Har du fulgt med på bloggens facebook-side, så du den her pose i sidste uge. På studiet er vi jo i gang med ølbrygning og hele onsdagen blev da også brugt i øllets tegn. Der blev brygget 3 slags øl; pale ale, hvedeøl og brown ale. Jeg hoppede på brown ale og hvilken duft, når malt, chokolademalt og havregryn bliver blandet sammen med lækker humle. Vi var vist alle ret høje på øl-dufte (:
Og så er man jo ikke fødevare-studrende for ingenting! For resterne af den gennemkogte malt, skulle jo ikke gå til spilde! Så de 5 kg (!) malt , masken, blev ret hurtigt til knækbrød i ventetiden og resten af resterne røg med hjem til eksperimenter.
Brown ale masken indeholdt jo både pale alt malt og chokolademalt, så knækbrødsbagningen af den fik en skøn, skøn dyb smag. Hvorimod bagningen af hvedeøl-malten blev meget mere frisk i smagen.
Jeg kan kun sige; det bliver meget, meget svært, at gå tilbage til alm. knækbrød af kerner...
Jeg er godt klar over, at de fleste ikke lige har sådan en omgang udkogt malt på lager, men jeg smider alligevel en opskrift på knækbrød op. Og så er der lige nu et "browna ale" rugbrød til hævning i køkkenet. Det dufter allerede forrygende (:
Med alle de her rester kunne man blive fristet til, at bage løs - men da alle bageegenskaberne er blevet nedbrudt under mæskningen har de intet andet formål i bagningen end smag. Så man skal lige være lidt varsom med mængderne, hvis brødet ikke skal blive for tungt.
Men ellers så er det, det rene guld og det smager mægtig godt.
Og brygningen? Om en uges tid skal øllet på flasker og så er det bare, at vente på den første smagsprøve!
Ingredienser
- 150 g malt fra ølbrygning
- 100 g hvedemel
- 50 g hvid hvede
- 50 g olie
- 1 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- ca. 1 dl vand
- Groft salt til toppen
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne sammen og kom vand i lidt efter lidt.
- Når dejen er sammenhængende kommes den på et stykke bagepapir.
- Kom et andet stykke bagepapir over og rul knækbrødet ud mellem de 2 stykker.
- Tag det øverste stykke bagepapir af og forskær dejen ud i passende stykker.
- Drys med groft salt.
- Bag knækbrødet ved 170 grader i ca. 20 minutter - indtil det er gyldent og sprødt.
- Tag knækbrødet ud og lad det afkøle på en rist. Bræk forsigtig det fra hinanden.
- Opbevares i en lufttæt boks.
marianne ancker
tusinde tak for opskriften til knækbrød. De er bare et hit. jeg får mask fra venner der brygger øl. De siger, at masken kan holde sig ca 1 uge i køleskabet, men smid det evt i fryseren i portioner der passer til evt. knækbrød. Det fungerer super godt.
Louiogbearnaisen
Hej Marianne,
Dejligt at høre at opskriften kan bruges og tak for tippet - det må prøves :-)
God weekend!
Brian Andersen
Lavet knækbrød med belgisk dubbel mask, det var en øjenåbner!, så tak for tippet.
Har du nogen ide om, hvor længe man kan opbevare masken, f.eks. i køleskabet?
Louiogbearnaisen
Hej Brian,
Det var så lidt - dejligt at høre, at du kunne bruge tippet :-)
Jeg er ikke sikker på, hvor længe man kan opbevare masken - mit blev brugt med det samme, så der må jeg desværre blive svar skyldig.
Malou
Hvor lækkert! Står også med en masse malt fra ølbrygning - så har du opskriften på rugbrødet? :-))
Loui&bearnaisen
Hej Malou
Nej, desværre - den kom aldrig herind.
Randi
elsker at bage knækbrød selv og har lyst at prøve denne.
Men malt er jo mange ting, har lige kigget på nettet,,,,
hvad er det du bruger ? , , , hvedemalt eller?
Loui
Hej Randi
Jeg har i teksten øverst skrevet, hvilken malt jeg brugte; pale alt malt, chokolademalt samt crystal malt :) Men meget vigtigt, så er malten kogt inden - da det jo var rester fra ølbrygning.
Sanne
MUms.. det lyder super lækkert. og er da lettere end jeg turde håbe.. der er vidst ingen undskyldning for at komme igang:)
Loui
Nope - det er der ikke ;) Det er bare lige, at få fat i resterne og så det smækket sammen :D
Loui
Nope - det er der ikke :) Det er bare at få fat i øl-rester og få smækket det sammen :D
Nina Balslev
Totalt sej idé og god måde at bruge malten på!!
Vi har faktisk jævnligt malt på mit arbejde som restprodukt fra....ja øl, selvfølgelig...! Som oftest smider vi det i biga-dej (en form for surdej) hvor det giver god karakter - men dette skal så absolut prøves ved næste brygning! Jeg glæder mig allerede :)
Under alle omstændigheder er det rart, når man slipper for at smide mad ud!
Venlig hilsen Nina
Loui
Ejj, så er det bare, at få leget med det :) Er helt misundelig på dit arbejde, for er godt nok blevet vild med restproduktet. Lige pt. har jeg gang i både rugbrød og nogle snacks - det duet i det hele og giver den lækreste smag.
Jeps, lige præcis :) Og så giver den en skøn rund smag, som man ikke får andre steder fra :)
Kristine
Orrh jaaaaaa maaaand. Jeg er PJATTET med ideen. #fuldiknækbrødermedgarantiligenogetformig
Loui
Du er liiige en pige for mig ;D