Sidste uges Kitchenguide omhandlende mængdemål fra US til DK. Denne uge er det gær-pakker! For jeg regner stærkt med, at jeg ikke er den eneste som har hevet mig frustreret i håret, når man skal bage fra US-opskrifter!! Dry yeast, active yeast, quick yeast, package, onces, instant... jeg kunne blive ved.
Når man sidder i lille Danmark, bruger verden ikke de samme pakkemål eller fødevarer. Derfor har jeg lavet en lille guide over hvad amerikanerne egentligt mener i deres opskrifter.
Herhjemme bruger vi oftest frisk gær - altså gør som findes i køledisken i 50 g pakker. I USA bruger de stort set altid tørgær, da frisk gær kun findes relativ få steder. At bruge tørgær kræver lidt andre fremgangsmåder end frisk gær, da det skal blandes med de tørre ingredienserne inden og kræver en anden temperatur. Så skifter du tørgær ud med frisk gær, så tænk også lige over fremgangsmåden - den er ikke helt den sammen.
At omregne fra det ene til det andet, kan være en "pain in the ash" - helt enkelt! Så her er en lille omregner. Den er ret nem, selvudviklet og ret efterprøvet efterhånden..
- Fra active dry yeast til instant yeast = gang mængden med 1,25
- Fra instant yeast til active dry yeast = gang mængden med 0,75
- Fra fresh yeast til active dry yeast = gang mængden med 3
- Fra freash yeast til instant yeast= gang mængden med 2,5
- 1 spsk tørgær = 50 g almindelig gær
Ellers en omregner til de mest almindelige mål du støder på - for den dovne bager, inklusiv mig selv (:
Gina
Hej :) håber du kan hjælpe mig med denne opskrift der ser umådelig lækker ud. Hvordan mon man bedst omregner de 2.5 teaspoons instant dry yeast til alm frisk gær? Håber på svar :)
Loui&bearnaisen
Hej Gina
Jeg tænker det er ca. 25 g almindeligt gær.
Mange hilsner
Louise
James
Tusen takk for infoen. Fant ingenting i Norge som tilsvarte dette. Heller ingenting i USA så takk igjen. Searched the net for hours...and it isn't the first time.
Louiogbearnaisen
Hi James,
So happy you could use the info 😀
Have a great day!
Catrine
Hvor mange gram er en pakke active dry yeast?
Loui&bearnaisen
Hej Catrine
I de små breve er der ca. 7-8 g - det varierer lidt efter brand.
Dorte
Hvornår bruges hurtigthævende tørgær ? Kan det bruges ved brødbagning ?
Anders
Hej
Nice blog!
En lille komplettering til hvad du skriver er at den tørgær man køber i danske supermarkets kan bruges enten som frisk gær, dvs at man først blander den med væske og derefter kommer mel i, eller så kan man først blande den med melet og derefter komme væske i. Men med active dry yeast skal man blande med væske inden man kommer mel i. Og væsken skal være ca 40 gr C.
Anders
Peter
Tak for omregningen. Hermed bookmarked :)
Jan Andersen
Blot en mindre detalje:
Hvis forholdet fra active dry yeast til instant yeast er 1,25, så må det modsatte forholde være 0,80 og ikke 0,75. 100 * 1,25 = 125. 125 * 0,8 = 100. :-)
Det er nok ikke noget der gør den store forskel, men jeg syntes da lige jeg ville lege kloge åge. Det er en fed blog du har her.
Tobias Krøyer
Hej Louise!
Nu har du efterhånden reddet mig et par gange med at finde danske tilsvarende på amerikanske/engelske ingredienser! Super fedt med en der har styr på de ting og kan sprede det lidt ud til os andre :)
Loui&bearnaisen
Hej Tobias
Tak, hvor er jeg glad for at høre det kan bruges :)
Kan være jeg skal igang med nogle flere :)