Der er sket et noget. Fra at stræbe efter kridhvide billeder, som næsten krævede en smart solbrille, er moden vendt. Foto-moden. Nu er det mørke, rustikke billeder med et "moody"-udtryk, som er hipt.
Billeder som helst skal se ud som om, du bor i træhytte langt oppe mod nord. Helt alene, dybt inde i skov med evig fred i sjælen og oceaner af god tid. Back to nature. En gryde buldrende over ildstedet og henkogt "alt-godt-fra-skoven" på metervis af hylder.
Okay, overdrivelse fremmer forståelsen.
Men skal du foodstyle stilen, så hjælper det gevaldigt, at du har helt styr på storytellingen. Og jep, min illusion af "moody" er skuret i skoven, frost i tæerne og en glubsk bjørn udenfor.
Du er med.
Mørke billeder. Det burde være ligetil.
Vi bor nordpå, det er vinter og gråvejr.
Hmm.
Det er det bare ikke.
Måske har du prøvet det, og fået billeder som ser sådan her ud.
Selv efter 3 timers billedredigering og utallige filtre.
Billedet er mørkt. Jojo. Men det er fladt. Kedeligt. Gråt.
Så.
Hvad er tricket?
Det sidste års tid har jeg fået spørgsmål til det her område og særligt siden, at jeg delte de her mørke billeder.
Kræver det virkelig, at du kravler ind i kosteskabet?
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 genveje til lækre madbilleder på rekordtid [/yellowbox]
Lad os se på sagen:
Vi snupper endnu en omgang “bag madbilledet”. Den her gang med fokus på, hvordan du tager mørke madbilleder i din egen stue. Step-by-step med en rigtig case, det er nu nemmest.
Jeg napper den her med kiks, men billederne med græskarbollerne her er fotograferet med akkurat samme setup.
Nå.
Allerførst, kameraet.
Eksponering:
Vi har været der før og vi er der igen; manuel mode. Du er nødt til at styre din eksponering i kameraet, for ellers oplyser dit kamera, på auto mode, alt i dit billede.
Men ikke nok med det, det gør kameraet faktisk også i manuel mode, hvis du prøver at ramme "0", som jo egentlig er det du burde gå efter. Tjek billedet til venstre. Ikke helt looket, vi er ude efter!
Well.
Vores kamera er ikke altid med på vores visuelle ide, så vi er nødt til at hjælpe det lidt på vej.
Så fotograferer vi noget meget mørkt, så vil kameraet automatisk lysne billedet. Og omvendt. Er motivet meget lyst, så vil kameraet dæmpe lyset og gøre det hvide mere gråt.
Ikke dumt, vi er bare ikke enig i kameraets lysmåling her. Kameraet bliver nemlig snydt af den mørke baggrund.
Det betyder, at vi skal få kameraet til at tage billedet lidt mørkere end det selv foreslår. Altså vi skal undereksponere billedet en smule. Billedet til venstre er "0", billedet i midten er "-1" og billedet til højre er "-2" i eksponeringsmåling.
Vi napper "-1" - en smule undereksponeret.
Men der er faktisk en endnu bedre løsning. Skift målemetode i kameraet, så kameraet kun måler noget af billedet og altså ikke bliver snydt af den mørke baggrund.
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende [/yellowbox]
Husk, at kameraet altid viser billederne lysere end de her på kameraskærmen, så pas på med ikke at undereksponere for meget.
Et godt billede skal både have lys og skygge.
Brug lyset
Præcis, som når vi arbejder med lyse madbilleder, så skal vi også styre lyset i mørke madbilleder. Du kan ikke bare rulle persiennen ned og knipse løs - der skal altid være lys og skygge i et billede ellers bliver det fladt.
Så hvordan får vi gjort billedet mørkt, så du opnår det moody-look, men uden alt bliver kulsort?
Det er faktisk ret enkelt, formlen lyder: Vindue + afskærmning + reflektorer + afstand.
En matematisk formel, som er lige præcis så nem i teorien, som den kan være svær at udføre i virkeligheden. Det hele afhænger af mængde af lys og særligt hvordan det dirigeres i billedet.
Men har du setuppet, mellemregningen, så er du ret godt på vej til, at bruge formlen med succes. Hver gang!
[yellowbox]BONUS: Tag bedre madbilleder - få 7 hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende [/yellowbox]
Video-træning foodstyling:
I stedet for at jeg hiver 27 billeder ind, så har jeg strikket en hurtig video-træning sammen til dig. Hold øje med lys og skygger gennem videoen - det er dit take away.
