Saftige, grove gulerodsboller med solsikkerkerner, som er både sunde og smager skønt på madpakken, som gnaveboller eller med smør og ost. Find opskrift på de bedste gulerodsboller her.
Grove gulerodsboller med solsikkekerner
De her gulerodsboller er hurtige, nemme og holder sig saftige flere dage pga. af kærnemælken og de revne gulerødder. De er perfekte til morgenmad med ost på, som mellemmåltid, hvor de bare spises som de er (da de er super saftige) eller på madpakken med lidt pålæg.
Fibre fra gulerødder og grovemel mætter godt, sammen med protein fra kærnemælken og æggene.
Ingredienser og alternativer til opskriften
Kærnemælk: Kærnemælk gør at gulerodsbollerne bliver ekstra saftige og at de holder sig gode længere. Har du ikke kærnemælk kan den udskiftes med yoghurt, som også gør gulerodsbollerne lækre saftige. Ellers så dur mælk eller vand også i opskriften.
Solsikkekerner: Solsikkekerner giver lækker smag og knas til gulerodsboller, men er du ikke til solsikkerkerner, så kan du fint bage bollerne uden. Solsikkekerner kan også udskiftes med andre kerner eller frø.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Groft mel: Fuldkornshvedemel, grahamsmel, rugmel eller hvid hvede er lækre grove meltyper, som du kan bruge i gulerodsboller og som gør, at de mætter ekstra meget. Jeg er særlig glad for hvid hvede, som groft mel.
Tip til havregryn: Gulerodsboller med havregryn smager også super godt - både finvaslede havregryn og grovvalsede havregryn, som giver mere struktur til bollerne.
Smør: Jeg har brugt smør i opskriften her, som giver en dejlig smag til gulerodsbollerne. Vil du lave sundere boller, så kan det udskiftes med neutral olie i stedet fx rapsolie eller solsikkeolie
Gulerodsboller uden æg
Æg i gulerodsboller gør at bollerne bliver mere luftig, krummen i bollerne bliver mere blød og de får en fyldigere smag.
Men kan du ikke tåle æg eller vil bare gerne bage gulerodsboller uden æg, så kan det sagtens lade sig gøre, hvor du stadig får super lækre boller.
BONUS: Få mine gratis, professionelle skabeloner til din madplan! Klik her og få skabelonerne nu
Da der både er kærnemælk og gulerod i bollerne, så er de i sig selv super saftige med en skøn krumme, samtidig med både de to ting og det grove mel giver gulerodsbollerne masser af smag.
Sådan laver du gulerodsboller uden æg:
Udelad æg i opskriften og til 0,75 dl vand til opskriften.
Koldhævede gulerodsboller
Kan boller laves koldhævet? Jeps, det kan de sagtens og de bliver super gode. Brug 10 g gær og følg opskriften indtil step 3. Her kommer du så dejen i køleskabet og lader den hæve natten over. Tag den ud og lad den hæve 1 time på køkkenbordet og bag gulerodsbollerne, som angivet i opskriften.
Gulerodsboller med kærnemælk og solsikkekerner
Ingredienser
- 20 g gær
- 4 dl kærnemælk
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- ca. 3 groftrevne gulerødder, ca. 300 g
- 2 æg
- 0,5 dl solsikkekerner
- 1,5 dl groft mel
- 6-8 dl hvedemel
- 60 g blødt smør
Sådan gør du
- Opløs gæren i kærnemælken. Tilsæt salt, sukker, æg, gulerødder og solsikkekerner - rør godt.
- Kom det grove mel i, sammen med lidt hvedemel. Rør det godt sammen og tilsæt mere hvedemel indtil dejen er klistret, men kan æltes. Ælt det bløde smør ind i dejen. Det kan virke umuligt, men giv det lidt tid og æltning. Tilsæt mere hvedemel om nødvendigt. Dejen skal være klistret, men sammenhængende.
- Kom dejen tilbage i skålen, drys med lidt hvedemel og dæk skålen til.
- Lad bollerne hæve 2 timer.
- Hæld dejen forsigtigt ud på bordet og del den groft med en kniv eller dejskraber. Bollerne skal være rustikke.
- Kom bollerne på en bageplade med papir. Dæk dem til og efterhæv 30 minutter.
- Pensl bollerne med vand og bag dem ca. 15 minutter ved 225 grader.
- Afkøl på en rist.
Jane Solvang
Hej
Kan man bruge skyr i stedet for kærnemælk. I opgaven Gulerodsboller med kærnemælk og solsikkekerner.
Mvh Jane
Loui&bearnaisen
Hej Jane
Det kan du godt, men tilsæt evt. vand/mælk også afhængig af, hvor tyk din skyr er.
Mange hilsner
Louise
Malene0
Super lækre boller- har efterhånden lavet den nogle gange - i går puttede jeg squash og havregryn i. Mindst lige så lækre😁 Ungerne elsker dem også.
Louiogbearnaisen
Hvor er det dejligt at høre, at opskriften kan bruges, og bollerne er et hit 👍 😊
Lyder også lækkert med squash og havregryn i - tak for tippet 🙏
Emilie Nielsen
Kan man bruge andet end kærnemælk og i så fald hvad? Yoghurt natural? :)
Malene Holm Bendsen
Kære Loui
Kan bollerne fryses? Vil nemlig gerne bage lidt på forskud til min datters fødselsdag😊🇩🇰
Bedste hilsner
Malene
Louiogbearnaisen
Hej Malene,
Ja, det kan de sagtens :-)
Bare husk at tage dem op i god tid - du kan evt. lune dem i ovenen inden servering.
