Nybagte maltbrød. Tjek. Spegepølse, ost og æblesmør. Tjek. Kaffe. Tjek.
Vi taler den allerbedste brunch i byen. Lige her - ved mit spisebord, i joggingbuks og en sovende hvalp på knæet. Det er lige før, at november kunne gå hen og blive helt rar.
Arh okay, det er løgn.
GRATIS BRØD-GUIDE:
Sådan sikrer du dig perfekt brød og boller hver gang
Der er grænser for, hvor meget nybagte boller kan. Selvom de her maltbrød nu klarer det ret godt.
Maltmelet tryller. Sammen med æbler, valnødder og rug. Alle efterårets favoritter samlet i en luftig og saftig sag, der passer perfekt til en råkold november weekend.
Meeen det der maltmel?
Er det ikke bare noget smart stads til overpris?
Maltmel 101:
- Maltmel, brændt maltmel, lyst maltmel, mørkt maltmel, malt ekstrakt, malt sirup. Der er varianter i alle afskygninger og de er bestemt ikke det samme.
Udskifter du maltmel, i brødet her, med maltsirup, så undlad den mørke sirup og forbered dig på et sødere brød. - Men hvad er det maltmel? Maltmel er lavet af byg.
- Giver er mægtig fin farve til brød og boller. Vi kan kalde det bagningens sovsekulør - alt ser bare lidt mere lækkert ud, når det får et skud farve.
- Tilføjer en skøn bitterhed til dit brød og hey, sammen med sødme fra æblerne i opskriften her, så har vi et match made in Heaven!
- Foruden farve og smag, så tryller maltmel også med hæveevnen i dit brød. Yes, den rykker lige et par luftbobler til den gode side.
- Og ja, maltmel er også den frække fætter, som producenter ofte smider i dit købebrød, så det ser lidt grovere (og sundere ud) end det helt er..
Så jep, maltmel er noget ret smart stads, som er pivlækkert i bagning. Overprisen, well, den er vi også enige om - du får det ikke ligefrem smidt i nakken. Det nærmer sig brændt guld.
Men det er ikke kun boller som ryger i ovnen pt. Plade efter plade. Jeg har nemlig en surprise i ærmet og det er ved, at være tid til, den bliver rystet ud.
Det sidste års tid har jeg haft et skuffeprojekt. Faktisk længere. Ligesiden jeg udgav ebogen: Tærter - morgen, middag, aften og indimellem, har det luret i baghovedet. Været vendt og drejet. Overvejet. Og blevet overhalet indenom af andre projekter.
Men da vi et år efter udgivelsen, ramte 1000 solgte tærterbøger, så råbte den nede fra skuffen igen.
Det er lidt vildt.
Jeg havde et mål om, at sælge 50 styk.
Den 28. maj blev bog nr. 1ooo sendt afsted! Jeg gnider stadig øjnene - der er ret uvirkeligt. Det er altså virkelig mange tærter. Kæmpe high five, jeg er pjattet med jer og jeg håber at I er blevet bare en smule sultne på tærter.
Well, well.
Der er nu også andre ret gode sager derude. Vi kan jo ikke kun leve af tærter.
Så, hvad er der nede i den dybe Ikea-skuffe?
Du har luret den. En spritny sag. Af den søde slags.
Søde tærter?
Nope, det er meget, meget bedre.
En bog spækket med cookies. C-o-o-k-i-e-s!
Oh yea, du kan godt krudte op i kaffemaskinen - der bliver gilde for alle de søde tænder om få dage.
Så.
Rumler din mave også efter et par cookies eller 7? Klik her og hent din guide til cookies og få den specielle intropris, når cookiefesten starter og bogen forlader den mørke skuffe en gang for alle. Jeg kan slet ikke vente - lad cookies indtage ovnene :)
Btw, jeg har netop en plade, som venter i ovnen. Cookies med æble og ingefær - ork, de går lige i næsen på den gode måde. Gør det ret svært, at få klaret alt det praktiske omkring bogen.
Cookie, hvalpe - det er altså ikke nemt herhjemme for tiden ;)
Jeg napper en maltbolle og giver den gas, mens der er fred. Sætter en klemme for næsen og håber du er klar til, at cookies indtager scenen inden længe.
Ingredienser
- 25 gær
- 3 dl lunken vand
- 2 spsk mørk sirup
- 2 spsk olie
- 1 tsk salt
- 1 spsk brændt maltmel
- 2 æbler, revet (ca. 125 g)
- 50 g valnødder, grofthakket
- 1,5 dl rugmel
- 6 dl hvedemel, ca.
Sådan gør du
- Smuldr og opløs gær i vandet.
- Tilsæt sirup, olie, salt, maltmel, revet æble, valnødder og rugmel.
- Rør det hele godt sammen.
- Tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt dejen
- Ælter du i hånden skal dejen æltes længere tid.
- Da æbler kan variere i saftighed kan melmængde variere og derfor kan du opleve der skal tilsættes mere eller mindre mel i opskriften. Dejen skal være smidig og blød, men ikke flydende eller tør.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve 1,5 time til dobbelt størrelse.
- Skrab forsigtig dejen ud på et meldrysset bord og del den i 8 stykker.
- Form dem til boller og lad dem hvilke 5 minutter på bordet.
- Træk/form dem til ovale stykker og pres enderne spidse. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir.
