Nemt og saftigt hjemmebagt rugbrød uden surdej. Bag selv nemt dit eget rugbrød kun på gær og helt uden surdej. Få opskrift på verdens bedste rugbrød her.
Hjemmebagt saftigt rugbrød fyldt med kerner - det bliver ikke meget bedre.
Ligeså vild, som jeg er med rugbrød, lige så lidt er jeg vild med at bage det, for det kan bare gå SÅ galt. Jeg har været igennem irriterende surdeje, 14 dages forberedelse, stenhårde skorper, klistrede brøde, toppe som ikke hang sammen med brødet, brød som hang fast i forme, tørre udgaver og ja, faktisk det meste.
Men noget rugbrød som jeg faktisk er fuldstændig vild med, er bagerens nybagte fyldt med kerner. Det er bare urimelig dyrt og ikke noget som ryger med hjem hver uge - så endnu engang prøvede jeg det der rugbrødsbagning af, uden opskrift, uden surdej og regler - men kun med køkkenets indhold og ren optimisme.
[yellowbox] BONUS: Snup min gratis tjekliste til det basis bageudstyr, som jeg selv bruger i køkkenet [/yellowbox]
Og Yea, brødet blev perfekt og ligesom jeg kan lide det :) Men det bedste af det hele, det er nemt, overskueligt og er meget svært, at få til at gå galt. Eller jo, det kan det som alle andre brødbagninger, men det går bare ikke så galt som rugbrødsbagning kan.
Jeg spiste det lunt, med krydret spegepølse, hjemmelavet remoulade og ristede løg. Haps!
Rugbrød uden surdej 101
- Bageform: Jeg anbefaler du bruger en bageform af metal fremfor silikone, da den bedre optager og fordeler varmen.
- Temperatur: Det skal være svært at tjekke, hvornår et rugbrød er bagt, så brug gerne et termometer. Stik et stegetermometer i banditten, omkring 96-98 grader, så er rugbrødet klar.
- Afkølning: Tålmodighed! Vent med at skære i rugbrødet til det er kølet af ellers får du et rugbrød som er klægt.
- Holdbarhed: Rugbrødet kan holde sig i en plastpose i ca. 5 dage ellers skær det i skiver og frys ned. Så er det nemt, lige at tage et par skiver op til madpakken.
Koldhævet rugbrød uden surdej
Kan det laves koldhævert, så det bare lige kan tages ud om morgenen og bages?
Jeps.
Brug 5 g gær i stedet for de 20 g og kom rugbrødet i køleskabet natten over. Tag det ud 1 time inden det skal bages og stil det på køkkenbordet. Bag det, som angivet i opskriften.
Kernerugbrød uden surdej
Ingredienser
- 20 g gær
- 5 dl kærnemælk
- 2 dl kogende vand
- 1 spsk honning/maltsirup
- 1 tsk salt
- 2 dl skårne rugkerner
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl hørfrø
- ½ dl sesamfrø
- 2 dl fuldkornshvedemel, kan erstattes af rugmel
- 4-5 dl hvid hvedemel
- Ca. 50 g blå birkes, kan udelades
Sådan gør du
- Bland kogende vand og kærnemælk sammen, mærk efter om blandingen er lun, inden du opløser gæren heri.
- Kom alle ingredienserne i, undtagen hvid hvedemel.
- Rør det godt sammen og tilsæt hvid hvedemel lidt efter lidt. Rør rigtig godt til du har en konsistens som tyk grød.
- Dæk skålen til med et viskestykke og lad den hæve lunt 1 time.
- Smør en brødform rigtig godt og drys den med birkes. Ryst de overskydende birkes af - gem dem til toppen!
- Fordel dejen i formen og drys med birkes på toppen.
- Dæk brødet til og lad det hæve lunt i 1 - 1,5 time.
- Bag brødet ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 1 time og 20 minutter. Hold øje med det, da bagetiden varierer ret meget.
- Når brødet er bagt, vippes det ud af formen og kommes på en rist til afkølning. Dæk det til med et viskestykke mens det køler.
- Vent med at skære i brødet til det håndlunt - det skal lige have lov at sætte sig.
Tina
Hej Louise,
Kan man mon bytte om på mængden af rugmel og hvedemel, hvis man vil have et lidt mere rug i sit rugbrød:)? Jeg er pt bosat i Australien og har aldrig bagt rugbrød selv, da det er nemmere at købe i Danmark og jeg ikke er den store bageentusiast😅 Men det er meget savnet her i Australien, så nu må jeg prøve at gøre et forsøg, og forhåbentligt få stillet mit rugbrødssavn😊
Loui&bearnaisen
Hej Tina
Hvis du bruger almindelig hvedemel og ikke hvid hvede, som i opskriften, så tænker jeg godt du vil kunne bytte om og stadig få rugbrød, som ikke er alt for kompakt. Jeg har ikke selv prøvet det, så lad mig endelig høre hvis du prøver det af :)
Mange hilsner
Louise
Laila thomsen
Hej vil gerne bage dette rugbrød...men hvad gør du ved de skårne rugkerner ? Udbløder du dem eller bruges de bare som de er ?
Loui&bearnaisen
Hej Laila
Jeg koger eller sætter dem i blød efter anvisning på pakken.
