• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Foodstyling

    Fotografer mørke madbilleder + videotræning

    Af Louise | 3 Comments | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Madfotografering

     

    Der er sket et noget. Fra at stræbe efter kridhvide billeder, som næsten krævede en smart solbrille, er moden vendt. Foto-moden. Nu er det mørke, rustikke billeder med et "moody"-udtryk, som er hipt.

    Billeder som helst skal se ud som om, du bor i træhytte langt oppe mod nord. Helt alene, dybt inde i skov med evig fred i sjælen og oceaner af god tid. Back to nature. En gryde buldrende over ildstedet og henkogt "alt-godt-fra-skoven" på metervis af hylder.

    Okay, overdrivelse fremmer forståelsen.

    Men skal du foodstyle stilen, så hjælper det gevaldigt, at du har helt styr på storytellingen. Og jep, min illusion af "moody" er skuret i skoven, frost i tæerne og en glubsk bjørn udenfor.

    Du er med.

    Mørke billeder. Det burde være ligetil.

    Vi bor nordpå, det er vinter og gråvejr.

    Hmm.

    Det er det bare ikke.

    Måske har du prøvet det, og fået billeder som ser sådan her ud.

    Selv efter 3 timers billedredigering og utallige filtre. 

    opskrift klatkager - kokos mandel vanilje - risengrød (1)

    Billedet er mørkt. Jojo. Men det er fladt. Kedeligt. Gråt.

    Så.

    Hvad er tricket?

    Det sidste års tid har jeg fået spørgsmål til det her område og særligt siden, at jeg delte de her mørke billeder. 

    Kræver det virkelig, at du kravler ind i kosteskabet?

    [yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til lækre madbilleder på rekordtid [/yellowbox]

     

    Lad os se på sagen:

    Vi snupper endnu en omgang “bag madbilledet”. Den her gang med fokus på, hvordan du tager mørke madbilleder i din egen stue. Step-by-step med en rigtig case, det er nu nemmest.

    Jeg napper den her med kiks, men billederne med græskarbollerne her er fotograferet med akkurat samme setup.

    Nå.

    Allerførst, kameraet.

     

    Eksponering:

    Vi har været der før og vi er der igen; manuel mode. Du er nødt til at styre din eksponering i kameraet, for ellers oplyser dit kamera, på auto mode, alt i dit billede.

    Men ikke nok med det, det gør kameraet faktisk også i manuel mode, hvis du prøver at ramme "0", som jo egentlig er det du burde gå efter. Tjek billedet til venstre. Ikke helt looket, vi er ude efter!

    Well.

    Vores kamera er ikke altid med på vores visuelle ide, så vi er nødt til at hjælpe det lidt på vej.

    Så fotograferer vi noget meget mørkt, så vil kameraet automatisk lysne billedet. Og omvendt. Er motivet meget lyst, så vil kameraet dæmpe lyset og gøre det hvide mere gråt.

    Ikke dumt, vi er bare ikke enig i kameraets lysmåling her. Kameraet bliver nemlig snydt af den mørke baggrund.

    Det betyder, at vi skal få kameraet til at tage billedet lidt mørkere end det selv foreslår. Altså vi skal undereksponere billedet en smule. Billedet til venstre er "0", billedet i midten er "-1" og billedet til højre er "-2" i eksponeringsmåling.

    Vi napper "-1" - en smule undereksponeret.

    Men der er faktisk en endnu bedre løsning. Skift målemetode i kameraet, så kameraet kun måler noget af billedet og altså ikke bliver snydt af den mørke baggrund.

     

    [yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få  7 hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende [/yellowbox]

     

    Husk, at kameraet altid viser billederne lysere end de her på kameraskærmen, så pas på med ikke at undereksponere for meget.

    Et godt billede skal både have lys og skygge.

     

    Eksponering
    "0" "-1" "-2"

    Brug lyset

    Præcis, som når vi arbejder med lyse madbilleder, så skal vi også styre lyset i mørke madbilleder. Du kan ikke bare rulle persiennen ned og knipse løs - der skal altid være lys og skygge i et billede ellers bliver det fladt.

    Så hvordan får vi gjort billedet mørkt, så du opnår det moody-look, men uden alt bliver kulsort?

    Det er faktisk ret enkelt, formlen lyder: Vindue + afskærmning + reflektorer + afstand.

    En matematisk formel, som er lige præcis så nem i teorien, som den kan være svær at udføre i virkeligheden. Det hele afhænger af mængde af lys og særligt hvordan det dirigeres i billedet.

    Men har du setuppet, mellemregningen, så er du ret godt på vej til, at bruge formlen med succes. Hver gang!

     

    [yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få  7 hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende [/yellowbox]

     

    Video-træning foodstyling:

    I stedet for at jeg hiver 27 billeder ind, så har jeg strikket en hurtig video-træning sammen til dig. Hold øje med lys og skygger gennem videoen - det er dit take away.

    Klar?

    Tryk "play".

     

    Samme setup

    Fik du set videoen? Måske et par gange?

    Perfekt!

    Det er fuldstændig samme setup, som jeg har brugt til billederne herunder med græskarbrød. Billedet til højre er uden den forreste plade foran og billedet til venstre er med.

    Ved at styre lyset, så det fremfor at oplyse hele billedet, kun oplyser direkte på motivet, samt har endnu mere intensitet, giver billedet dybde og et mere helt udtryk.

    Og yes, når du først er gået i gang, har fået trænet øjet til at se lyskilden, så er det rent slaraffenland at lege med lys og skygge og se virkningen i billedet.

    Så pas på, du bliver hook'd

    lys i madfotografering

     

    Inden du suser væk og griber kameraet, så lad os hurtig tage den step-by-step.

    PLANLÆGNING

    • Tjek dit hus eller din lejlighed for et vindue med blødt lys.
    • Har du ikke lige et træbord ved hånden, så snupper du en træplade eller et stort spækbræt.
    • Ligeledes med den sorte baggrund. Du behøver ikke finde malerspanden frem. En sort plade, et lærred eller lagen klarer jobbet.
    • Og så har du brug for 3-4 mørke eller sorte plader eller karton, så du kan dirigere lyset.
    • Hav din foodstylingplan klar – hvordan skal billedet skal se ud.
    • Hav planlagt komposition, kameravinkel, props.
    • Kamerastativet, det er også ret vigtigt.

     

    FORBEREDELSE

    • Opbyg din scene og placer dine props.
    • Sæt dine afskærmningsplader og reflektor op, som du så i videoen. Det handler om afstand og balance af mængden og retning af lys i forhold til motivet.
    • Få dit kamera indstillet, så godt som du kan. Du skal helt sikkert justere på det senere, men find nogenlunde den rigtige eksponering, den blændeværdi du vil have, hvidbalance og fokuspunkter. Og tjek lige strømmen på kameraet også..
    • Tjek hvordan lyset falder på dit motiv, både fra vinduet og tilbage fra reflektor

     

    FOTOGRAFERING

    • Klar? Tjek din scene, tjek kiks, tjek dit lys.
    • Skyd dine billeder og få justeret, hvis dine indstillinger i kameraet + plader, reflektorer ikke passer fuldstændig.

     

     

    TIP TIL ISO!

    Pas på for høj en ISO, altså at billederne bliver får gryn. Det ses ret tydeligt, når vi arbejder med mørke billeder og er svært at redde senere i billedbehandlingen uden, du får maltrakteret dit madbillede!

    Okay.

    Tjek billederne. Sidder de lige i skabet?

    Phew, så er det tid til pause inden turen går ind forbi billedbehandlingen, som finpudser billederne. Det step må du aldrig springe over.

     

    Efterredigering:

    Første billede er uden plader, arbejde med lys og uden redigering. Vores kontrol-billede, hvis vi skal være ræ'tig nørdede.

    Så har vi billedet i midten, med plader, som er direkte fra kameraet i JPEG. Der er lavet tre redigeringer; skarphed og clarity og optimering af den sorte baggrund, så den fremstår helt sort.

    Det er seriøst en game-changer, det værktøj her i Lightroom.

    Om du vil have helt mørke baggrunde eller optimere dine lyse baggrunde. Gøre dem mere skarpe eller mere slørede, uden at pille ved resten af billedet. Det her værktøj kommer til at slå benene væk under dig. Vi gennemgår, hvordan du præcis bruger det på Foodstyling Masterclass.

    Og til sidst har vi billedet, som har fået en vild makeover med en mat-effekt i Lightroom. Det er ret nemt at lave uden, du behøver købe dig fattig i filtre og presets. Det kan du læse en guide til her. 

     

    Mere sulten?

    • Kunstigt lys i fotografering
      Online kursus: Kunstigt lys
    • 21 foodstylingtips
      21 foodstylingtips, du må tyvstjæle
    • Baggrund med beton look
      Mal en fotobaggrund til madbilleder med beton look (+ video)
    • Baggrunde til madbilleder

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Hanna

      september 29, 2020 at 5:53 pm

      Tusind tak for dine brugbare tips og tricks - de er guld værd og gør fotografering for nybegyndere som mig mere spiseligt og ligetil! Hvor har du pladerne, som du bruger til at afskærme lyset, fra? Kan man selv lave dem? Og kan du anbefale et kamerastativ?

      Svar
    2. Sisse Brüel

      september 01, 2018 at 9:27 pm

      Wauuu! jeg har brugt timer på din blog og dine fototips idag! Tusind tak for din generøsitet - at dele så mange tips på en overskuelig og lærevenlig måde! Jeg er SÅ inspireret!

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        september 03, 2018 at 2:26 pm

        Hej Sisse,

        Tusinde tak for din kommentar og de søde ord - hvor er det bare dejligt at høre, at du kunne bruge mine tips :-)

        Sig endelig til hvis du har spørgsmål eller ønsker at vide mere.

        Hav en dejlig dag!

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen