Kartoffelbrød er en god måde at få brugt overskydende kartofler og så smager det skønt. Opskrift på saftigt brød med kartofler her:
Kartoffelbrødet tager lidt tid, men det er det hele værd. Kartoffelbrødet bliver luftigt med kartoflerne, men mættende og med masser af smag.
Spis kartoffelbrød med ost, spegepølse eller brug det som sandwich. Det er også genialt som madbrød til gryderetter, supper og grillmad.
Der er så mange muligheder, hvor brødet passer genialt til :-)
Inden du suser til opskriften, så lad os se på et par fif til kartoffelbrødet, så du får bagt det allerbedste.
Kartoffelbrød i gryde
Kan kartoffelbrødet bages i en gryde? Jeps. Har du en støbejernsgryde, så varm den godt op i ovnen og bag brødet heri. Så bliver det næsten endnu bedre!
Du kan se, hvordan du nemt bager grydebrød her. Har du ikke en støbejernsgryde kan du også bruge en stegeso.
Kartoffelbrød 101
Ingen problem, så bruger du blot almindeligt koldt vand fra hanen.
Sagtens. Du kan bruge lige det grove mel, som du har lyst eller helt udelade det.
Ja, du kan bruge neutral yoghurt eller i snæver vending også mælk. Dog vil de syrnede mælkeprodukter holde brødet saftigere i længere tid.
Det vil være rigtig lækkert. Udskift blot gær med surdej.
Nemt. Du former blot dejen til boller og bager dem cirka 15-20 minutter afhængig af størrelse. Små kartoffelbrød er så lækre på madpakken.
Ja, det kan du sagtens.
Flere af de bedste brød opskrifter
Kartoffelbrød
KartoffelbrødIngredienser
Dag 1
- 2 dl koldt kartoffelvand
- 5 g gær
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk honning
- 140 g kogte, kolde kartofler, mosede
- 125 g groft speltmel
- 125 g hvedemel
Dag 2
- 1,5 dl kærnemælk
- ½ dl vand
- 1 tsk salt
- 300 g hvedemel
Sådan gør du
Dag 1:
- Opløs gæren i kartoffelvandet og tilsæt salt og honning.
- Pres de kogte kartofler gennem en sigte og kom dem i, sammen med speltmel og hvedemel.
- Rør det hele godt sammen til en kilstret dej og dæk skålen til med madfilm. Lad dejen hæve lunt natten over. evt i en kold ovn, da den så undgår træk.
Dag 2
- Lun kærnemælken og kom den i en stor skål med salt og 150 g hvedemel. Rør det sammen til en klistret dej.
- Tilsæt derefter fordejen fra dag 1 og ælt de to deje godt sammen. Ælt lidt efter lidt ca. 150 g hvedemel i, til dejen er glat og smidig.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve tildækket og lunt i ca. 2 timer.
- På et melstrøet bord skrabes dejen forsigtig ud, med en dejskraber. Fold dejen let sammen og kom den op i et meldrysset fad eller en hævekurv.
- Dæk dejen til og lad den efterhæve i 2 timer.
- Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn), med en bageplade i.
- Når ovnen er varm, vippes brødet forsigtig ud på et stykke bagepapir - pas på ikke at ødelægge luften i dejen. Drys med lidt mel på toppen.
- Bagepapiret med brødet flyttes over på den brandvarme bageplade og kommes i ovnen.
- Bages først 20 min ved 250 grader (alm. ovn), derefter skrues ned til 200 grader (alm. ovn), hvor brødet bager videre i ca. 15-20 min. til det er bagt.
- Tag brødet ud og lad det afkøle på en bagerist.
Gitte jensen
Det vil jeg gerne glæde min mand med ,mon det kan bages i en rugbrødsform på 2l,så skiverne bliver *høje*
Louiogbearnaisen
Det vil du sagtens kunne 🙂
God bagelyst!
Gitte jensen
Tusind tak for svar 🤗
Malene
Super godt brød, har bagt det over de sidste 2 dage og overrasket min datter i morges, hun er nyeligt flyttet hjemmefra, med dette lækre brød og hjemmelavet hønsesalat.
Hvis du har videre udviklet det, så må du endelig sige til👍
Louiogbearnaisen
Hej Malene,
Tak for din kommentar - skønt at høre, at du kunne bruge opskriften - lyder lækkert med hjemmelavet hønsesalat :-)
Hav en fortsat dejlig dag!