Mange hilsner
Louise
Anette
Hej, kan man bruge hvid speltmel i stedet for hvid hvedemel?
Loui&bearnaisen
Hej Anette
Ja, du kan godt bruge sigtet speltmel. Speltmel suger ofte mere vand til sig, så måske skal der tilsætte lidt mere væske.
Mange hilsner
Louise
Conny K
Hvordan gik det egentligt med dit maskrugbrød? Har overvejet om denne opskrift kunne været en del mask.
Loui&bearnaisen
Hej Conny
Det gk jeg aldrig videre med.
Mange hilsner
Louise
Kenneth K
et rugbrød uden rug... tja-bum.
Daphne
Hejsa
Jeg har fulgt opskriften ovenover, men brødet bliver meget lyst i forhold til det billede du har lagt op. Hvad kan det mon skyldes? Det måtte gerne ligne lidt mere rug rød ligesom dit billede 😊
Louiogbearnaisen
Hej Daphne,
Det kan have noget med ovnen at gøre – alle ovne bager nemlig forskelligt. Bagte du på alm. ovn?
Dan Paulsen
Sådan! Så blev der bagt rugbrød for første gang, EVER!
- jeg skimtede kommentarerne igennem inden start, og det viste sig at være en god ide!
Stak termometeret i, efter ca. 45 minutter og der stod den allerede på 90°. Min gamle ovn bruger kun 1 time på at bage brødet. Dog skal det have lidt mindre hævetid i formen, næste gang. JA! Der bliver en næste gang. Tak for opskriften, glædelig jul og må gud velsigne jer alle!
Louiogbearnaisen
Hej Dan,
Hvor er det fantastisk at høre 👌🏼☺️
Også en rigtig glædelig jul til dig og tak for at dele din erfaring med opskriften med os ☺️
Jens Erik Gram
Hej Louise
Spændende rugbrøds projekt - så jeg kastede mig ud i 2,brød med det samme.
Nå, det gik egentligt fint med hævningen begge gange og dejen stod næsten op til kanten i begge metalforme. Så i oven med dem på almindelig ovn på 180 grader og 1 time og 10 minutter -men undervejs faldt de sammen og det færdige brød var halvt så højt som det var hævet til.
Snittet viser så efterfølgende at den øverste skorpe har sluppet dejen -dette så der blev et hulrum mellem den inderste den af skorpen og en klægdejkerne .( tenperatur 98)
Hvad kan være galt- jeg tror selv at det måske skyldes en overhævning ?
Håber du kan komme med et svar..
Venligst Gram
NB. Har fuldt opskriften og betragter mig selv som habil hjemmebaget.
Loui&bearnaisen
Hej Jens Erik
Øv! Men som du skriver, så skyldes det højst sandsynligt overhævning når skorpen løfter sig.
Rugbrødet skal gerne hæve til 70% af formen inden det bliver sat i ovnen.
Jeg har skrevet et par guides til rugbrød i det her blogindlæg: https://louiogbearnaisen.dk/2015/04/derfor-bliver-dit-rugbroed-klaegt.html
Mange hilsner
Louise
Pia
Hej Loui
Tak for dejlige opskrifter.
Kastede mig over rugbrød i går ikke din opskrift og det mislykkedes totalt så nu vil jeg prøve din😊😊der lyder mere korrekt.
Hvilken form skal man bruge jeg brugte en silikone form og det blev ikke godt…
Loui&bearnaisen
Hej Pia
Velbekom - så dejligt at høre, du kan bruge dem, det betyder meget :)
Jeg vil anbefale dig en helt klassisk rugbrødsform i metal, den er bedre til at optage og fordele varmen og især ved brød.
Mange hilsner
Louise
Anette Wulff
Er lige gået i gang med at blande alle ingredienserne til brødet. Ser så til min store overraskelse, at der ikke skal rugmel i. Er det rigtigt?
Vibeke
Hej jeg vil prøve dit rugbrøduden surdej kan jeg bruge øl istedet for kærnemælk? Hilsen Vibeke
Louiogbearnaisen
Hej Vibeke,
Ja, det vil jeg mene, at du kan (selvom jeg ikke selv har prøvet det af).
Hvis ikke jeg husker forkert, så var der en anden læser, som erstattede kærnemælk med øl, og det fungerede fint.
Prøv det ad og lad os høre om resutlatet :-)
Gitte Toldbod
Hej Louise
Dit rugbrød lyder lækkert, men hvor stor en bageform bruger du ??
Loui&bearnaisen
Hej Gitte,
Ang. form så brugte jeg en 1L form, men jeg ved, at flere har dej tilovers, og i stedet bruger en 2L form. Brøddet bliver dog ikke så højt, men det er jo smag og behag, hvor store skiver, man gerne vil have :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet!
Ann Winther
Hej jeg vil forsøge mig udi rugbrød ;-)
Hvis man ikke er fan af solsikkefrø, (div fuglefrø) hvad kan jeg gøre? Flere rugkerner m? Eller?
Venlig hilsen
Ann Winther
Louiogbearnaisen
Hej Ann,
Du kan sagtens bare lade være med at komme dem i - de suger som sådan ikke væske, så jeg tænker, at det ikke vil påvirke dit rugbrød.
