• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Brød og boller

    Valnøddebrød med porter

    Af Louise | 17 Comments | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Valnøddebrød er perfekt til ostebord, suppe eller en god gryderet. Opskrift på saftigt valnøddebrød med valnødder og mørk øl, som giver en lækker smag.

    Jump to:
    • Valnøddebrød med porter
    • Valnøddebrød uden øl
    • Valnøddebrød med kærnemælk
    • Langstidshævet/koldhævet brød med valnødder
    • Tip til ekstra gode valnødder
    • Ofte stillede spørgsmål til valnøddebrød
    • Valnøddebrød med porter (øl)
    Valnøddebrød med porter - opskrift på brød med valnødder

    Så, valnødder er åbenbart i høj kurs herude på de yderste af Aarhus kanter.

    7-9 meter fra mit køkkenvindue står et massivt valnøddetræ.

    Ovre på det græsstykke, hvor vi dagligt underholdes af alt fra forældre, som står og ser håbløst ud i luften, mens de skubber purken på gyngen, mødre på barsel, som skyller grøn te og sladder ned i en lind strøm og børn, der har lidt for meget fart på.

    Nå. Valnøddetræet.

    Hele ugen har folk flokkes om det.

    Og weekenden med.

    Lørdag (meget tidlig) morgen:

    En mand i stram løbebuks småløber rundt med en mulepose og kaster dugvåde valnødder i.

    Frokost:

    Samme mand. Nu i kort shorts. Muleposen er skiftet ud med en klassisk Brugspose og han står med en...3 meter metalstang!

    Jaw'er den op i træet, mens shortsen bliver endnu kortere i den positur. Valnøddeudbyttet er ret begrænset.

    Jep, jeg var klinet til vinduet og scenariet, mens min spegepølsemad røg ned.

    Sen eftermiddag:

    Ny mand. Med hund. Han vælger at køre en hoppe-teknik. Du ved, hop, grib fat i en gren og håb på det bedste.

    Udbyttet var vist bedst for hunden, som helt sikkert har kørt sig en mavepine i weekenden.

    Han efterfølges af et forældrepar med barn på skulderen - genialt træk, det må jeg give dem. De nappede en del.

    Søndag:

    Yes, det fortsatte.

    Den sorte slyngel og jeg drejer ud af havelågen, når lige at hive en portion frisk luft ind, før blikker fanger...

    Shorts-mand siddende oppe i valnøddetræet. Søndag morgen kl. 7.03. Nu med fyldt mulepose.

    Og to mere stående på græsset.

    Nogen er ret vilde med valnødder..

    Var jeg henne og nappe valnødder på turen hjem?

    Det kan du tro.

    Efter en uge med heftig trafik om det træ var jeg altså nødt til at trisse hen og se på sagen.

    Kom de i valnøddebrødet?

    Niks.

    At skulle finde en metalstang frem, kidnappe et barn eller kravle op i en træ.

    For så at skulle vaske og tørre dem.

    Arrh.

    Jeg nappede en pakke valnødder i Netto.

    Men en håndfuld selvsamlet valnødder vil da være ret sejt til det her valnøddebrød med porter, det er vi helt enige om ;-)

    Og jeg er sikker på, det smager ekstra godt, når du selv har siddet i træet søndag morgen - i spraglet løbebuks.

    Valnøddebrød med porter - opskrift på brød med valnødder

    Valnøddebrød med porter

    En efterårsbasker, som klarer det meste.

    Allerbedst med æblemarmelade, blommemarmelade, en hybensag eller bare tandsmør.

    Men det ville nu også gøre sig ret godt på ostebordet, hvis du er ude i den servering. Til tomatsuppe. Eller som sauce-opsamler til gryderetten. Bøf Stroganoff vil være et lækkert match her i weekenden.

    KLIK HER OG FÅ MIN GRATIS MADPLAN NU →

    Valnøddebrød uden øl

    Lækkert, men skal der porter i? Nej, du kan sagtens lave brødet uden mørk øl og i stedet ertsatte med de 3,5 dl øl med vand eller 3 dl vand eller kærnemæk i stedet.

    Valnøddebrød med kærnemælk

    Jeps, valnøddebrødet er super lækkert med kærnemælk, som også gør brødet saftig og med en syrlig smag. Udskift øl med kærnemælk og så får du et skønt valnøddebrød.

    Langstidshævet/koldhævet brød med valnødder

    Skal du bruge brødet til morgen, brunch eller er bare vild med den koldhævede bagning af brød, så kan du sagtens gøre det med brødet også.

    Sådan gør du:

    Brug 5 g gær og følg opskriften indtil step 7. I stedet for at lade dejen hæve, så kommer du den på køl i køleskabet i 10 timer eller til dagen efter.

