• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Foodstyling

    Bag madbilledet: Foodstyling blokering - når madbillederne driller

    Af Louise | 4 Comments | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Foodstyling blokering

    Nu er det ikke sådan, at jeg stiller mig bag kameraet, får en åbenbaring og stylingen på magiskvis sidder i skabet hver evig eneste gang.

    Langt fra.

    Lad os prøve noget nyt i dag. Lad os se på nogle af de billeder som aldrig nåede bloggen. Hvor foodstylingen fejlede, og jeg rev hår ud i store totter.

    "Genial opskrift, Louise, det bliver et mega fedt billede."

    Jeg var ret sikker på, at salaten faktisk ville sælge sig selv på et billede og derfor tog jeg den lidt på gefühl. Ingen planlægning.

    På farvehjulet er blå og orange det perfekte match, men nogle gange fungerer teori ikke helt i praksis - slet ikke når der også sniger sig grøn ind. 

    27 minutters rykken rundt. Jeg var på nippet til at kyle den varme perlebygsalat ud. Glemme alt om den og bikse en anden opskrift til bloggen sammen.

    Så.

    Dyb vejrtrækning.

    Den nemmeste kompositionregel og en skud lys fra siden.

    Perlebyggen overlevede med den mest simple styling. At jeg så nok burde have skiftet objektiv, for at undgå det skøre perspektiv fra vidvinkel i billedet, det taler vi ikke om. Nogle stylinger er bare en nødplan.

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)

    Okay, fyldte kartofler med hønsesalat.

    En opskrift og billeder til Alt for damerne - temaet var efterår, men ikke på den traditionelle, rustikke måde. Mere nordisk, mere stil, hvilket i mine tanker betød blå, metal og tekstur.

    Nuvel, begge billeder indeholder nøgleordene, de blå nuancer matcher bare ikke på det første billede. Mønster og tekstur gider ikke hinanden og kompositionen sender vores øjne lige ud af billedet - fremfor at guide os gennem det.

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)

    Haps, en chokoladekage burde være lige ud af landevejen. Sådan en sag kan jo få alles mundvand til at løbe i stride strømme.

    Problemet med bagte kager fra siden er bare, at medmindre de er smurt op, så er de ikke ret flatterende.

    Herudover havde min kage en kæmpe flænge i toppen, som sprang lige i øjet. Revnen kunne klares med kagestykker skåret ud og ja, et lille touch magi med redigering i Lightroom.

    Nuvel og så er runde kager bare pænere oppefra. Det er altid en sikker stylingplan; 'If it ain't broke, don't fix it'

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)

    Cookies kan være lidt en flad, kedelig starut at style. Så jeg hev lidt ekstra ind i billedet.

    Råvarerne var tiltænkt at skulle vise indholdet af cookiesene, men endte med at tage al opmærksomheden i billedet - både pga. af størrelse, men også pga. af det hvide.

    Hvid tiltrækker vores øjne i billeder, og det er altid det som vi vil se først. Så i stedet for at have fokus på cookies, som egentlig var superstjernen i billedet, så stjal råvarerne al opmærksomheden.

    Og kluden? Ingen ved helt, hvad den gør i billedet..

    På det andet billede er det hvide klæde lagt under fadet med cookies. Så fremfor at stjæle opmærksomheden bliver vores øjne, via det hvide, ledt hen til det vigtigste i billedet; cookies!

    Og farven på cookies? Døjer du med, at kameraet ikke napper den helt rigtigt?
    Måske du skal skifte din farveprofil i Lightroom.

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)Temaet var et måltid, som man kunne samles om. Højre billede med de runde elementer, endte med at skabe en følelse af det.

    Jeg tænker egentlig, at det første billede kunne have fungeret, hvis jeg havde  undgået forvrængningen fra vidvinkel objektive), placeret flere elementer (evt. øl, og glas, for at skabe en illusion af snacks), brugt et bræt som skabte mere kontrast til kartoflerne og måske smidt en portion hænder ind i billedet.

    1 ret, samme baggrund, to udtryk/fortællinger.

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)

    Come on.. Brunt i brunt, med dårlig belysning. Jeg vil ikke engang kommentere det. Det var en lang dag..

    Nogle gange skal man bare gå helt enkelt.

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)

    På en restaurant havde jeg set sådan et billede, med forskellig slags mad sat på gafler og hold nu mavle, det var fedt. Så total inspireret tog jeg ideen med og afprøvede den på de her meatballs.

    Problemet var bare, at de også havde en af gaflerne med meatballs på en mørk baggrund og jo mere, jeg arbejdede på stylingen, jo mere kradsede det i etikken. Det blev plagiat. På Foodstyling Masterclass er der sat en hel lektion af til etik i foodstyling med blandt andet de 4 spørgsmål, du skal stille dig selv som fotograf. Det er ikke fedt, at få stjålet en cykel. Og det er heller ikke fedt, at få kopieret en styling fuldstændig.