Prøv det ad og lad os høre om resultatet!
Pierre Galuszka
Jeg har tænkt mig at bage 8-12 stykker mini-rugbrød af din lækre opskrift på "det nemme kernerugbrød der ikke kan gå galt" i en silikone form. Er det bedst at lade de små brød hæve i formene ligesom alm. stort brød?
Altså fylde ca. 40% fra start, og så hæve til ca. 70%, for derefter at bage dem?
Skal brødene have lidt mindre tid i ovnen?
Mvh. Pierre Galuszka
June Andersen
Hej Pierre,
Ja, du følger blot samme fremgangsmåde som ved et stort brød, men de skal have lidt mindre tid i ovnen. Jeg har ikke selv bagt små brød af det, så en præcis bagetid, kan jeg desværre ikke give dig.
God bagelyst og fortæl os gerne om resultatet :-)
Pierre
Hej igen.
Det blev super godt med de små brød. Da termometeret viste 96 grader blev de taget ud af ovnen.
Lækre små brød. 😋
Louiogbearnaisen
Dejligt at høre Pierre - tak for din kommentar og feedback :-)
Cecilie
Hej Louise,
Jeg er simpelthen gået forgæves efter hvid hvedemel i samtlige supermarkeder ( 8 forskellige inkl. den lokale helsekost)! Jeg kan simpelthen ikke finde det nogen steder, hvilket undrer mig meget, for før i tiden så jeg det ofte rundt omkring 🤔 Har du nogen bud på hvad den hvide hvede kan erstattes med? Jeg vil virkelig gerne prøve denne opskrift - kan se den er et hit hos mange 😊
Louiogbearnaisen
What!
Det lyder helt vildt, at du ikke har kunne opstøve det. Synes da også det plejer at være der.
Alternativt, kan du estatte 2/3 af mængden med hvedemel og 1/2 med groft mel, men det bliver ikke helt det samme, som med det hvide hvedemel.
Håber det lykkedes for dig at opstøve det.
Jane
Hej Louise
Vi er vilde med din opskrift på rugbrød, jeg forstår ikke, hvorfor det altid “skrumper” til ca halvdelen når det er bagt i forhold til den hævede størrelse i formen! Har du en idé/svar til hvorfor?
Hilsen Jane
Louiogbearnaisen
Hej Jane,
Dejligt at høre, at I kan bruge opskriften :-)
Brødet vil altid skrumpe lidt, da der ikke er så meget gluten i til at "holde brødet sammen", men at det skrumper til halvdelen lyder af meget. Der må jeg dig simpelthen blive svar skyldig - det har jeg aldrig oplevet, og det er svært at sige, hvad der kan være årsagen til det.
Hvis det decideret falder sammen, så hold øje med, om det kommer til at hæve for meget - særligt her i varmen, hvor brød generelt hæver ret hurtigt. Og ellers så kig også bagetiden - det kan variere en del ift. lige din ovn.
Held og lykke og hold os gerne opdateret :-)
Helen
Hej Louise
Jeg bruger din opskrift som grundopskriften....
Men mine rugbrød er aldrig ens...
Jeg variere kernerne, denne gang har jeg bl.a chiafrø i... og så bruger jeg ofte øl, istedet for kærnemælk...
Jeg har erstattet noget af melet med rugmel... og opdagede at hvis jeg kom lidt mere mel i end du skrev, så blev det nemmere at skære 👍🏻👍🏻
Hilsen
Helen
Louiogbearnaisen
Hej Helen,
Tak for feedback og gode tips til at bage rugbrødet 😊
Hav en dejlig dag.
Hanne
HEJSA
Nu har jeg prøvet din opskrift på rugbrød uden surdej men hvorfor rugbrød når der ikke er rugmel i, det smager mere af et godt groft franskbrød
Louiogbearnaisen
Hej Hanne,
Hvor groft man gerne vil have sit rugbrød er meget individuelt, men du kan sagtens skifte fuldkornshvedemelet ud med rugmel, hvis du er til det mere grove rugbrød :-)
Hav en fortsat dejlig dag!
Jytte
Hej
Kan man bruge tykmælk i stedet for kærnemælk?
Med venlig hilsen Jytte
Louiogbearnaisen
Hej Jytte,
Jeg har ikke selv anvendt tykmælk i stedet for kærnemælk, så der må jeg være dig svar skyldig.
Alternativt, kan du erstatte kærnemælken ved at blande halv mælk og halv yoghurt (dvs. 2,5 dl mælk og 2,5 dl yoghurt), eller bare bruge yoghurt – gerne så tynd og fedtfattig en udgave du kan finde (under 1% fedt).
Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)
Hav en skøn dag og god bagelyst!
Tanya
Hej Louise,
Tak for en lækker opskrift på rugbrød!
Hvis man ikke er til sprød skorpe på brødet kan det anbefales at pakke det ind i et vådt viskestykke mens det køler af. Det giver et lækkert brød med blød skorpe 😋
Louiogbearnaisen
Hej Tanya,
Tak for tippet og for at dele det med os :-)
Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften og fik det ønskede resultat.
Hav en skøn dag!