    Tag dejen ud og lad den stå 30 minutter ti1 time på køkkenbordet (afhængig af hvor varmt dit køkken er) før, du laver brød af dejen. Herefter bager du bare, som beskrevet i opskriften.


    Tip til ekstra gode valnødder

    Er du vild med smagen af valnødder eller har måske fået fingre i nogle, som ikke smager af så meget, så rist dem nogle minutter på en tør pande inden, du blander dem i dejen. Det giver super lækker smag til valnødder og brødet.

    Valnøddebrød med porter - opskrift på brød med valnødder

    Ofte stillede spørgsmål til valnøddebrød

    Kan porter udskiftes med anden mørk øl?

    Du kan i en snæver vending gå med en Stout, hvis det er den, du har på lager.

    Kan koriander udelades?

    Jojo, skal du være helt på tværs og mukke over, at skulle hive et brev stødt koriander hjem, som aldrig ser andet end køkkenskabets mørke efterfølgende, så springer du bare over. No hard feelings ;-)

    Kan jeg bage brødet uden øl?

    Jeps, se ovenstående tips til det.

    Kan valnøddebrød fryses?

    Jeps, det kan du sagtens.

    Kan jeg lave valnøddebrød med surdej?

    Ja, du kan fint bage det her brød med surdej i stedet for gær.

    Kan jeg tilsætte groft mel fx. grahamsmel til valnøddebrød?

    Det vil også være super lækkert. Udskift 100-150 g af hvedemel med grahamsmel og vurder om du skal tilsætte mere væske til din dej når du ælter, den groft mel suger mere væske.

    Kan sukker udskiftes med honning?

    Yes, det smager også dejligt i brødet.

    Valnøddebrød med porter (øl)

    Valnøddebrød er perfekt til ostebord, suppe eller en god gryderet. Opskrift på saftigt valnøddebrød med valnødder og mørk øl, som giver en lækker smag.
    Print opskrift Pin opskrift
    Forb. tid12 minutter minutter
    Tilb. tid30 minutter minutter
    Hævetid2 timer timer 10 minutter minutter
    Samlet tid30 minutter minutter
    Antal: 2 brød

    Ingredienser

    • 25 g gær
    • 2,5 dl lunken vand
    • 3,5 dl porter
    • 1 spsk olie
    • 1 spsk sukker
    • 2 tsk salt
    • 1 tsk stødt koriander
    • 100 g valnødder
    • 100 g rugflager
    • 750 g hvedemel
    Opskriften fortsætter efter annoncen
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    • Kom øl og vand i en skål.
    • Opløs gær i heri.
    • Tilsæt olie, sukker, salt, koriander, valnødder og rugflager.
    • Tilsæt hvedemel lidt af gangen, mens dejen æltes sammen.
    • Ælt dejen 8 minutter på røremaskine ved medium hastighed. Dejen skal være smidig, men stadig klistret.
    • Kom madfilm over skålen og lad dejen hæve 1,5 time til dobbelt størrelse.
    • Kom forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord uden at slå for meget af luften ud af den.
    • Del dejen i 2 stykker og form dem forsigtigt til 2 brød.
    • Læg dem på en bageplade med bagepapir.
    • Kom et viskestykke over brødene og lad den efterhæve 40 minutter.
    • Bag brødene ved 225 grader (alm. ovn) i 10 minutter, skru ned til 200 grader og bag brødene færdige, ca. 15-20 minutter.
    • Lad brødene afkøle på en bagerist

    Noter

    Brødene kan fryses
    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

    Madfotografering og foodstyling

    Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod og efterbehandlet i Adobe Lightroom.

    Læs mere om Foodstyling Masterclass her

    BILLEDE 1: Valnøddebrød

    Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/4.5

    Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30. Motiv ca. 0,5 meter fra vinduet, med diffuser og reflektor på modsatte side.

    BILLEDE 1: Valnøddebrød med hænder

    Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/10 sec. | Blænde: f/6.7

    Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30. Motiv ca. 0,5 meter fra vinduet, med diffuser.

    Note: Billedet er fotograferet med 5 sekunders forsinkelse, så jeg kunne have begge mine hænder i billedet. Smørret er frossen, så det ikke smelter undervejs.

    Nørd videre med hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende 

    Mere sulten?

    • mumie pølsehorn - halloween opskrift
      Mumie pølsehorn
    • Pestosnegle - opskrift pizzasnegle med pesto
      Pestosnegle
    • Pirogger - opskrift på empanadas
      Pirogger/empanadas
    • pizzaboller
      Pizzabrød med pepperoni og ost

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Danni Coelet

      september 19, 2024 at 3:18 pm

      Skal rugflager ikke stå i blød, nogle timer, før de kan bruges ?