Klar?
Tryk "play".
Samme setup
Fik du set videoen? Måske et par gange?
Perfekt!
Det er fuldstændig samme setup, som jeg har brugt til billederne herunder med græskarbrød. Billedet til højre er uden den forreste plade foran og billedet til venstre er med.
Ved at styre lyset, så det fremfor at oplyse hele billedet, kun oplyser direkte på motivet, samt har endnu mere intensitet, giver billedet dybde og et mere helt udtryk.
Og yes, når du først er gået i gang, har fået trænet øjet til at se lyskilden, så er det rent slaraffenland at lege med lys og skygge og se virkningen i billedet.
Så pas på, du bliver hook'd
Inden du suser væk og griber kameraet, så lad os hurtig tage den step-by-step.
PLANLÆGNING
- Tjek dit hus eller din lejlighed for et vindue med blødt lys.
- Har du ikke lige et træbord ved hånden, så snupper du en træplade eller et stort spækbræt.
- Ligeledes med den sorte baggrund. Du behøver ikke finde malerspanden frem. En sort plade, et lærred eller lagen klarer jobbet.
- Og så har du brug for 3-4 mørke eller sorte plader eller karton, så du kan dirigere lyset.
- Hav din foodstylingplan klar – hvordan skal billedet skal se ud.
- Hav planlagt komposition, kameravinkel, props.
- Kamerastativet, det er også ret vigtigt.
FORBEREDELSE
- Opbyg din scene og placer dine props.
- Sæt dine afskærmningsplader og reflektor op, som du så i videoen. Det handler om afstand og balance af mængden og retning af lys i forhold til motivet.
- Få dit kamera indstillet, så godt som du kan. Du skal helt sikkert justere på det senere, men find nogenlunde den rigtige eksponering, den blændeværdi du vil have, hvidbalance og fokuspunkter. Og tjek lige strømmen på kameraet også..
- Tjek hvordan lyset falder på dit motiv, både fra vinduet og tilbage fra reflektor
FOTOGRAFERING
- Klar? Tjek din scene, tjek kiks, tjek dit lys.
- Skyd dine billeder og få justeret, hvis dine indstillinger i kameraet + plader, reflektorer ikke passer fuldstændig.
TIP TIL ISO!
Pas på for høj en ISO, altså at billederne bliver får gryn. Det ses ret tydeligt, når vi arbejder med mørke billeder og er svært at redde senere i billedbehandlingen uden, du får maltrakteret dit madbillede!
Okay.
Tjek billederne. Sidder de lige i skabet?
Phew, så er det tid til pause inden turen går ind forbi billedbehandlingen, som finpudser billederne. Det step må du aldrig springe over.
Efterredigering:
Første billede er uden plader, arbejde med lys og uden redigering. Vores kontrol-billede, hvis vi skal være ræ'tig nørdede.
Så har vi billedet i midten, med plader, som er direkte fra kameraet i JPEG. Der er lavet tre redigeringer; skarphed og clarity og optimering af den sorte baggrund, så den fremstår helt sort.
Det er seriøst en game-changer, det værktøj her i Lightroom.
Om du vil have helt mørke baggrunde eller optimere dine lyse baggrunde. Gøre dem mere skarpe eller mere slørede, uden at pille ved resten af billedet. Det her værktøj kommer til at slå benene væk under dig. Vi gennemgår, hvordan du præcis bruger det på Foodstyling Masterclass.
Og til sidst har vi billedet, som har fået en vild makeover med en mat-effekt i Lightroom. Det er ret nemt at lave uden, du behøver købe dig fattig i filtre og presets. Det kan du læse en guide til her.
Hanna
Tusind tak for dine brugbare tips og tricks - de er guld værd og gør fotografering for nybegyndere som mig mere spiseligt og ligetil! Hvor har du pladerne, som du bruger til at afskærme lyset, fra? Kan man selv lave dem? Og kan du anbefale et kamerastativ?
Sisse Brüel
Wauuu! jeg har brugt timer på din blog og dine fototips idag! Tusind tak for din generøsitet - at dele så mange tips på en overskuelig og lærevenlig måde! Jeg er SÅ inspireret!
Louiogbearnaisen
Hej Sisse,
Tusinde tak for din kommentar og de søde ord - hvor er det bare dejligt at høre, at du kunne bruge mine tips :-)
Sig endelig til hvis du har spørgsmål eller ønsker at vide mere.
Hav en dejlig dag!