Koldhævede boller er super nemme, saftige og med sprød skorpe. Nap den bedste opskrift på koldhævede boller med fuldkorn her - lækre og mættende.
Det var egentlig meningen, du skulle have haft de her koldhævede boller når vi lige havde været forbi en omgang aftensmad og et par salater.
Variation i indholdet, du ved.
Men lad os hurtigt snige de koldhævede boller ind. Så har du også en undskyldning for at hænge lidt længere ved morgenbordet i weekend.
Eller være den snedige type og hoppe på madpakkeholdet.
Mens de andre bakser med at få 4 par ski, støvler og hengemte overtræksbukser bakset ind i Berlingoen i sjask regnvejr.
Well, så har du "travlt" med de koldhævede boller og kan snildt nå 2-3 kopper kaffe, en podcast og en halv lur henover køkkenbordet, mens du bager løs.
TOP 10 MADPAKKE-FAVORITTER:
Få vores 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten, der sidst på eftermiddagen.
Læs: Spankulerer rundt i langeunderdrenge - kigger på dejen. Først i skålen. Så på bordet. Og herefter i ovnen.
De største bedrift bliver at få vasket skålen op, så du ikke skal døje med indgroet dej, når vinterferien er ovre.
Nå.
Frem med den gode spegepølse og så er madpakken klaret med saftige koldhævede boller.
Inklusiv fuld smæk på ros fra de andre på turen.
Hiver du dem her med også, så tør jeg godt love, at du har dibs på radioen hele vejen.
#playmaster.
Koldhævede boller med fuldkornsmel
Fuldkornshvedemel? Jeps, en heftig mel med alle skaldele og kim. Melet skal være lidt varsom med, hvis dine tænder er sarte, for vi er ude i pænt groftmalede hvedekerner. Kerner der skal tygges igennem!
Men fuldkornsmel giver dejlig struktur til de koldhævede boller og masser af mæthed. Er du ikke til fuldkornmel, så udskift det med anden grov mel, som grahamsmel eller havregryn, smager også dejligt.
Koldhævede boller med havregryn
Vil du bage dine koldhævede boller med havregryn, så udskifter du blot fuldkornsmel med havregryn - du kan både bruge finvalsede eller grovvalsede.
Det gør dine koldhævede boller endnu mere lækre og luftige.
Hurtige koldhævede boller
Jojo, bollerne kan bages hurtigere ved, at du hiver noget mere gær i og dropper koldhævningen. Men noget af saftigheden og smagen, den daffer så også.
Konsistens på koldhævet dej
"Tyk grød", den er svær at beskrive. Men altså det skal nive lidt i overarmen at røre hurtigt rundt i dejen. Medmindre du er den friske type, som har crossfittet hele januar. Er det dig, så går du efter konsistens, som havregrød der er kogt 2 minutter for længe.
Ingredienser
- 5 dl vand
- 100 g fuldkornshvedemel
- 550 g hvedemel
- 10 g gær
- 10 g salt
Sådan gør du
- Bland vand, fuldkornsmel og hvedemel i en skål. Rør det godt sammen til en meget tyk grød. Lad det stå 10 minutter.
- Smuldr gær og tilsæt salt i dejen. Rør det godt sammen, så gæren bliver opløst.
- Lad dejen stå og hvile i 20 minutter.
- Rør igen i dejen. Rør det rigtig godt sammen - den skal være grødet og lidt sej at røre i.
- Dæk skålen til med madfilm.
- Lad dejen stå på køkkenbordet 2 timer
- Sæt skålen i køleskabet min. 12 timer - gerne til 18 timer.
- Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå 1 time på køkkenbordet.
- Vip forsigtigt dejen ud på køkkenbordet. Saml den lidt sammen med en bordskraber. Lad dejen hvile 30 minutter.
- Del den i 9-10 stykker med en dejspartel og kom dem forsigtig på et stykke bagepapir.
- Lad dem efterhæve mens ovnen varmer op til 250 grader (alm. ovn) med en bageplade eller bagesten i.
- Tag den brandvarme bageplade ud og hiv hurtigt bagepapiret med bollerne over på pladen.
- Bag bollerne 5 minutter ved 250 grader og skru ned til 225 grader. Bag dem færdig - ca. 10-15 minutter.
- Tag bollerne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE: Koldhævede boller
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/5.6
Lys: Modlys. Naturligt lys i vest-vindue februar kl. 14.00. Motiv ca. 0.5 meter fra vinduet. Reflektor på to sider.
Baggrund: Hvidt tapet på plade.
Lær mere: Lær at tag bedre madbilleder på online kurset Foodstyling Masterclass
Usikker på kamera, objektiv og gear?
I hear you!
Fotoudstyr er uoverskueligt og det er nemt, at lave et fejlkøb.
ingrid
hvor mange kalorier er der i en bolle? hilsen pigen der elsker at bage:)
Loui&bearnaisen
Hej Ingrid
Det ved jeg ikke, jeg laver ikke næringsberegninger.
Mange hilsner
Louise
Jesper V
Meget lækre boller. Dejen er rigtig god og villig at arbejde med. Opskriften er indlemmet i min "Sorte bog". God søndag.
Loui&bearnaisen
Hej Jesper
Tak! Hvor er det dejligt at høre, de kunne bruges :)
Mange hilsner
Louise
Vibeke wissing
Hej.
Jeg vil høre om jeg kan røre dejen sammen i en rørmaskibe? Og evt hvor længe?
Hilsen Vibeke wissing
Louiogbearnaisen
Hej Vibeke,
Det kan du sagtens, men pas på med ikke at overrøre. Jeg vil give den 1-2 minutter ved medium hastighed.
God bagelyst!
Mai
Har du nogle anbefalinger, hvis jeg gerne vil bage bollerne i dampovn?
Louiogbearnaisen
Hej Mai,
Jeg har desværre ikke erfaring med at bage i dampovn, så der må jeg blive dig svar skyldig.
Hav en dejlig dag.
Lis fournais
Hejsa
Jeg har brugt denne lækre opskrift i lang tid og vi elsker dem, jeg kunne godt tænke mig nogle kerner i, men er tvivl om der så skal mere vand I eller mindre mel
Venligst
Lis
Louiogbearnaisen
Hej Lis,
Dejligt at høre, at du har stor success med at bruge opskriften 👍☺️
Hvis det er kerner som f.eks. solsikkekerner og græskarkerner, så kan du sagtens blot tilføje dem til opskriften uden at ændre på mængderne af vand og/eller mel. Er det derimod feks. rugkerner, så skal du øge mængden af væske lidt, da de vil suge vand til sig.
Håber det kan hjælpe dig.
God bagelyst!
May
Er det muligt at forkorte nogle af processerne om morgenen, hvis man nu ikke kan vente helt så længe på nybagte morgenboller?
Jeg har lavet dem et par gange og er helt vild med dem 😁
Louiogbearnaisen
Hej May,
Dejligt at høre, at du kan bruge opskriften :-)
Hvis du ikke kan vente helt sålænge på morgenbollerne, så kan du springe de 30 minutters hvil over :-)
God bagelyst og hav en skøn dag!
Sarah
Jeg synes de smager dejligt. Dog var det et stort problem at få dejen på bagepapir og jeg måtte smide halvdelen af dejen ud, da det var en flydende gummiagtig masse, selvom jeg fulgte opskriften.
Louiogbearnaisen
Hej Sarah,
Hmm, det er altid lidt svært med dej. Den skal være ret smidig og klistret, men selvfølgelig ikke gummiagtig eller flydende. Det kunne lyde som om, det måske har været din gær, som ikke har kunne få gang i dejen. Eller måske har du rørt/æltet dejen for meget. Eller ja, at den enten ikke er hævet nok eller for meget.
Så der kan være flere grunde til, at en dej ikke lykkes, og jeg kan derfor desværre ikke præcis sige, hvad der har været årsagen til, at lige netop din dej ikke lykkedes.
Op på hesten igen og prøv at tænke de ting, som jeg har nævnt, ind i processen næste gang du bager bollerne.
God bagelyst :-)
Lizette
Jeg forstår ikke helt først 2 timer hævning på bordet også i køleskabet? Eller hvordan?
Louiogbearnaisen
Hej Lizette,
Jeps!
Først skal dejen hæve 2 timer på køkkenbordet og derefter kommer du den i køleskabet i yderligere 12-18 timer :-)
God bagelyst!
Signe
Hej. Kan man putte nogle kerner i bollerne? De ser rigtig lækre ud. Jeg glæder mig til at prøve og bage dem. :-)
Louiogbearnaisen
Hej Signe,
Ja, det kan du sagtens - det vil du kun blive bedre af 😜
God bagelyst og del gerne resultatet med os!
Hav en skøn dag!
Mette
Hej.
De her er gode, ogå selv om jeg fulgte opskriften en anelse autonomt.
3 gr gær og en stor spiseske surdej. På køl i en 5-6 timer, ud på køkkenbordet omkring midnat og så i ovnen næste morgen. Kæmpe hit 👍