Håber I får en dejlig fødselsdag :-)
Mary
🙈🙈 skal kærnemælken være lun?
Louiogbearnaisen
Hej Mary,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Kærnemælken skal bare være stuetemperatur ligesom gæren - så altså ikke køleskabskold :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)
Hav en fortsat skøn dag!
Helle
Kære Lou..
Først og fremmest tusinde tak for denbezeste blog. Jeg har brugt dine opskrifter med held mange gange og flere er nu også vores lille yndlingsopskrifter. Men at bage udennøjagtige mål for mel er jeg virkelig en klump til. Hvor meget tror du jeg skal bruge.. Det vil være en kæmpe hjælp. På forhånd tusind tak. Mange hilsner Helle
Loui
Hej Helle,
Tak for de søde ord og dit spørgsmål.
Jeg vil mene, at du skal bruge omkring 7-8 dl mel. Prøv dig frem og kom melen i lidt af gangen, indtil den har den rette konsistens.
Lad mig høre hvordan det er går og sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål.
Hav en forrygende dag :-)
Betina Elsborg
Tak for en god opskrift. Vil da lige dele at jeg har lavet med 2 dl Fuldkornsspelt, 1,5 dl finmalet rugmel og 5 dl hvedemel.
Jeg rørte det hele sammen med håndmixer det var ingen problem, og lavede dem i mindre bradepande.
Det hele virkede :0)
Loui&bearnaisen
Hej Betina
Velbekom :) Og rigtig dejligt, at høre opskriften bare virkede for dig :)
Michella
Wow! De her ER virkelig de bedste gulerodsboller, og jeg har testet mig med meget brødbagning.
Jeg har allerede bagt dem to gange på en uge og har brugt flere typer mel (grahamsmel, lidt fuldkornshvedemel, lidt durummel (for at komme af med en rest), hvid hvedemel og alm. hvedemel), men de er stadig lige lækre!
Jeg har brugt lurpak smør begge gange og det er intet problem at få æltet ind i dejen.
TAK! :D
Ullala
TAK for en lækker opskrift, fra en hardcore hjemmebager - Disse boller vil der blive bagt MANGE af fremover! Jeg kan anbefale at sjusse sig frem med både hvedemel/ grovmel, og gulerødderne - Alt efter smag og behag - Og de smager himmelsk, selvom jeg brugte olie i stedet for smør. Jeg bruger sjældent opskrift, men denne er kommet i gemmerne, trods sjusningen ;)
Winnie
Hej hej
Nu er jeg i gang.. Eller dvs jeg har sat dejen til at hæve. Men det er da alt for lidt med 1,5 dl grovmel.. Så skriver du godt nok hvedemel. Men hvor meget ca? Jeg vejede ikke af men puttede en del i..
Hvor meget hvedemel vil du skønne der skal i
Susanne
Jeg bruger meget forskelligt, nogle gange en pose kærner ca 2-300 G. Samt ca. 6-700 gram hvedemel, vil jeg tro...
Håber det kan bruges :)
Julie
Det er simpelthen de bedste boller jeg nogensinde har smagt! Jeg brugte 1 dl A38 og 3 dl mælk, hvilket jeg regner med mere eller mindre giver den samme smag som kærnemælk. Tak for opskriften!:)
Loui&bearnaisen
Hvor er det dejligt at høre, Julie :)
Camilla R
Kan man røre sammen med en håndmixer, eller "ødelægger" man så dejen?
Loui
Hej Camilla
Jeg har ikke prøvet det med en håndmixer, så det ved jeg desværre ikke.
Anne-Mette Solberg
Hej. Sikke en lækker side! Man bliver inspireret.
Jeg skal holde brunch søndag kl. 10 og tænkte jeg ville bage dit rugbrød og disse gulerodsboller (+verdens bedste brød) og de er jo selvfølgelig bedst nybagte. Jeg er bange for jeg løber tør for tid (og får for lidt søvn), hvis jeg skal lave alle tingene søndag morgen, så her kommer spørgsmålet: Kan jeg lave dejene dagen før og lade dem overnatte i køleskabet eller i garagen?
Loui
Hej Anne-Mette
Tusinde tak :)
Jeg har ikke selv afprøvet det, men forstiller mig sagtens det kan lade sig gøre ved at, reducere mængden til 10 g gær stille dejen køligt.
God brunch på søndag :)
Anne-Mette Solberg
Tak :-)
Schou
De smagte rigtig godt, men sidste jo også ikke mindre end 3 styks lørdag eftermiddag ;)
Mette
Super gode boller :) Det er første gang, jeg laver en af dine opskrifter, men det er bestemt ikke sidste.
Loui
Hej Mette
Det er jeg bare rigtig glad for at høre :) Håber du finder mere der kan bruges :)
Mange hilsner
Louise
Gitte Hansen
Hejsa
Godt med en reminder. Gulerodsboller er jo sunde og lækre men man glemmer tit at lave dem. Tak for huskeren :-)
P.S.: Hvor mange gulerødder putter du i til denne portion? Det har du lige glemt at skrive...Eller også er jeg bare mandagstræt, kan ihvertfald ikke få øje på det.
Tak for god inspiration.
Mange hilsner
Gitte
Loui
Hej Gitte
Ja, i forbindelse med lidt oprydning på bloggen, faldt jeg også over gulerodsbrud og har bagt med gulerødder lige siden :) Er lidt sjovt, som man kan genopdage gode ting.
Du havde helt ret! I min mandagstræthed havde jeg glemt at skrive det, så det er rettet nu - tak ;)
Mange hilsner
Louise