      Mvh. Danni

      Svar
    2. Marie

      januar 29, 2023 at 12:36 pm

      Tak for en lækker opskrift 😊 de her brød syntes jeg så så indbydende ud, at jeg bare måtte igang med at bage dem til aftenens tapasbord. Glæder mig sådan til at smage dem.

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        januar 30, 2023 at 12:27 pm

        Hej Marie,

        Tak for din kommentar - håber brødet blev godt 😊

        Hav en dejlig dag!

    3. Dan Haupt.

      december 06, 2021 at 8:07 pm

      Nu i dagens Danmark, hvor en ovn ikke bare er en ovn, kunne den være dejligt med om man snakker Varmluft / alm ovn eller måske damp,

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        december 07, 2021 at 11:04 am

        Hej Dan,

        Det er altid alm ovn, hvis ikke andet er nævnt i opskriften :-)

        God bagelyst og lad os høre hvordan det går!

    4. Amanda

      februar 26, 2020 at 9:45 pm

      Hej Louise :-)
      Har du nogen erfaring med, at koldhæve dejen?
      bh. Amanda

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 27, 2020 at 6:20 pm

        Hej Amanda,

        Jeg har ikke selv erfaring med at koldhæve dejen, men jeg tænker, at det ikke er noget problem. Brug ca. 5-10 g gær.

        God bagelyst!

    5. Lene Dekeuran Ullum

      oktober 31, 2019 at 4:19 pm

      Ved godt jeg lyder skepsisk, men.......225 grader i 10 minutter og skru ned på 100 grader 20-25 minutter - kan det nu passe?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        november 04, 2019 at 4:41 pm

        Hej Lene,

        Yep, den er god nok :-) Mine brød fik præcist 26 minutter den ene gang, jeg bagte dem, og 30 minutter ved den anden test. Ingen af gangene oplevede jeg, at de ikke var færdigbagte.

        Dog er det meget forskelligt, hvordan ovne bager, så hvis du oplever, at de ikke er færdigebagte indeni, så giv dem lidt længere tid i ovnen :-)

        God bagelyst!

    6. Ellen Demant

      maj 22, 2019 at 5:31 pm

      Hej!
      Det er et rigtig lækker valnøddebrød, men kan det passe , temperaturen skal ned på 100grader?. Brødet var ikke bagt indeni, så jeg gav det 15 min mere ved200 grader, så blev det superlækkert.

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        maj 23, 2019 at 11:10 am

        Hej Ellen,

        Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften - dejligt at høre, at valnøddebrødet blev lækkert :-)

        Den er god nok, temperaturen skal ned på 100 grader. Dog er det meget forskelligt, hvordan ovne bager, så hvis det for dig fungerede med 200 grader, så er det bare super :-)

        Hav en dejlig dag!

    7. Nj

      december 02, 2018 at 3:56 pm

      Mener du virkelig at bagetiden ikke skal være længere med to relativt store brød? De er hverken helt eller halvt færdige.

      Svar
      • Louiogbeanaisen

        december 04, 2018 at 11:01 am

        Hej Niels,

        Tak for din kommentar til opskriften.

        Mine brød fik præcist 26 minutter den ene gang jeg bagte dem, og 30 minutter ved den anden test. Ingen af gangene oplevede jeg, at de ikke var færdigbagte.

        Men ovne er forskellige og bager ikke ens. Måske brødene i din ovn skal have lidt ekstra.

        Du er meget velkommen til at skrive igen, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget i opskriften.

        Hav en fortsat god dag.

    8. Christina jensen

      september 05, 2018 at 4:41 pm

      Kan det mon du med en Guinness istedet for porter?

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        september 07, 2018 at 10:13 am

        Hej Christina,

        Tak for dit spørgsmål til opskriften.

        Jep, Guinness er en stout, så det kan du sagtens bruge :-) Jeg synes Guinness har mere smag/fylde, så brug evt. kun 2 dl og spæd op med vand for resten.

        Prøv det ad og fortæl os endelig om resultatet i en kommentar her på bloggen :-)

        Hav en forrygende dag!

    9. Erik P. Olsen

      september 05, 2018 at 1:29 pm

      Du havde vel ikke tænkt dig at komme friskplukkede valnødder i dejgen? Dem hælder man vodka over efter at have skåret dem i 3-4 stykker. Efter 2-3 uger har du den skønneste snaps. Til valnøddebrød er tørrede valnødder det eneste rigtige.

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        september 06, 2018 at 10:17 am

        Hej Erik,

        Tak for input og tips til opskriften - det med snapsen må prøves en dag 😉

        Hav en fortsat god dag.

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen