(Sponsoreret af Fiskars) Andebryst - simpel og hurtig opskrift på, hvordan du tilbereder det perfekte andebryst på pande og i ovn, så det er saftigt og skindet er sprødt. Find opskriften her:
Jump to:
En pre-julemiddag. Hvis du også har en familie, som er dine, mine og alt der imellem. Det har vi herhjemme. Begge to.
Det betyder 3-4-5 pre-middage inden, vi når den 24. Vi suser heldigvis bare afsted og slår måsen i stolen ved spisebordene. Spiser and, hygger og spiser lidt mere.
Men er det dig, som står for en af de her pre-julemiddage, så er det nu, du skal spidse ører
...øjne.
30 minutter, så har du strikket den her pre-julemiddag sammen.
Andebryst med sprøde kartofler og kålsalat
Alt du skal bruge er en gryde, en pande og selvfølgelig lige en der gider skrælle kartofler. Sidstnævnte kan jeg ikke hjælpe dig med, men værktøjet derimod er Fiskars Hard Face-serie.
Eller som den helt upolitisk korrekt er blevet døbt her på matriklen: mande-serien. Hvor jeg var all over den lækre, pæne Norden-serie, som vi brugte til skaftkoteletterne med rodfrugter og tranebær.
Btw, faktisk heller ikke et dumt bud på en nem pre-julemiddag, hvis det skal være lidt anderledes inden, at der går and og andebryst i den.
Sidespring.
Da jeg hev Hard Face produkterne frem gik der..
1, 2, 3 og haps - væk var kæresten med det nye køkken-grej.
Ekstrem robust, sort design og alt kan kastes i opvaskemaskinen.
For ikke at tage om, du ikke behøver rode i køkkenskuffen efter træspatlen, som du, igen, opdager er til vask og det nu er trægryde-skeen eller bare ultra forsigtigt med en gaffel, som du skal vende dit andebryst med.
Det sker ikke her. Du hiver bare metalredskaberne frem, Hard Face-seriens belægning er ikke sart på den front.
Og yes, selvfølgelig blev det testet.
Indsæt selv billede af ivrig mand med lang grill-spatel vende frikadeller.
Godkendt og klar til:
Andebryst med sprøde kartofler og kålsalat.
Eller det bliver faktisk lækre endnu: Saftig andebryst med sprødt skind og sprøde kartofler stegt i andefedt!
Grønkålsalaten?
Well, den er der til lige at opveje det hele, du ved ;-)
Andebryst
Forberedelse
Bruger du et meget fugtigt andebryst eller har det været i fryseren, så dyp det lidt tør med køkkenrulle inden du kaster det på panden. Så sikrer du dig, at skindet bliver sprød.
Andeskind skal ridses, men pass på med ikke at ridse ned i kødet, når du ridser skindet. Så kommer saften til at løbe ud og du får både blødt skind og tørt andebryst. Så brug lige 2 minutter på sagen med at ridse.
Og yes, salten er vigtig for sprødt skind, så brug lige 10 sekunder ekstra på at få den godt mast ind i skindet.
Tilberedning
Brug en pande med tyk bund, så du sikrer god varmefordeling og med non-stick, så du sikrer at skindet ikke hænger fast og fedtet brænder på.
Andebryst skal være stegt rosa, så er det er lækkert og saftig. Undgå at stege det for meget.
Andebryst på pande eller i ovn
Jeg kommer altid mit andebryst i ovnen og tilbereder det færdig der, men du kan sagtens stege det færdigt på panden. Det er cirka samme tilberedningstid, som i ovnen. Ovnen gør det bare nemmere, at få sikret et saftig bryst uden du behøver vogte andebrystet, som en høg.
Kartofler i andefedt
Lad os lige vende kartoflerne. De har fået et nøk opad;
Kogt, vendt i sigte og pakket ind i andefedt, så de er ultra sprøde, men helt lette og bløde i midten.
En engelsk og amerikansk klassiker; Roasted Potatoes. Vi kan også kalde dem brasede kartofler 2.0.
Ekstra sprøde brasede kartofler
En hemmelighed ingrediens, som jeg lærte i en fødevarekemitime for år tilbage.
Tilsæt Natron.
Niks, den kan ikke smages, men giver en genial overflade til kartoflerne, så de knaser derudaf og får løftede, anerkende øjenbryn fra hele gildet omkring spisebordet.
Lav rigeligt!
Andebryst med sprøde kartofler og kålsalat
Til din pre-julemiddag. Eller hvis julemaden skal spices op i år. Men vær varsom og få lige forventningsafstemt med familien.
Jeg kørte et år "Thanksgiving tema", som julemad. Kæmpe kalkun, sweet potatos, tranebærsauce - hele gildet, du ved.
Såå..
Anden, flæskestegen og de brunede har været tilbage på bordet lige siden. Men det betyder ikke, at de klassiske sager kan gøres smartere. For måske gider du bare ikke bakse med en hel and i år.
Server andebryst.
Hurtig, nemt og saftigt. Ingen som ender med den gnallede vinge. Og der er sprødt skind til alle.
Andebryst med sprødt skind
Ingredienser
- 4 andebryst, eller to store som her (300 g)
- 1 spsk groft salt
- 2 kviste rosmarin, valgfrit
Sådan gør du
- Rids skindet på andebrysterne med ca. 1 cm mellemrum og gnid det godt med salt.
- Læg andebryster på en kold pande med skindsiden nedad.
- Steg ved svag varme til fedtet begynder at smelte
- Skru op til middelvarme og lad fedtet smelte, mens skindet steges sprødt - ca. 5-8 minutter.
- Vend andebryster om og brun dem 1 minut på den anden side.
- Kom andebryster over i en fad (hvis du laver de sprøde kartofler) eller kom panden i ovnen - læg rosmarinkviste ved.
- Steg ca. 9-12 minutter ved 160 grader (alm. ovn) afhængig af størrelse på andebrysterne - kødet skal være rosa.
- Tag andebrysterne ud og lad dem trække 5 minutter før servering.
Sprøde, stegte kartofler i andefedt
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 2 tsk salt
- ½ tsk natron
- 5 spsk andefedt, eller olie
- 1 kvist rosmarin, valgfri
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og del grove tern.
- Kom dem i en gryde med koldt vand. Tilsæt salt og natron.
- Kog kartoflerne til de er møre, men stadig har bid - ca. 10 minutter.
- Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem hvile 1 minut i gryden.
- Kom kartoflerne over i en sigte og ryst dem godt rundt, så de får en ru overflade.
- Varm panden med andefedt op - tilsæt lidt olie, hvis du ikke har nok andefedt efter andebrysterne.
- Kom kartoflerne over på den varme pande. Tilsæt evt. en kvist rosmarin.
- Skru ned til jævn varme og steg kartoflerne til de er brune og sprøde - pas på med ikke at røre for meget i kartoflerne, men ryst panden let, så du ikke får ødelagt overfladen på kartoflerne.
- Krydr med salt og peber.
- Server kartoflerne straks.
Ingredienser
Salat
- 4 dl frisk grønkål, Finthakket
- 2 æbler, skåret i skiver
- ½ granatæble, del i kerner
- 1 dl pecannødder
Dressing
- 4 spsk olivenolie
- 4 spsk æbleeddike
- 1 tsk akaciehonning
- Salt/peber
Sådan gør du
Salat
- Bland alle ingredienserne til salaten sammen på et fad eller i en skål.
Dressing
- Pisk alle ingredienserne til dressing sammen. Smag til.
- Vend dressingen med salaten.
Cathrine Bjerre
Elsker dine skriv og flotte billeder!
Hvilken størrelse er gryden og panden i? Det kunne godt lyde, som om det er den køkkenserie, som jeg skal have næste gang. Har svært ved at finde pander og gryder, som holder i længden. Har du brugt gryden og panden til andet og også haft dem i opvaskemaskinen? Hvis du har, holder de sig så pæne? Tænker på det sorte og silikonelåget?
Mvh. Cathrine
Louiogbearnaisen
Hej Cathrine,
Tusinde tak - dejligt at høre at du kan finde inspiration på bloggen 🙂
Gryden som ses på billedet i opskriften er en 3.5 L (men den fås også i en 5 L) og panden er 28 cm (den fås i 4 størrelser). Jeg har haft dem begge i opvaskemaskinen flere gange uden nogen problemer. Både panden og gryden holder sig pæne og belægningen fungerer optimalt efter opvask. Har heller ikke oplevet, at silikonekanten "slipper" eller bliver ru.
Udover retten her, så har jeg haft dem i mit "hverdags-køkken" hele december for at teste dem godt igennem; frikadeller, paneret fisk, æg og wokret er noget af det, som vi har lavet på panden. Og i gryden har der været både suppe, lasagnefyld osv - alle de her hverdagsretter, som vi spiser. Vi har været så glad for Hard Face serien herhjemme og kan kun anbefale dig at tage et kig på den 🙂
Hav en dejlig aften!
Mie
Hvor ser det fantastisk godt ud, Louise og lyder lækket, det skal prøves 😊
Jeg fik Hard Face gryderne i fødselsdagsgave i efteråret og det har været de bedste gryder, jeg nogensinde har haft. Krydser fingre for en pande i julegave, ellers må jeg selv på januarudsalg 😉
God jul til dig 🙂
Louiogbearnaisen
Hej Mie,
Tak for din kommentar - og ja, prøv opskriften - den er et godt twist til den helt traditionelle udgave.
Panderne og gryderne er også mere end godkendte her på matriklen 👍
Hav en rigtig dejlig jul og håber du får en ønskede pande, så du kan kaste dig ud i opskriften 😀
Karina
Hej. Der mangler en eller anden form for mål foran natron. Der står 1/2 natron. Tsk? Spsk? Bøtte?
Og jeg synes det lyder drønlækkert så jeg vil gerne prøve at lave dem :-)
Louiogbearnaisen
Hej Karina,
Ja, det gør der sørme også! Sorry!
Det er selvfølgelig 1/2 tsk natron :-)
Jeg retter det til i opskriften med det samme.
Tak for at gøre mig opmærksom på fejlen!