Kim Jørgensen
Hej Louise,
Min kone og jeg bagte igår aftes vores første rugbrød efter din opskrift med lokale ingredienser fra Thailand!! Og det blev helt fantastisk godt, Med masser af kerner i. Lige tilpas sprødt hele vejen rundt og det slap formen uden hjælp og det uden nogen som helst smørrelse i formen.
Vi snød lidt idet vi puttede dejen direkte i formen og lod det hæve ca. en time ialt, husk at stuetemperaturen her er ca. 26 grader. Og det passede lige til kanten af vores form.
Indtil nu havde vi købt bag selv kits fra IKEA i Bangkok men desværre har de for nylig besluttet at stoppe salget af det. Så gode dyr var rådne indtil vi faldt over din fine opskrift.
Tusind tak for hjælpen, glæder mig allerede til frokost!.
Med venilg hilsen
Kim og Ørm
Louiogbearnaisen
Hej Kim,
Tak for din kommentar og hvor er det dejligt at høre, at I kunne bruge opskriften, og at rugbrødet blev perfekt.
Der er ikke noget bedre end sådant et hjemmebagt rugbrød, især når man er så langt væk hjemmefra :-)
Hav en fortsat god dag derude i Østen!
Christina Degn
Hej Louise. Jeg bagte dit rugbrød i går, to 1 liters forme, de fik 1 time og 20 min i ovnen, de blev meget hårde i skorpen, og efter de er blevet kolde, er de tørre indvendig. Hvad kan jeg have gjort galt. Skulle jeg måske kun have givet dem 1 time i ovnen?
Louiogbearnaisen
Hej Christina,
Det lyder, som om de rugbrød er blevet bagt for meget.
Hvis du har brugt varmluft, så prøv at bruge almindelig ovn næste gang og brug også gerne et stegetermometer, da rugbrød godt kan drille lidt i forhold til, hvornår de er færdige. Kernetemperaturen skal være ca. 96-97 grader.
God bagelyst!
Christina Degn
Hej. 🙂 Jeg har lige prøvet at bage dit rugbrød i dag, i to 1 liters bageforme. De fik 1 time og 20 min i ovnen, men desværre var skorpen enorm hård, da jeg tog brødet ud, og efter det er blevet koldt, er selve brødet indvendigt meget tørt. 😕 Hvad tror du jeg har gjort forkert? Skulle jeg kun have givet brødet 1 time i ovnen?
Mette
Hejsa.. jeg bagt det her skønne brød igår og havde ikke lige noget hvid fuldkornshvedemel, så jeg brugte halv alm. hvedemel og halv fuldkornshvedemel - brødet smager FANTASTISK men skorpen er MEGET hård :( er det melet eller skal jeg bage det kortere ? Det fik 1 time og 20 min ved 180 gr. Varmluft
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Prøv at bruge alm. ovn næste gang, varmluft kan godt gøre skorpen meget hård.
Alternativt kan du prøve at bruge et stegetermometer og tjekke kernetemperaturen undervejs (den skal være ca. 96-97 grader).
Hav en dejlig dag!
Mette
Mit rugbrød er væsenlig lysere end dit? 🤷♀️
Hvordan filan kan det lade sig gøre?
Jeg har fuldt din opskrift.
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Tak for din kommentar.
Det kan have noget med ovnen at gøre - alle ovne bager nemlig forskelligt. Bagte du på alm. ovn?
Ann Joensen
Hej Louise. Rigtig lækkert rugbrød blev helt perfekt. Lige et enkelt spørgsmål, hvor stor er din form? Syntes jeg havde fir meget dej til 1form og for lidt til 2.
Hilsen Ann
Louiogbearnaisen
Hej Ann,
Tak for din kommentar - dejligt at høre, at du kunne lide rugbrødet.
Ang. form så brugte jeg en 1L form, men jeg ved at flere (som dig) havde for meget dej, og i stedet brugte en 2L form. Brøddet bliver dog ikke så højt, men det er jo smag og behag, hvor store skiver, man gerne vil have :-)
Håber mit svar kan hjælpe dig.
Hav en fortsat dejlig dag.
Margit
Hejsa har nu prøvet din opskrift på rugbrød men brugte rugmel og havde ikke lige bidt mærke i det med den hvide hvedemel men det havde fint og hurtigt men faldt sammen i ovnen og var klæg øv men prøver igen 😉
Louiogbearnaisen
Hej Margit,
Øv altså, det er så træls, når det sker :-(
Har du evt. læst dette blogindlæg: https://louiogbearnaisen.dk/2015/04/derfor-bliver-dit-rugbroed-klaegt.html?
Håber det kan hjælpe dig - du er også meget velkommen til at skrive igen :-)
Hav en dejlig dag.
Bjarne Sønderskov Nielsen
Jeg prøvede dit brød, over med et rigtigt godt resultat- jeg har ligesom dig prøvet adskillige opskrifter med surdej, og det eneste der bliver rigtig godt er ciabatta- agtige hvedebrød, hvilke jeg gerne vil anbefale.
Nå- tilbage til dit brød- jeg havde ingen sesamkerner, og kom derfor 3dl forkogt perlebyg i istedet- nu har jeg kun prøvet den ene gang, men med et forbløffende godt resultat.
Hævetid 1 3/4 time og bagetid 80 min v. 200 grd. C, som du anbefalede.
Louiogbearnaisen
Hej Bjarne,
Tusinde tak for din kommentar - så dejligt at høre at brødet blev godt!
Og tak for tippet med at komme perlebyg i - det må prøves en dag :-)
Hav en fortsat god dag.
Lene
Hej Louise.
Nem og lækker rugbrød, men desværre smuldrer mit. Hvad kan det skyldes?
Louiogbearnaisen
Hej Lene,
Tak for din kommentar - dejligt at høre at du kunne bruge opskriften.
Det kunne lyde som om, at dit rugbrød måske har hævet for længe. Det kan nemlig godt få brød til at smuldre. Her i sommervarmen hæver brød hurtigere, så tænker det måske kan være det.
Håber det kan hjælpe :-)
Hav en dejlig dag.
Karina
Tusind tak for en lækker opskrift. Har dog måtte ændre i opskriften, da min søn er muliti fødevareallergier.
Her er min udgave af opskriften. 20 g gær. 5 dl kokosmælk. 2 dl kogt vand. 1 spsk honning. 1 tsk salt. 1 spsk fiber husk. 2 dl græskarkerner. 1 dl hørfrø. 1 dl solsikkekerner. 1/2 dl hampfrø. 2 dl maizenamel. 4.5 dl boghvedemel. Det smager super godt 😊
Louiogbearnaisen
Hej Karina,
Tak for din kommentar og allegrivenlige opskrift.
Jeg er helt sikkert på, at den kan komme mange læsere til gode :-)
Hav en rigtig dejlig dag.
Anders jensen
Hej Louise.
Jeg er ikke en ørn i et køkken, jeg ville prøve at bage, jeg bagte et franskbrød jeg syntes bare det smagte af gær 50 gram syntes jeg også er meget.
Jeg ville prøve din opskrift på rugbrød, det ser nemt ud meen det skulle vise ikke at være det, jeg fik så det samme problem som mange andre klægt rugbrød, så jeg vil prøve igen, den samme opskrift.
Spørgsmålet er når du bager er det så i midten af ovnen elle i bunden eller hvad ???
"
Louiogbearnaisen
Hej Anders,
Tak for din kommentar og spørgsmål - det er så træls, når det sker...lad mig se, om jeg kan hjælpe dig :-)
Ang. franskbrødet så kan du sagtens nøjes med 25 g gær (det skal have stuetemperatur), hvis du synes at 50 g gav en for "gæret" smag.
Rugbrødet skal bare bages midt i ovenen, men hold godt øje med det, da bagetiden kan variere fra ovn til ovn.
Du kan evt. læse mere om, hvorfor dit rugbrød bliver klægt her: https://louiogbearnaisen.dk/2015/04/derfor-bliver-dit-rugbroed-klaegt.html
Håber det kan hjælpe dig. Lad mig høre hvis du har flere spørgsmål.
Hav en fortsat god dag.
Torben Ekberg
Hej Louise
Du skriver hvid hvedemel. Er det det samme, som hvid fuldkornshvedemel?.
Har et problem med at finde butikker der forhandler det.
mvh.Torben
Louiogbearnaisen
Hej Torben,
Tak for dit spørgsmål.
Ang. hvid hvedemel, så er det lidt forskelligt, hvad mærkerne kalder det. Men det er fx. det her: https://finax.dk/produkter/dansk-hvidhvede/
Håber det kan hjælpe dig ellers er du meget velkommen til at skrive igen.
Hav en dejlig aften.
Petra
Hej! Kan fuldkornsmelet udskiftes med rugmel? Vh
Louiogbearnaisen
Hej Petra,
Tak for dit spørgsmål.
Ja, du kan sagtens skifte fuldkornshvedemelet ud med rugmel.
Prøv det ad og fortæl os om resultatet :-)
Hav en fortsat skøn dag og god påske!
Anette Wulff
Endelig en opskrift, hvor brødet virkelig hæver trods den ringe mængde gær. Vil prøve at skifte fuldkornsmel ud med rugmel næste gang.
Louiogbearnaisen
Hej Anette,
Tak for din kommentar :-)
Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften - lad mig endelig høre nærmere om resultatet med rugmel...
Hav en skøn dag
Anette Schultz
Hej
Dit rugbrød ser spændende ud så det skal prøves
Men jeg er i tvivl du skriver skårne rugkerner, er det det samme som knækkede rugkerner ?
MVH
Anette Schultz
Loui
Hej Anette,
Tak for din kommentar.
Ja, knækkede rugkerner er mere knuste end skårne og dermed mere findelte. Men du kan godt erstatte de skårne med knækkede, hvis du hellere vil det :-)
Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål.
Hav en dejlig dag.
Jette Hartmann
Hej loui.
Mit problem er, jeg bor i Grækenland og her kan jeg ikke få kærnemælk, er der et alternativ i stedet for, jeg kan heller ikke finde fuldkornshvedemel .
Jeg har smagt brødet hos en veninde , skønt brød så nu vil jeg jo gerne selv bage, kan du mon hjælpe mig.
Loui
Hej Jette,
Tak for dit spørgsmål.
Du kan erstatte kærnemælken ved at blande halv mælk og halv yoghurt (dvs. 2,5 dl mælk og 2,5 dl yoghurt). Hvis du ikke kan finde fuldkornshvedemel, kan du erstatte det med grahamsmel. Dog vil brødet få en lidt anden smag.
