Jeg forestiller mig, at der er en opskrift på brioche for hver franskmand. Eller i hvert fald familie. Fælles er dog, at vi taler enorme mængder smør og også gerne æg. Jeg er stødt på opskrifter med op til 10-12 æg! Det er er næsten ren æggekage de har gang i de franskmænd.
Well, det er alligevel for meget af det gode, så jeg nøjes med 2 æg. Men hopper så helt autentisk på mængden af smør. Der taler vi samme sprog ;) Og jeg taler altså ikke en fransk glose eller har for den sags skyld nogensinde sat mine tæer på fransk jord. En fejl, for fik jeg serveret deres umådeligt lækre bagværk hver dag, så ville der nok snige sig en smule frankofil..iltet? under huden. Og måske lidt flere æg i dejen.
Well, indtil Frankrig inviterer mig på 20 kilos high carb diæt, så spiser jeg de sidste par briocher til aftenskaffen.
Nøj, de briocher er fødselsdagsboller gange tusinde! Himmelske. Og fedter helt vildt. Bliver tørre på et halv døgn, så man er nødt til at spise dem alle i en ruf. Hårdt, hva ;)
Prøver du brødristeren smelter de næsten væk og du frygter for det hele futter af.
Men det som er tilbage af bollerne, ork, det er godt. Helt sprødt, fedtet og perfekt både til det søde køkken og til det salte. Ost, spegepølse, graved laks - alting tigger om at slå pjalterne sammen med briocherne.
Jeg frøs dem ned. Eller de som var tilbage.
De blev nemlig bagt i torsdag. I et 30 graders varmt køkken, hvilket medførte en rigtig sjov udfordring med at få dej til at hæve, før den pakke smør, som er pakket ind i dejen, smeltede væk.
Så, tænker du; haps, jeg skal i gang. Så tjek lige vejrudsigten, hvis du gerne vil have lidt højere boller end mine. Og lidt mindre fedteri. Selvom mine fingre, arme og nåhr ja, pande, føles som en barnerumpe nu. Gennemfugtede af smør ;) Gratis skønhedstips til jer.
Men det allerbedste tips er nu det her. Bag briocherne nu, støvsug supermarkedet for ost, spegepølse og marmelade. Måske lidt rødvin. Hiv det bedste selskab du kan finde med i sofaen, dæk op og hyg løs på en helt almindelig søndagaften.
Det er omtrent min plan. Forruden lige at krudte op for den nye sæson af Orange is the new black.
Ingredienser
- 15 g gær
- 1 spsk lunken vand
- 2 dl mælk, varmet til lillefingervarmt
- 50 g sukker
- ½ tsk salt
- 2 æg
- 500 g hvedemel
- 250 g smør, delt i tern
- 1 æggeblomme til pensling
Sådan gør du
- Rør gær ud i vandet.
- Tilsæt mælk, sukker, salt og æg.
- Kon hvedemelet i lidt af gangen mens dejen æltes ved lav hastighed.
- Skru op til medium og ælt dejen i ca. 10 minutter til den er smidig.
- Kom smørret i lidt af gangen, mens dejen æltes. Ælt dejen ca. 5-8 minutter ved lav hastighed til den er helt glat og skinnende.
- Kom dejen i en skål med plastik/film over og lad den hæve ca. 2 timer til dobbelt størrelse.
- Del dejen i 12 stykker og form dem forsigtig til boller.
- Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve ca. 30-40 minutter.
- Pensl med sammenpisket æggeblomme. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15-20 minutter til de er gyldne og gennembagte.
- Tag dem ud og lad dem afkøle på en bagerist.
- Spis dem lune og friskbagte.
Skriv en kommentar