Lam er enten en yndlingsspise eller en uldspise. Hos mig er lam, det ypperste stykke kød, der desværre bliver lavet alt, alt for sjældent.
Her er lammet holdt helt enkelt med få krydderier og lavet som en steg i ovnen, med rosa kerne.
Kartoffelgratinerne er en inspiration fra de berømte flødekartofler, der virkelig trængte til et løft. Wauw, de er gode de her. Og sammen med lammet, de bagte hvidløg og en omgang grønsager i ovnen, kan det ikke blive meget bedre og nemmere. Alt i ovn og maksimal duft.
Tip: hvis der kommes tomaterne i ovnen, så blancher dem lige først og flå skindet af - det er en verden til forskel på det færdige resultat.
Ingredienser
- 2 stk lammeculotte
- 2-3 spsk olivenolie
- 1-2 spsk rosmarin
- 1 fed presset hvidløg
- salt
- Peber
- 1 dl hvidvin
Opskriften fortsætter efter annoncen
Sådan gør du
- Rids lammeculotterne på fedtsiden, hvis ikke dette er gjort på forhånd. Bland olie med hvidløg og rosmarin og gnid culotterne godt ind i marinaden. Varm en pande og brun kødet på alle sider. Krydr med salt og peber, evt. et drys rosmarin. Kom kødet i et fad, med hvidvin i bunden og smid det i ovnen på 200 grader i ca. 30 min. Brug eventuelt et stegetermometer, for at sikre kernen bliver perfekt.
- De her blev hevet ud da kernetemperaturen lå på 65 grader, hvilket svarer til en rosa kerne.
- Dæk kødet til og lad det hvile i ca. 10-15 min, inden kødet skæres ud i tynde skiver.
Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)
Ingredienser
- 4 kartofler
- 1 stor pastinak
- ½ dl kogevand
- 1 dl mælk
- Salt
- Peber
- Muskatnød
- 1 dl piskefløde
- 1 æggeblomme
- Salt
- Peber
- En håndfuld revet ost
- 1 tsk tørret timian
Opskriften fortsætter efter annoncen
Sådan gør du
- Skræl og skær kartofler og pastinak i grove stykker - kog dem møre, men ikke udkogte.
- Gem lidt kogevand og hæld resten væk. Med et piskeris eller en kartoffelmoser, moses kartofler og pastinak sammen, kom kogevandet og mælk i til en passende konsistens. Mosen skal være rustik - ikke helt most. Krydr til sidst med salt, peber og muskat. Smør 3 små kroketter og kom mosen i.
- Rør fløde, æggeblomme, salt, peber og revet ost sammen og hæld blandingen over toppen af mosen. Drys med timian og bag kartoffelgratinerne ved 200 grader i ca. 20 min - til de er gyldne og faste.
Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)
Erik Jonassen
Hel L&B
Hvis man, som jeg, har en ovn med interval/impulsgrill og varmluft (de fleste nyere ovne) kan man springe stegepanden over- kødet kan med fordel lægges på en rist i en bradepande så luften kan cirkulere frit.
Kernetemperatur og lignende er det samme, HUSK: skal være duppet TØRT!!! før tilberedning.
Maillard effekten, https://fremmedord.dk/Maillard.html, (stegeskorpen) er knapt så udtalt, men man får mere tid til gæsterne;-)
HIL usminkede madbilleder - hvis man lukker øjnene ved første bid er det jo smagen der tæller, æ ow.
Super opskrift, overvejer at teste det i sous vide, så skal pande i brug.
Louiogbearnaisen
Hej Erik,
Tak for din kommentar og input.
Hav en fortsat god dag.
Else godiksen
Kan man lave kartoflerne færdig dagen før og vente med fløfe og æg?
Daniel
Super opskrift. Tak for den. Det smagte rigtig dejligt.
Loui&bearnaisen
Hej Daniel
Tak :) Skønt at høre, at opskriften kunne bruges.
Bitten
Tak for en dejlig opskrift som ovenikøbet var super nem at lave :-) Det smagte bare himmelsk, vi fik også coleslaw til, og det passede fint til. Jeg havde ikke hvidvin ved hånden, men en åben flaske Grappa, som jeg brugte i stedet, det gav en fin smag.
Loui
Hej Bitten
Tak, godt du kunne bruge opskriften :)
Ranveig
Det ser superlækkert ud, og jeg som i øvrigt EEEElsker lam, har aldrig lavet lammeculotte - den skal serveres til påskefrokosten!! Tak for inspiration og opskrift :D
Loui
Den er også mægtig god og den skal du helt sikkert prøve :D En af de næste dage kommer en lammekølle på bloggen - den er endnu bedre :)
Velbekom og tak - fedt du kan bruge det :)
Louise
Hej Loui
Det ser mega lækkert ud, og jeg vil bruge den i aften. Hvis opskriften skulle gøres lidt bedre, kunne du vedlægge opskriften på de ovnbagte grøntsager, for det ville jeg også gerne lave.
Loui
Hej Louise
Den er også mægtig god :) Hmm, tror ikke rigtig jeg har nogen opskrift på dem, desværre.. Men skriver det lige bag øret, at få opdateret opskriften :) Håber culotten blev skøn :D
Bruce Lindberg
Jeg skulle lige se tricket med at få lammeculotterne til at være pæne og brune uden at blive tørre. Det var stegepanden. De små kartoffelgratin'er ser meget elegante ud. Det kan forberedes på forhånd hvis man har travlt med noget lige inden det skal serveres. Jeg laver dog en anden variant i dag, men skriver den bag øret, når jeg vil blære mig for nogen. Jeg kan godt lide den ægthed, der er over din side. Det er ikke modelfotos. Det er sådan, det ser ud i virkeligheden.
Loui
Hej Bruce
Jep, stegepanden er altid vejen frem - næsten ligemeget hvad stege, du har med at gøre :)
Ja, portionsretter er altid ret lækre - og perfekt til gæster, så dem må du helt sikkert hive ud af ærmet en dag.
Tak, er rigtig glad for du kan lide min blog :)
Per Frimann
Hej Loui,
Først og fremmest er det meget flot blog, du har.
I aften står den på netop lammeculotte, hvorfor jeg surfer lidt rundt for at blive inspireret til lidt tilbehør.
Og inspirationen fandt jeg så her!
Men tillad mig lidt drilleri. Du skriver 4 stk. under titlen på gratinerne, men 3 i opskriften! ;o)
Fortæt det gode arbejde!
Mvh
Per