Dagen i dag stod på tidlig weekend, så da jeg havde lovet at bage klassiske fastelavnsboller i løbet af februar var dagen perfekt til det.
Efter morgenkaffen blev vaniljecremen lavet og kom på køl.
Opskriften smider jeg op en af dagene, for hvad mange tror, er det ret nemt at lave vaniljecreme - meget nemmere end opbagt sauce, som jeg bestemt ikke har talent for.
Opskriften på fastelavnsboller blev udviklet lidt efter fødselsdagsboller og lidt efter tidligere fastelavnsboller, for jeg reviderer min opskrift hvert år. I år blev smørmængden reduceret, men hvis du vil være gavmild, så kom 225 g smør i dejen - det giver vældig gode boller! Og som den skarpe læser har set, er det selvfølgelig kardemomme i dejen; jeg kan jo faktisk ikke bage uden....
Fastelavnsbollerne her er nemme og hurtige, med en super lækker dej at arbejde med. Et par timer og så er der forkælelse for alle.
Herunder er en omgang billedspam af bollerne, advarer på forhånd, men de er simpelhen så "fotogene" ;) - og så tvivler jeg på, at fadet står fuldt ret længe.
Mit næste weekendprojekt står på fastelavnsboller af weinerbrødsdej, med syltetøj, creme og flødeskum. Jeg har et par opskrifter i ærmet, så nu skal jeg vist bare have røvet køledisken for smørpakker, mange pakker!
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 1 dl mælk
- 0,5 dl kaffefløde 9%
- 150 g smør
- 1 æg
- 1 spsk sukker
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 300 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Fyld
- 3 dl vaniljecreme
- 1 dl yndlings syltetøj
- evt. chokolade, nougat, marcipan
Glasur
- 100 g flormelis
- 1 spsk kakaopulver
- 1 past. æggehvide
Top
- Masser af krymmel
Sådan gør du
- Lav først vaniljecreme og kom den på køl...(eller snyd og pisk et brev sammen)
Dej
- Smør, kaffefløde og mælk varmes op til smørret er smeltet.
- Hæld det over i en skål og lad det blive lunt.
- Gæren røres ud heri. Sukker, æg, salt og kardemomme tilsættes.
- Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes. Dejen skal være blød og skinnende: den må IKKE blive for tør!
- Dæk dejen til og lad den efterhæve 1 time.
- Dejen rulles ud i en firkant på ca. 0,5 cm. Dejen skulle meget gerne kunne udrulles uden, at der behøves tilsættes mere mel.
- Del dejen i 9-12 firkanter, afhængig af ønsket størrelse på fastelavnsbollerne
- Kom 1 spsk creme på midten af hver firkant og top med 1 tsk syltetøj - eller det fyld du bedst kan lide. Creme og chokolade er slet ikke dårligt.
- Fold forsigtig kanterne sammen på firkanten - pensl evt. med lidt æg.
- Kom bollerne på en bageplade med lukningerne nede. Sørg for de er godt lukkede, så fyldet ikke løber ud.
- Dæk bollerne til og lad dem hæve 20 min, mens ovnen varmer til 200 grader.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 15 min ved 200 grader.
- Når de er gyldne og flotte, er de færdige.
- Lad dem køle af på en bagerist. Når de er blevet lune, laves glasuren.
Glasur
- Pisk flormelis, kakao og æggehvide sammen til en meget tyk glasur.
- Kom 1 spsk fyld glasur på hver bolle og lad det selv flyde ud.
- Drys med krymmel eller andet sjov.
- Spises lune eller kolde.
- Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen.
- Bare lad være at komme glasur på bollerne inden de fryses!
- Nyd dem !
Malene Sjøgren
Hej Loui
Jeg vil fryse fastelavnsbollerne ned, da jeg skal lave rigtig mange.
Når de er optøet på bordet og skal i ovnen, hvor lang tid skal de have og på hvor meget?
God søndag
Louiogbearnaisen
Hej Malene,
De skal bare lige lunes, alt efter din ovn så en 10-15 min. tænker jeg (ved 100-150 grader).
God bagelyst!
Taltossen fanafdig
Louise du skal lige rette 0,5 mm til 0,5 cm ellers er den sgu noget tynd du
Louiogbearnaisen
Gud ja, det har du da helt ret i :-)
Det er nu rettet.
