for den.
Mvh. Maria.
Loui&bearnaisen
Hej Maria
Hvor er det forrygende, at høre - tak :)
Lisbeth
Hej. Jeg har afprøvet flere versioner af moussaka, men denne er klart den bedste ☺️
Loui&bearnaisen
Hej Lisbeth
Glad for at høre du kunne bruge opskriften :)
Rasmus
Moussaka har altid været en af mine livretter. Men det her er godt nok noget at det bedste jeg har smagt. Super god smag med kanel og rødvin. Vi fik hvidløgsflutes og tzatziki til (med tyrkisk yoghurt). Min nye yndlings opskrift.
Loui&bearnaisen
Hej Rasmus
Dejligt du kunne bruge opskriften :)
Og lyder toplækkert med hvidløgsflutes og tzatziki til.
Milda Jensen
Min datter er vild med moussaka som babymad :) derfor ville jeg prøve at lave det selv. Og det var en succes! Smager fantastisk og bliver sikkert lavet igen, denne gang en dobbelt portion :) også godt, når man har kartofler til overs, men gider ikke lave biksemad (igen...)
Loui&bearnaisen
Hej Milda
Skønt at høre at opskriften kunne bruges :)
Anne Sofie
Jeg afprøvede moussakkaen herhjemme i aften, og det var en succes - også hos kødelskeren af min kæreste. Jeg ville dog putte lidt mindre kanel i næste gang eller måske undvære den helt, men det er jo en smagssag :-)
Loui&bearnaisen
Hej Anne Sofie
Dejligt at høre :)
Jeppe
Der mangler lige et udklækket æg eller 2 i bechamel saucen, så er den perfekt
Loui&bearnaisen
Hej Jeppe
Det er jo en smagssag :)
Ronja
Det lyder virkeligt lækkert! Tænker det skal prøves i morgen.
Lige et spørgsmål. Er det 1 eller 3 hele auberginer, der skal bruges? :-)
Loui&bearnaisen
Hej Ronja
Det er 3 auberginer, som skal bruges :)
Helle
Lyder MEGALÆKKERT, den skal helt sikkert afprøves:-D
Emilie
Uha det lyder altså virkelig godt! Jeg er sådan en stor fan af moussaka, jeg har prøvet både vegetarvariationen og kødvariationen. Din opskrift skal helt klart også prøves en dag - forhåbentligt snart ;)