- Lad bollerne hæve 20 minutter . var imens ovnen op til 250 grader.
- Skær et snit i toppen af bollerne med en skarp kniv.
- Skru ovnen ned tl 225 grader og bag bollerne i ca. 20-24 minutter.
- Tag dem ud og flyt dem til en bagerist. Lad dem afkøle til de er lune.
- Spis med smør, ost, pølse eller æblesmør.
Lone
Kan men bruge meltsirup istedet for mørk sirup(2spsk)
På forhånd tak
Loui&bearnaisen
Hej Lone
Det har jeg ikke testet dem med, men det burde du godt kunne. De vil så få en endnu dybere maltsmag med maltsirup også.
Mange hilsner
Louise
Bodil
Hvad gør jeg forkert?
Dejen er ret flydende og bollerne flader ud så de nærmest bliver til fladbrød. Jeg hæver dejen som beskrevet i opskriften. De smager godt men er så flade, så det næsten ikke giver mening at skære dem over.
Louiogbearnaisen
Hej Bodil,
Hmm, det skal de ikke være.
Når de blive flade, kan det skyldes flere ting: melmængde kan variere, og især afhængig af væsken fra æblerne, så tilsæt evt. mere hvedemel næste gang. Det har jeg lige lavet en note til i opskriften. Det kan også skyldes,at dejen har hævet for længe eller for varmt, eller at din ovn måske ikke bager varmt nok (sæt den evt. 10-15 grader varmere næste gang).
Prøv det ad og lad mig høre hvordan det går!
Bettina Sloth
Det er en utrolig lækker opskrift.
Jeg bagte ét stort brød og det blev lækkert.
Louiogbearnaisen
Hej Bettina,
Tak for din feedback og dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften :-)
Hav en dejlig dag!
Mette Fog Jacobsen
Hej Louise
Tak for alle dine gode opskrifter og dine humoristiske kommentarer:-)
Jeg vil lige høre, om jeg kan bruge farin i stedet for sirup - og i så fald ca. hvor meget?
Og jeg har noget maltmel fra Skærtoft Mølle, hvor der står, at det er fint malet maltet hvede. Kan jeg bruge det?
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Dejligt at høre at du kan bruge opskrifterne og nyder at læse med :-)
I forhold til opskriften på maltstykker, så vil du fint kunne bruge farin i stedet for sirup. Brug ca. 1 spsk farin.
Jeg tænker også, at du fint vil kunne bruge maltmelet, som du nævner. Jeg ville nok bruge 20 g af det til opskriften her - det er ca. 2 spsk.
God fornøjelse og lad mig høre, hvordan resultatet bliver :-)
Mette Fog Jacobsen
Hej Louise
Dine opskrifter og dine humoristiske kommentarer er bare skønne!
Kan man lave et brød i stedet for boller?
Mange hilsner
Mette
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Tusinde tak - det er jeg glad for at høre :-)
Jeg tænker godt, man kan lave et brød i stedet for boller...Til et helt brød, skal det nok bages omkring 30-40 minutter - det skal du lige vurdere i ovnen, da jeg ikke har testet det af.
Prøv det af og lad mig høre, hvordan det går.
Lene Pedersen
Hej Louise. Skønne opskrifter og blog. Mit spørgsmål er om man kan udskifte mørk sirup med et andet produkt, feks. honning.
Mvh Lene
Louiogbearnaisen
Hej Lene,
Tak for din kommentar - dejligt at høre at du kan bruge opskrifterne på bloggen :-)
I forhold til dit spørgsmål, så har mørk sirup noget mere smag end f.eks. honning, men i forhold til bageegenskaber vil du sagtens kunne udskifte det med honning - det vil også passe fint i brødene her, da der kun er tale om 2 spsk.
Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)
Sofie
Hejsa. Jeg har lige bagt disse brød til hele min familie, og der blev spist helt op. Dog havde jeg ikke brændt maltmel, men brugte i stedet lys maltmel. De blev utrolig lækre. Tak for det!
Louiogbearnaisen
Hej Sofie,
Tusinde tak - dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften 😊🙏
Super med tip om lys maltmel 👍
Hav en dejlig dag!
nInna
Hej Louise
Nu ved jeg ikke lige hvor gammelt, det her indlæg er - men her kommer et spørgsmål alligevel. Tror du bollerne blive gode, hvis man koldhæver dejen til næste dag? Og så selvfølgelig tilføjer mere væske til dejen..
Hilsen Ninna
Loui&bearnaisen
Hej Ninna
Jep, det tror jeg bestemt, at de gør.
Brug 10g gær istedet for de 25g :)
Anna
Hej Louise
Kommer bogen mon ud som en fysisk kogebog?
Håber sådan du en dag laver sådan en.
Kh. Anna
Loui&bearnaisen
Hej Anna
Nej, den kommer kun som digital bog denne gang :)
Peter
Fantastisk boller :)
Caroline
Juhu, jeg ser frem til bogen :)
Sisse
Du er SÅ sej, Louise! Glæder mig til endnu en fantastisk bog.
Har fulgt dit univers i flere år og synes virkelig du gør det så godt. Du har en helt unik stil og er vild med det, som du laver. Altid høj kvalitet og anderledes end alle andre.
Mvh. Sisse
Mia
Jaaaaa, glæder mig til en ny bog :) Var vild med din tærtebog og bruger den ofte.