Tak for heads up og god bagelyst!
Lone Rytter Melin
De er bare super gode. Jeg har bagt efter mange forskellige opskrifter inden jeg fandt denne - og nu er det kun den, jeg bruger og tit, på opfordring af familien.
Jeg har lige et spørgsmål til dette :Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen - hvordan optøer du dem?
Jeg skal bruge dem kl. 10.00 og vil gerne bage dem i forvejen.
På forhånd tak.
Mvh Lone
Louiogbearnaisen
Hej Lone,
Tusinde tak de fine ord - hvor er det dejligt at høre at du kan bruge opskriften på mine fastelavnsboller :-)
Ang. dit spørgsmål, så optøer jeg normalt bollerne på køkkenbordet og luner dem så i ovnen efterfølgende.
Håber det kan hjælpe dig, men sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)
Hav en fantastisk dag.
Inge-Marie
Skal lave 35 fastelavnsboller til festen i vores forsamlingshus i morgen. Denne opskrift var lige den jeg ledte efter. Både børn og voksne kan li' dem og de er ok at transportere.
Tak for din lækre blog og den skønne tone her😁
Louiogbearnaisen
Hej Inge-Marie
Tusind tak for din kommentar og de fine ord :-)
Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne her på bloggen. Jeg håber at fastelavnsbollerne blev et hit hos både børn og voksne.
Hav en fantastisk dag!
Jette
Skal prøve dine fastelavnsboller. Hvordan gør du så det ikke løber ud🤗
louiogbearnaisen
Hej Jette,
Tak for dit spørgsmål.
For at fyldet ikke løber ud, lukker jeg fastelavnsbollerne godt til i bunden. Jeg har ikke haft problemer med at det er løbet ud :-)
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.
Hav en dejlig dag og god weekend!
Camilla Thomsen
Hej, hvor skal kaffefløden i? Den står i ingrediensliste, men den står ingen steder i fremgangsmåden :(
Loui&bearnaisen
Hej Camilla
Det beklager jeg - jeg har opdateret opskriften så fremgangsmåden passer :)
Line
Hej Louise
De ser simpelthen så lækre ud - dem MÅ jeg lave.
Kan disse laves et par dage i forvejen og tilsættes glasur på dagen? Eller er det bedre at fryse dem ned og så tø dem op dagen forinden?
Hilsen Line
Loui&bearnaisen
Hej Line
Dagen før kan de sagtens laves, men hvis det er et par dage vil jeg fryse dem ned. Der er forholdsvis meget smør i dejen, så de bliver hurtig kedelige hvis de ligger ude. Håber det var svar :)
Katrine
Hvor ser de lækre ud! Dem må jeg prøve :)
Ved du om de kan bages uden noget i og så kan komme creme eller noget i når de afkølet?
Loui&bearnaisen
Hej Katrine
Fastelavnsboller er også bare den bedste :) Jeg har aldrig prøvet det, men forstiller mig hullet i midten vil blive bagt sammen, hvis der ikke er noget i. Det er vist bare et forsøg værd :)
Lise Berg
En utrolig appetitlig blog med skønne fotos. Tak! Mon du kan hjælpe med opskrift på vaniljecremes, så vil jeg kaste mig ud i at bage fastelavnsboller :-)? Mvh Lise
Loui&bearnaisen
Tusinde tak :) Jeg laver altid vaniljecreme lidt på gefühl, så har ikke lige en opskrift ved hånden. Men skriver det mig bag øret at få smidt en opskrift på bloggen :) Tak for reminderen.
Loui
Tusinde tak :)
God onsdag :)
Louise
foodMAD
Dejlig blog og lækre, lækre billeder! :-)
Loui
Hej Annette
Tak for de fine ord :) Syntes helt sikkert du skal kaste dig ud i en omgang fastelavnsboller - de er nemme og man bliver så glad af dem :)
God fredag og weekend
Louise
Annette
Elsker gammeldags fastelavnsboller og disse ser super lækre ud. Rigtig flotte billeder ! Har endnu ikke prøvet at bage nogle selv, men måske jeg skulle gøre et forsøg :-)
Jeg har i øvrigt givet dig en blog award, som du kan læse mere om på min blog :-) Rigtig god weekend :-)