Niks, vi er endnu ikke nået til pebernødder og brunkager herovre. I stedet får du den her stak.
Brødskiver?
Tjaa..
Jeg var ude i et dilemma på titelfronten, det indrømmer jeg gerne. For hvad kalder du knækbrød fusioneret med en tvebak?
Tørt brød?
Den sælger ikke rigtig.
Men det er jo egentlig det, som vi er ude i i dag; tørt brød. Tyvstjålet fra en berlinsk kaffebar, hvor jeg sad og gnuflede lignende for år tilbage.
Lige siden har de været på plakaten, for de kan altså noget.
Bare for at nævne i flæng;
Geniale til en kop kaffe der sidst på eftermiddagen.
Til formiddagspausen, med et lag smør på, hvor frokosten føles uendeligt langt væk.
Når du sidder i morgenkøen. I regnvejr. Med kogte tæer, fordi ruderne dugger og blæseren kører for fuld skrue. Og nogen (igen) er kørt ind i letbanen.
Btw, hvis du napper brødet der, så tjek lige bakspejlet for birkes inden du stiger ud og indtager dagen!
En sen aften, hvor du bobler på sofaen med en voldsom lækkersult, klarer brødene også perfekt.
Og det bedste af det hele - de kan varieres i det uendelige.
Sprøde brød 101
- Yes, mandler kan udelades eller du kan hive lige de nødder i, som du lyster. Hasselnødder, valnødder, pekannødder - you name it.
- Hvad med frugt? Ja da! Rosiner, tranebær, hakkede abrikoser - brødet sluger det hele.
- Er du mere til den salte version, så kører du krydderier; oregano, timian, rosmarin.
- Chokoladestykker er også altid en god ide - men vær lige opmærksom! Det brænder ret nemt af, når skiverne bliver ristet i ovnen.
- Er du i julehumør, så krudter du op for et pift kanel eller kardemomme i dejen (1 tsk kanel eller ¼ tsk kardemomme, den er lidt krads).
Kort og godt: Brødet her sluger det meste - du styrer showet :-)
Giv dem et forsøg.
Ingredienser
- 25 g gær
- 2 dl lunken vand
- 2,5 dl yoghurt , 0,5%
- 1 spsk akaciehonning
- 1 tsk salt
- 40 g birkes
- 50 g mandler, her smuttede
- 65 g finvalsede havregryn
- Ca. 400 g hvedemel
Sådan gør du
- Opløs gær i vandet. Tilsæt yoghurt, honning, salt, birkes, mandler, havregryn og hvedemel.
- Ælt dejen i ca. 5 minutter på en røremaskine ved medium hastighed. Dejen skal være meget klistret, men elastisk.
- Beklæd en sandkageform (25 cm) med bagepapir. Fordel dejen heri.
- Dæk formen til med madfilm og lad brødet hæve 1 time.
- Kom brødet i ovnen og bag det ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 35 minutter.
- Tag det ud, vip det ud af formen og afkøl på en bagerist.
Når brødet er helt koldt!
- Skær brødet i tynde skiver på 0,5 cm. Læg skiverne på en bagerist i ét lag.
- Tør skiverne ved 120 grader (alm. ovn) i ca. 20 minutter. Skiverne skal brune lidt, men pas på med ikke at give dem for meget - så er der risiko for ret dyr tandlægeregning,
- Opbevar i en lufttæt beholder.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1:
Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 260 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/4.0
Lys: Sidelys. Naturligt lys i øst-vindue kl. 9.30. Motiv ca. 1 meter fra vinduet, med diffuser foran vinduet. Grå reflektor på modsatte side - ca. 1 meter.
Bonus: Nørd videre med hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende
Skriv en kommentar