Well, ligesom de fleste af de andre opskrifter herinde, så hører der sig en historie med. Og den her rabarberkoldskål er ingen undtagelse.
Nå, men, vi skulle have rejemadder i fredags. Mit to-go måltid når ingen gider lave noget og det skal være ekstra godt. Frankbrød, tjek. Salat, tjek. Mayo, tjek. Dild, tjek. Citron, tjek. Hvidvin, tjek. Der manglede kun rejerne i indkøbskurven. Og her opstod problemet!
Nu bliver det pinligt.
Og mærkeligt.
Jeg vælger, at tro du også har en sær fobi.
Well, men altså min er, at jeg ikke kan drikke det sidste i mælkekarton. Spise øverste, første skive af en ost og bruge smør, som har fået en bismag fra køl. Ja, og så lige at røre ved en dåse med rejer.
Det er rejevandet. Det forfølger mig og jeg kan lugte det i dagevis.
Så du kan godt se problemet, ikke? Rejedåsen stod nede i køledisken. Og de var allesammen fedtede ind. Hvad gør man? Spørger frostdrengen om han lige kan række hende den sarte kunde rejerne.
Arrrh.. Rejerne skal jo også op på kassebåndet.
Spørger en anden kunde.
Heller ikke..
Spurter ned og henter en pose i grøntafdelingen, så man nemt kan fiske rejerne op og holde sin fjollede fobi i skak.
Yes!
Og hvad lå der og ventede på mig. Et styk kæmpe rabarberbundt til næsten ren foræring.
Haps.
Rejemad. Rabarber. Koldskål. Det bliver cirka ikke mere sommer.
Nu burde jeg sige, at opskriften er nem. Det er klassisk koldskål egentlig også. Men når nu det skal være fancy med både rabarber-kompot-sirup og hjemmelavet rugbrødsdrys med ingefær, så kræver det lige at du afsætter en ekstra håndfuld minutter i køkkenet.
Men så har du altså også både til dessert, morgenmad og snacking indimellem. Jeg anbefaler dobbelt portion. Mindst.
Og er du knap så pjattet med rugbrød, så kaster du jo bare en håndfuld kammerjunker i. Eller mysli - den her peanut granola vil være ret lækker sammen med syrlig rabarber.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Noter til opskriften:
Rugbrødsdrys
Er du ude efter store chunks af rugbrødsdrys fremfor den fine slags, så bland æggehvide i rugbrødsmassen inden du bager den. Vend forsigtigt blandingen under bagningen, men pas på med ikke at røre for meget. Lad drysset køle helt af inden du brækker det i store chunks.
Ingefær? Yah, den er bedste venner med rabarber og giver et spark til rugbrødsdrysset. Synes du, at det er lige fancy nok, så udelader du bare stødt ingefær og går den enkle vej. Og jep, du kan sagtens bruge en anden nød fremfor hasselnødder. Den er blot et ret godt match i smagen til rugbrød.
Rabarberkompot
Phew, ren rabarberkompot! Okay, hvis du insisterer på det, så udskift halvdelen af rabarber med jordbær eller hindbær, så kan alle være med og du får bonus op en koldskål, som er endnu mere pink. Meeen altså, skifter du hele molevitten, så vil jeg ikke høre om det..
Koldskål
Skal der være fest, så lad der være fest. De 2 dl piskefløde er til luksusudgaven af koldskålen og behøver jeg sige, hvor tyk, lækker og cremet den bliver her? Nøj, det guf og ingen topping falder nogensinde til bunden i skålen.
....yes, det var den version, som jeg lavede ;)
Ingredienser
Rabarberkompot
- 250 g rabarber, i grove tern
- 0,5 dl vand
- 0,75-1 dl sukker, afhængig af rabarbersort
- ½ vaniljestang
- ½ citron
Rugbrødsdrys
- 3 skiver daggammelt rugbrød
- 1 dl hasselnødder
- 2-3 spsk brun farin
- ½ tsk salt
- ½-1 tsk stødt ingefær
- 50 g smeltet smør
- Evt. 1 æggehvide, hvis du gerne vil have store chunks
Koldskål
- 3 æggeblommer
- 6 spsk sukker
- Korn af ½ vaniljestang
- 5 dl kærnemælk
- 5 dl tykmælk/ymer
- 1 citron
- Evt. 2 dl piskefløde
Sådan gør du
Rabarberkompot
- Kom rabarber, vand, sukker, vaniljekorn + vaniljestang og citronsaft i en lille gryde.
- Kog det op og lav det koge ind til rabarberne bliver møre og konsistensen bliver tyk og sirupsagtig.
- Smag til med evt. mere sukker og citron.
- Tag vaniljestangen op og blend kompotten til den er ensartet.
- Lad den køle helt af.
Rugbrødsdrys
- Kom rugbrød og hasselnødder i en minihakker og hak det groft.
- Bland rugbrød, hasselnødder, brun farun, salt og ingefær sammen.
- Hæld den smeltede smør i og fordel det jævnt.
- Kom blandingen ud i et jævnt lag på en bageplade med bagepapir.
- Bag ved 180 grader i ca. 15 minutter - rør i blandingen hver 5. minut.
- Tag blandingen ud og lad den afkøle helt.
Koldskål
- Kom æggeblommer, sukker og vaniljekorn i en skål.
- Pisk det lyst og luftigt - ca. 3-5 minutter.
- Hæld kærnemælk og tykmælk (og evt. fløde) i og pisk det godt sammen med æggesnapsen.
- Kom 2 dl af den kolde rabarberkompot koldskålen og pisk det sammen.
- Smag til med citronsaft.
- Kom koldskålen på køl i min. 2 timer før servering.
Servering
- Rør i koldskålen.
- Fordel den i skåle og top med ekstra rabarberkompot + rugrbrødsdrys og evt. lidt frysetørrede rabarber.
- Spis straks.
Linn
Hvor ser det smukt ud! Det bliver næsten ikke mere sommer end de her billeder.
Loui&bearnaisen
Tak, søde Linn :)
linda
Kære Dig,
Så fint , kan man godt lave drysset et par dage før?
Louiogbearnaisen
Kære Linda,
Ja det kan du sagtens!
Bare sørg for at opbevare det i en lufttæt beholder, indtil du skal bruge det.
Ditte
Må man spørge hvor du har de skønne dybe tallerkener fra?:)
Loui&bearnaisen
Hej Ditte
Jeg har lånt dem af min Mormor :)