    [yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]

    Gaffelbilledet kunne være fedt, men det vil kræve en lidt mere unik tilgang til stylingen.

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)

    Med første portion rabarberkoldskål var jeg ude i 17 setups, hvor det her var et hurtig testskud af et dem.

    Målet var et blødt, feminint udtryk i et lyst billede (sådan fotograferer du lyse madbilleder). Det fungerede overhovedet ikke. Det mørke rugbrød og den røde kompot udgør den helt klassiske fejl i madfotografering.

    Tilbage i køkkenet, ny dag, ny omgang koldskål og setup. Samme farvenuance i hele billedet og mere ro.

    madfotografering og foodstyling - bedre madbilleder (1)

    Opgaven hed marmelade med syltesukker fra Dansukker. Jeg gik efter en hel simpel styling, hvilket 95% af tiden fungerer for mig og min billedstil.

    Der er bare lige de der sidste 5% - når billedet føles ufærdigt, kedeligt og forkert. Det her er et eksempel på det.

    Så frem med abrikoser, som kunne skabe liv og en balance med den orange marmelade. Herudover grønne blade, der gav sammenhæng med det grønne på emballagen. Alt i alt, at skabe en balance og få produktet, som billedet handlede om, integreret med de øvrige elementer.

    Og næ - snydt pomfit! Bladene er faktisk ikke abrikosblade. Jeg kunne simpelthen ikke opstøve friske abrikoser med grene og blade. Så hvad gør man når billedet desperat mangler noget grønt? Ud i haven, nippe en håndfuld blade og grene fra æbletræet og stikke dem ind i abrikoserne.

    Jep, velkommen bag kulisserne på de dage som kræver alternative metoder.

    tærte

    Fransk løgtærte. Fordi baggrunden betyder alt for dit billede, udtrykket og stemningen.

    adobe lightroom

    Well, er så er det faktisk også muligt, at redde et billede, når en af de dage melder dig sig. Hvor du ikke lige når det mens det gode lys er der, og den smeltede ost er ubarmhjertig - 3 minutter så er den tør og kedelig.

    Tak til Lightroom. Det her er sager, som du ikke kan klare i hverken PicMonkey, Pixlr eller med 17 filte fra 3 apps. Der skal det tunge skyts til. Og et billede fotograferet i Raw. Men så er alt også muligt. Seriøst, Lightroom redder din mås hver gang! 

    Du kan se de endelige madbilleder her: Ostebrød med krydderurter og hvidløgssmør

    [yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid [/yellowbox]

     

    Det er svært at være kreative på kommando

    Gennemgående for en del af de her billeder, at jeg ikke har planlagt dem.

    At tænke mit madbillede igennem inden jeg stillede mig bag kameraet og kampen mod tiden startede.

    Madfotografering handler om planlægning:

    Om at vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props du skal finde frem. Hvilken vinkel som maden ser bedst ud i. Hvor lyset skal ramme. Hvilken farveteori du snupper. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvad du vil sige med dit billede og til hvem, så du ved hvilke værktøjer du skal bruge for, at komme derhen.

    Jojo.

    Det er fedt at prøve sig frem, "go with the flow", du ved.

    Det er bare ikke altid flow'et kommer susende.

    I hvert fald ikke til mig.

    Og du har ikke flere dage eller bare timer til at style - mad skal fotograferes hurtigt.

    Det betyder at skal du planlægge dit madbillede inden du stiller dig bag kameraet - hele planlægningsprocessen og workflowet ser vi mere på i den her gratis video-masterclas. 

    Planlægning er 50 % når du fotograferer madbilleder.

    Som instant sparer dig strittende hårpragt, sprungen bombe i køkkenet og et kamerabatteri, som blinker stressende rødt.

     

    Mere sulten?

    • Kunstigt lys i fotografering
      Online kursus: Kunstigt lys
    • 21 foodstylingtips
      21 foodstylingtips, du må tyvstjæle
    • Baggrund med beton look
      Mal en fotobaggrund til madbilleder med beton look (+ video)
    • Baggrunde til madbilleder

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Mette

      september 03, 2017 at 6:49 pm

      Tak for en den lækre gratis foodstylingguide :)

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        september 03, 2017 at 6:50 pm

        Hej Mette

        Velbekom, dejligt du kunne bruge den :)

    2. Henriette

      september 03, 2017 at 6:48 pm

      Hej Louise

      Tusinde tak for en god blog, du er smadderdygtig og en rigtig god formidler. Jeg har lært så meget af dine artikler om foodstyling og hvor er det befriende at se at du også "bare" er et menneske :) Tak for det.

      Mvh. Henriette

      Svar
    3. Pernille

      september 03, 2017 at 6:45 pm

      Endnu et fantastisk indlæg!
      Er helt vild med at du deler tips til fotografering af mad.

      Svar

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen