Brugsen smed et rockerdyrt græskar i nakken af mig, da jeg i weekenden skulle proviantere fastelavnsboller. Den gammeldags slags med creme. Til en flad femmer! Det var næsten for godt til, at være sandt. Og bagerdamen fyldte da også den ene pose op efter den anden på min bestillingen.
Ikke om der skulle deles med de fem....ogtredive, som stod linet op bag mig.
Faktisk fik de kun duften, så hurtig var jeg sponset afsted med godterne.
Lige direkte ind i Brugsens halvpebrede grøntafdeling. Yes, fastelavnsboller eftermiddag og sen aften. Grønt til frokost og aftensmad. Så er der balance i regnskabet.
Morgenmaden? Well, hjemmebagte gulerodsbrud med en hel kande kaffe, så er man ligesom klar til dagen. Hamstring af fastelavnsboller. Og grøntsager.
De sidstnævnte er altså en smule trætte på den her årstid. De dufter ikke rigtig af noget. Hverken i butikken (uanset, hvor mange trækasser de bliver kamufleret i og antal liter dug, der bliver smidt over dem), eller hjemme i køkkenet. Januar, du gør det svært ikke, at forfalde til bagerens lokkerier.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Nuvel.
Butternut squash. Han lå der. Sammen med vintervennerne rosenkål, porrer, palmekål, grønkål og nåhr ja, endnu mere kål. Men ved du hvad, ved palmekål trækker vi altså grænsen. Det er en strid starut, som hverken kan være i indkøbsposen, køleskabet eller køkkenvasken. Det er noget bøvl med den palme.
Ej, så hellere porrer. Dem ved man, hvad er. Og rosenkålen røg også i vognen. Mest fordi, kål virkede som et adgangspas til, at passere videre gennem porten til kolonialhylderne.
Relateret: Rosenkålsalat med æble og peberrod
Så.
Butternut squash kage?
Butternut squash fritter?
Arh, så fancy er vi ikke i dag.
Salat it is.
Nærmere bestemt; Lun salat med alle vintergrøntsagerne, kerner og dressing til, at få det hele til at glide ned. Og til en sprød karbonade, så er tirsdagmiddagen i hus, sammen med madpakken imorgen. Selvfølgelig - ingen aftensmad uden rester! Salaten er der i hvert fald nok af. Plus den smager formidablet kold også.
BONUS: Få mine gratis, professionelle skabeloner til din madplan! Klik her og få skabelonerne nu
Perlebyggen havde jeg på lager. Finder du i stedet hvedekerner, quinoa, perlespelt eller bare ris i køkkenskabet, så er det dem du hiver i salaten.
Og det er rigtig nok, den grønne top på porrerne skal ikke med i ovnen. Kaster du den alligevel med derind, bliver den brændt og træls.
Yes.
Det var årets januarsalat.
Og så er der vist også plads til en fastelavnsbolle til aftenkaffen. Skal vi ikke sige det?
Salat med perlebyg, butternutsquash, rosenkål og tahinidressing
Print opskrift Pin opskriftIngredienser
Ovn
- 1 butternut squash
- 1 stor porre, eller to små
- 1 fed hvidløg
- 3 spsk olivenolie
- Salt/peber
- Evt. 1 spsk spidskommen
Salat
- 175 g perlebyg
- Ca. 200 g rosenkål
- 100 g hasselnødder
- 1 dl friskhakket persille
Dressing
- 3 spsk olivenolie
- 2 spsk tahini
- Saft af ½ citron
- Salt/peber
- 4-5 spsk vand
Sådan gør du
Ovn
- Skær skrællen af butternutsquashen og fjern kernerne. Skær den i mundrette tern.
- Rens porren, skær den grønne top fra og skær det hvide i tynde skiver. Hak hvidløget fint.
- Fordel butternutsquash, porrer og hvidløg på en bageplade med bagepapir. Vend grøntsagerne med olivenolie, salt, peber og evt. spidskommen.
- Kom pladen i ovnen ved 180 grader og bag det hele i ca. 20 minutter til squashen er mør, men stadig fast. Rør i grøntsagerne undervejs, så de ikke brænder.
Salat
- Kog imens perlebyggen efter anvisning på pakken og dræn dem godt for vand bagefter.
- Tag de yderste blade af rosenkålene og snit dem herefter fint i en foodsprocessor, på et mandolinjern eller i hånden (!).
Dressing
- Bland olivenoliven, tahini, citronsaft, salt og peber sammen. Tilsæt vandet lidt af gangen til dressingen får en stadig tyk, men blandbar konsistens.
Servering
- Fordel hasselnødderne på en bageplade med bagepapir og sæt dem ind i ovnen, når grøntsagerne tages ud. Rist dem 3-4 minutter. Hak dem herefter groft.
- Bland de bagte grøntsager med perlebyg, rosenkål, persille og hasselnødder.
- Vend dressingen i salaten eller server den ved siden af.
- Spis salaten alene eller server den til et stykke kød.
Skriv en kommentar