Sund januar, siger du? Jamen skal vi ikke bare starte januar med et brag her på louiogbearnaisen.dk? Der er knald på farverne, smagen og alt det gode til både krop og sind. Det bliver faktisk ikke meget bedre end de her lune fladbrød med sprød kålsalat, krydrede søde kartofler og frisk avocado-dip. Årets første opskrift. Og der er smæk for skillingen!
Grib fat i bordkanten!
Kan du næsten mærke sundhed og energi blive kastet ud gennem skærmen til dig?
Yes, det er nemlig umuligt, at blive andet end glad i låget over de her farver. Smage. Dufte. Konsistenser. Sammen.
Jeg håber, at du er kommet springende ind i det nye år og havde en forrygende nytårsaften med herligheder på bordet. Og i glasset. Bobler skal der til - sammen med kransekagen.
Well, host host, vores kransekagestykker faldt sammen i ovnen, så vi nappede kransekage-pandekager i stedet. Og så taler vi ikke mere om det!
Det er et nyt år, de fleste er tilbage på pinden. Hård mandag, hva? Og ude i gangen står løbeskoene, osende af samvittighed. Enten til den gode eller dårlige side.
Mine er smidt i skabet. Det er ikke et nytårsforsæt, som jeg praktiserer. Isbjørnene vader jo også frem og tilbage ude i haven - jeg tager ikke chancen og bliver ædt af kulden. Arh, så hellere mosle rundt nede i et svedigt fitness-center.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Til marts. April.. Når den værste sildetønde her fra januar er overstået.
Det er ikke lige et forsæt, som er særligt højt på min nytårsliste, kan du godt fornemme.
Men noget som er, altså højt på listen, det er endnu mere god mad! Af den sjove slags. Med masser af farver, krydderier og comfort inkluderet. Det rykker gevaldigt på mit humør i de her bistre vintermåneder.
Starten er gået med de her fladbrød med fyld, og skal jeg selv sige det, så er det gået mægtig godt ;)
Er du knap så vild med søde kartofler, så fortvivl ej, der er masser af andre muligheder for lækkert fyld til fladbrødene.
Skift kartoflerne ud med:
- Lammekød/oksekød i strimler- vendt med de samme krydderier og stegt på panden.
- Laks i tern - vendt med de samme krydderier og stegt på panden.
- Kikærter - vendt med de samme krydderier og stegt på panden eller bagt i ovnen.
Grove fladbrød med kålsalat, kryderede søde kartofler og avocado-dip
Print opskrift Pin opskriftIngredienser
Grove fladbrød/naanbrød (10 stk)
- 20 g gær
- 2 dl lunken vand
- 2 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1,5 dl græsk yoghurt 2%
- 100 g groft mel, jeg brugte hvid hvedemel
- 450-500 g hvedemel
- 100 g klaret smør eller ghee
- Nigellafrø eller tørrede krydderier
Krydrede søde kartofler
- 2 søde kartofler
- 3 spsk olivenolie
- 1 tsk spidskommen
- ½ tsk hvidløgspulver
- ½ tsk løgpulver
- 2 tsk chiliflager
- Salt/peber
Kålsalat
- ½ spidskål, lilla (eller rødkål)
- 2 gulerødder, medium
- 1 rødløg
- 1 frisk chili
- 1 håndfuld frisk persille
- 3 spsk olivenolie
- 1 lime
- Salt/peber
Avocado-dip
- 2 avocado
- 2 spsk cremefraiche 18%
- 1 fed hvidløg, finthakket.
- ½ tsk løgpulver
- ½ tsk spidskommen
- ¼ tsk chilipulver
- ½ lime, saft
- Salt/peber
Sådan gør du
Grove fladbrød/naanbrød
- Opløs gæren i vandet, tilsæt herefter salt, sukker, yoghurt og groft mel.
- Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, mens dejen æltes. Ælt dejen rigtig godt til den er smidig og glat – det tager ca. 8 min.
- Dejen kommes tilbage i skålen og dækkes til med et viskestykke, lad den hæve ca. 2 timer til dobbelt størrelse.
- Kom smørret i en lille gryde og smelt den ved svag varme. Når det hele er smeltet tages smørret af blusset og sættes til side. Her vil der dannes et hvidt bundfald, mælkeproteinet, som sigtes fra. Hvis du bruger ghee skal det ikke klares, da det er klaret smør.
- Del dejen i 10 stykker. Kom lidt mel på bordet og rul hvert stykke meget tyndt ud, formen må gerne være lidt rustik og aflang.
- Varm en pande med lidt klaret smør på, når panden er varm lægges et brød på panden og steges ca. 2-3 minutter på hver side til det er gyldent og gennembagt.
- Brødet tages af panden og pensles med lidt smeltet smør og drysses med nigellafrø eller anden krydderi.
Krydrede søde kartofler
- Skræl og skær kartoflerne i mindre tern. Fordel dem i et fad og vend dem med olivenolie og krydderier. Bag dem ved 200 grader i ca. 15-20 minutter - til de er møre. Tag dem ud og afkøl lidt.
Kålsalat
- Skær spidskål i fine strimler. Riv gulerødderne groft. Skær rødløget i fine tern. Fjerne kernerne i chilien og skær den i fine tern. Hak persillen fint. Bland det hele sammen til en salat.
- Pisk olivenolie, lime, salt og peber sammen til en dressing. Vend dressingen med salaten.
Avocado-dip
- Mos avocadokødet fra de to avocadoer sammen med cremefraiche. Tilsæt hvidløg, lime og de øvrige krydderier. Smag til.
Servering
- Spis brødene med fyld af kålsalat, søde kartoflerne, avocado og masser af lime.
Gitte E. Jensen
Lyder fantastisk.
Kan brødene fryses?
Louiogbearnaisen
Hej Gitte,
Ja, det kan de sagtens, selvom de smager bedst, når de kommer lige fra panden 😊
Hvis du fryser dem, så tag dem op i god tid og lun dem i ovnen inden servering.
Prøv det ad og lad os høre, hvordan det går!
Nadia WH
Det lyder virkelig lækkert og er straks røget på madplanen til på tirsdag.
Glæder mig allerede :-)