Jeg håber det kan hjælpe dig.
Hav en skøn dag i det græske :-)
LOne
Nå, ja. jeg er jo ingen bageørn, jeg bager ikke så tit.. og nu står jeg her med et brød, der er hullet, med meget sprød og hård skope og klægt indeni.. suk.. det har fået en time, nu får det så lidt mere..
Jeg har udskiftet fuldkornshvedemel med rugmel.. havde ikke andet..
nu får det ½ time til - hvad gør jeg ?
tak for hjælpen..
Loui
Hej Lone,
Tak for dit spørgsmål.
Her kan du læse mere om hvorfor dit rugbrød bliver klægt: https://louiogbearnaisen.dk/2015/04/derfor-bliver-dit-rugbroed-klaegt.html
Håber det kan hjælpe dig. Lad mig høre hvis du har flere spørgsmål.
Fortsat god aften :-)
Dzana Avdic Christensen
Bedste rugbrød ever
Danni Coelet
Hey there
Hvad skal formene smøres med? smør eller olie? Bagning v/180 grader, er det fordi det er over/undervarme og ikke varmluft? (jeg var heldig at læse dette i kommentarer det fremgik ikke af din opskrift) hvor i ovnen skal brødene placeres? OG skal de skårne rugkerner ikke ligge i blød eller koges først før brug? jeg mener du koger det vand som skal bruges!
Sidst men ikke mindst, tusind tak fordi du deler alle dine dejlige opskrifter med os alle sammen, tak
NB. Jeg ved det er en masse spørgsmål, men jeg skal have alt bøjet i neonrør
Loui&bearnaisen
Hej Danni
Det er helt okay med spørgsmål :)
1. Du kan smøre formen med begge dele, jeg har brugt en fedtspray, fordi det er nemt.
2. Det er over/undervarme som det skal bages ved.
3. Nope, det skal de ikke - kernerne skal bare i rugbrødet.
Håber det var lidt svar eller så spørger du bare igen :)
Michael smidt
Lyder lækkert, det skal helt sikkert prøves
Men er ikke så meget for at bruge dl, så du skulle vel ikke have opskriften liggende i gram i stedet for ?
Loui&bearnaisen
Hej Michael
Desværre har jeg den kun i dl.
Dorte
Hej ☺ Loui&bearnaisen
Er det muligt at lave rugbrødet uden kerner eller delvis..? ☺
Dejligt at man selv kan bage sit rugbrød, så man ik' altid skal købe.☺
Hilsen Dorte
Røgler
Hej 😊 Skal rugbrødet bages med over og under varme 😊
Loui&bearnaisen
Jeps, det skal det :)
Annette Fargas
Hej - kan det være rigtigt, at der ikke skal rugmel i dette rugbrød?
Loui&bearnaisen
Hej Annette
Jep :)
Jette Nissen
Hej.
Så har jeg prøvet at bage rugbrød der virker.
Denne portion der er opskrift til passer til en 2l form. Blev ikke klæg.
Sååååå lækker, så tak for opskrift.👍😊
Loui&bearnaisen
Hej Jette
Velbekom, skønt du kunen bruge opskriften :)
Chr.V
Tak for opskriften.
Det er virkelig et brød som lykkes hver gang.
Dejen er lidt for stor til min form, så jeg tager lidt fra som er blevet til surdej ugen efter.
Jeg har spædet 2 dl rugmel til og hvis jeg i øvrigt ganger opskriften med 0,8, er den tilpas.
Det er blevet en fornøjelse at spise rugbrød.
Loui&bearnaisen
Hej Christian
Skønt at høre, at opskriften kan bruges :)
Karin Wittenborn
Skal man komme brødet i en varm, eller en kold ovn?
Hilsen Karin
Loui&bearnaisen
Hej Karin
Det her rugbrød skal i en forvarmet ovn.
Diana
Hej
Måske er dumt spørgsmål, men er hvid hvede det samme som ganske almindelig hvedemel? 😊
Loui&bearnaisen
Hej Diana
Nej, hvid hvede er en kornsort og da alle skaldele er bevaret, er det et fuldkornsprodukt :)
Karin Wittenborn
Skal det bages i en forvarmet ovn? Jeg plejer altid at starte med at komme brødet i en kold ovn, og da er resultate god. Vil lige prøve at bage uden surdej, som jeg altid har gode resultater med., men som kræver at man passer bagedagene.
Hilse Karin.
Loui&bearnaisen
Hej Karin
Jep, det her rugbrød skal i en forvarmnet ovn :)
Zofia
Hej Louise
jeg har nu af 2 omgange prøvet at bage rugbrød efter din opskrift men det er desværre ikke lykkes mig at få baget et rugbrød som kan spises. Jeg har fulgt din opskrift men har brugt Hemp frø i stedet for skårne rugkerner. Alt har set lækkert ud med når jeg er kommet til det færdig bagte rugbrød og skære det igennem er det næsten hult indvendigt og dermed ikke noget værd.
Ved du om det er pag. jeg bruger hemp skaller eller er det måske en andet sted i processen jeg gør noget galt? :)
Winnie
Hej du -
Tak for skønne opskrifter!
Prøvede din opskrift her på rugbrød - første gang overhovedet det lykkedes at bage et rugbrød- uden de mange lange besværlige surdejs tilløb og hårde skorper m. m 😉
Tilsatte dejen 1 spk mørk maltmel (gir farve til brødet og superdejligt "bid" i smagen - kan købes i helsekost forretninger - 58 kr. For 500 g)
Endelig et rugbrød der smager perfekt og er let at lave- mums!
Tak❤️
Venlige hilsner
Winnie
Maibrit Thomsen
Så er det blevet min tur til at prøve dette meget anbefalede rugbrød. Jeg bor i Brasilien og erstatter derfor kærnemælk med yoghurt, men hvad med den hvide hvede? Den kan jeg ikke få her, og grovmelet er ret groft....jeg tænker at lave en blanding af almindelig hvede og fuldkorn og erstatte fuldkorn med rugmel. Hvad tænker du?
Loui&bearnaisen
Hej Maibrit
Det lyder som en ret god løsning :)
Afhængig af fedtindholdet i yoghurten og hvor tyk den er, så kan du evt. fortynde den en smule.
Marian
SUPER lækkert brød :-) Havde ikke lige hørfrø hjemme, så jeg erstattede med chia. Og hvedemel med groft mel... Ikke dumt. Det blev helt perfekt. Mand og søn gav det max antal stjerner. Eneste minus er - Nu duer bagerens brød, og dermed den nemme løsning ikke længere ;-)
Aase
Vi bor i New Zealand og jeg har kæmpet bravt med at få lavet et godt rugbrød. Det er nu lykkedes mig at finde frem til et sted, som sælger frisk gær og med denne opskrift har jeg lavet de fineste og mættende rugbrød. Jeg bruger rugflager og fuldkorns rugmel. Hvid hvede erstattet med spelt hvedemel. Men holder mig ellers til opskriften. Tusind Tak for den meget brugbare opskrift, som indtil nu er lykkedes med superpt resultat HVER gang 😍
Loui&bearnaisen
Hej Aase
Skønt, at høre at du kunne bruge opskriften :)
Og hvor er det sjovt, at du læser med helt fra New Zealand - kunne godt forestille mig det er en udfordring med nogle råvarer på de kanter :)
Mange hilsner
Louise
Pernille
Lægger du dine rugkerner i vand forinden?
Loui&bearnaisen
Hej Pernille
Nej, det gjorde jeg faktisk ikke :)
Trine
Skal brødet bages på nederste eller midterste rille?
Loui&bearnaisen
Hej Trine
På miderste rille :)
Ann
Hej.
Bløder du kerne op forinden??
Har nu forsøgt at bage rugbrødet to gange, begge gange er rugbrødet blevet fugtigt inden i. Tænker at det skyldes de opløste kerner. De er opblødt i 2 dl vand foruden de 2 dl du skriver man skal bruge. Hvad gør du??
Elsebeth
Undskyld, jeg blander mig - der står i opskriften, at der kun skal bruges to deciliter kogende vand - og du skriver, at du har brugt fire!!! Jeg hælder de skårne rugkerner i skålen og det kogende vand over og lader det stå lidt. Er kærnemælken meget kold, hælder jeg kun i, indtil blandingen er lillefingervarm og tilpas til at udrøre gæren. Derefter luner jeg forsigtigt resten af kærnemælken, inden jeg hælder den i.
Anne Sofie
Det ser hamrende lækkert ud det rugbrød! Men nu står jeg i den uheldige situation, at jeg er bosat i Frankrig og har de sygeste abstinenser efter rugbrød! Men jeg kan ikke finde kærnemælk hernede, så jeg ville høre, om du har et foreslag til, hvad man kan erstatte mælken med. Eventuelt en form for yougurt? Og i såfald hvor mange dl.? Jeg glæder mig til at komme i gang med at bage brødet!
Loui&bearnaisen
Hej Anne Sofie
At være bosat i Frankrig kan slet ikke være nogen uheldig situation ;) Men jo, du kan sagtens erstatte kærnemælk med yoghurt - gerne så tynd og fedtfattig en udgave du kan finde (under 1% fedt) Og så bruger du bare samme mængde.
God weekend og brødbagning :)
Christina
Jeg har prøvet brødet to gange, og begge gange har det været helt klægt inden i. Første gang tog jeg det måske ud for tidligt, så anden gang gav jeg det rigeligt med tid, så det næsten blev for mørkt i skorpen. Jeg har brugt rugmel i stedet for hvid hvede, men det kan jeg se, at der også er andre der har gjort. Jeg har desuden brugt sukker i stedet for honning. Begge gange er dejen hævet rigtig fint, og er hævet yderligere i ovnen, men så falder det sammen inde i ovnen. Jeg bager brødet færdigt og lader det hvile længe med et håndklæde omkring, men det er, som skrevet, helt klægt. Kan har smagt lidt af kanten, og det smager rigtig godt, så jeg er ærgerlig over, at det ikke lykkedes. Har du/I nogen bud på, hvad der går galt?
Loui&bearnaisen
Hej Christina
Først og fremmest; STORT ØV! Det er så irriterende, og jeg har haft min del af rugbrød, som er endt sådan.
Der er en hel del faktorer som sikkert har spillet ind i bageprocessen og været årsagen til brødet er blevet klægt. Jeg kan selvfølgelig ikke sige det præcist, men da du bruger rugmel, tror jeg det er noget med surheden i dejen. Rugmel kræver nogle gange at dejen er mere "sur", for ikke at blive klæg, afhængig af hvordan/hvornår kornet er blevet dyrket. Det kan undgåes ved at bruge hvid hvede eller tilsætte mere syre (kærnemælk). En anden ting kan være hævetiden, som har været for lang i forhold til hvor meget brødet har hævet. Vejret/temperaturen er ret varm i de her måneder og så vil dejen hæve hurtigere, dermed kan det gå galt hvis brødet hæver for længe.
Og så er der en håndfuld andre ting, som kan være årsag, men det bliver meget fødevarekemisk, så vil hellere lige lave et indlæg på bloggen om det og få det forklaret.
Håber det lykkes, for det er virkelig et nemt rugbrød. Og selvom det er irriterende, så tak for spørgsmålet - det var en rigtig god ide til en guide på bloggen :)
Mange hilsner Louise
Saerah
Rugbrødet er nu blevet afprøvet og smagt! For dælen, det er godt :) Hvis jeg var faldet over denne opskrift noget tidligere var jeg da begyndt at bage mit eget rugbrød lang tid før. Det bliver nok fast inventar her i hjemmet. Tak for den gode opskrift :)
Loui&bearnaisen
Velbekom - er glad for at høre det kunne spises :) Hjemmebagt rugbrød er altså også bare ren forkælelse!
Bent
Jeg er i gang med anden omgang nu. Brugte blå birkes første gang, men de var over det hele, når man skar det :-(. Nu prøver jeg med græskarkerner i stedet.... Jeg bor i Sverige og bruger derfor fil-mjölk, hvis der er nogen "svenskere" derude, som er fortvivlede over de ikke kan finde kærnemælk. Jeg forsøger også at putte lidt madkulør i vand/mælkeblandingen for at få et lidt mørkere brød. Supergodt og nemt, tak...
Kristine
Hej
Tak for en god blog. Jeg har prøvet denne opskrift, men undrer mig over, at der slet ikke skal rugmel i? Så er det jo ikke rugbrød. Jeg synes dejen var mega flydende og kom 4 dl rugmel i også...
Er det ikke meningen at der skal rugmel i?
Vh kristine
Amanda
Dejlig nem opskrift ! Det står og hæver, men jeg brugte 1 liters forme og samme mængder som i opskriften, men har dej nok til to brød :D Ikke at det gør noget :) glæder mig til at smage det, havde dog ingen birkes så har brugt sesamfrø som krymmel, håber det bliver godt
Nicoline
Jeg har lige lavet dette rugbrød dog anvendte jeg rugmel fremfor hvid hvede da jeg ikke kunne finde det i den lokal Netto og resultatet blev stortartet! Jeg er kæmpe fan af hjemmebag og favorit bagværket er uden tvivl rugbrødet, dog vil jeg ikke kaste mig ud i nogen surdej, så jeg har efterhånden prøvet en del af disse rugbrød uden surdej, og hver gang mangler det den syrlige smag MEN dette brød har den!! Selv min mor gav den højeste karakter! Det er bestemt ikke sidste gang det bliver bagt i vores hus;-)
solveig
Undskyld, jeg var hård! Men kræfterne er små,og dit "rug"brød så lækkert ud og nemt og hurtigt! Jeg læste ikke opskriften godt nok.Helt min fejl. Jeg lader det hæve meget længere - og håber det bedste :-) Det hvidmel må være groft!
Solveig
Loui
Det er helt iorden - kender det godt selv :)
Jamen det hvid hvedemel er groft og kan efterhånden købes i alle supermarkeder. Det giver et rigtig lækkert brød. Fuldkornshvedemelet kan sagtens udskiftes med rugmel. Men ja, lad det hæve - så krydser jeg fingre - for det er et rigtig lækkert brød :)
Signe
Hej Loui,
Jeg vil rigtig gerne prøve kræfter med din opskrift, men jeg kan ikke tåle mælkeprodukter. Ved du hvad jeg kan erstatte kernemælken med?
Louiogbearnaisen
Hej Signe,
Der må jeg desværre nok blive dig svar skyldig. Jeg har aldrig bagt med erstatningsprodukter til mælk, men jeg tænker, at du nok kan udskifte kærnemælken med en laktosefri udgave, hvis du kan tåle den?
Hav en fortsat god dag!
solveig
jeg har blandet alt det våde og skal til mel. Intet rugmel!!!! Hvad akal det til for? Jeg har kommet 4 store dl rugmel i, og det står og hæver.
Øv!
Solveig
Vinnie
tak for opskriften :) Stod lige og havde planer om at skulle bag brød i den kommende tid :)
Må også lige smide en bemærkning til MALOU KLIDMOSTER, det er en rigtig godt tip - min bedstemor gjorde det sammen :)
MissMuffin
Hvor stor en form har du brugt? Har en super lækker form fra Eva Trio, men tror måske den er for stor med sine 3 L.
Det ser nemt og godt ud:)
Bager jeg det skal der nu nok rugmel i, ellers er det ikke et rigtig rugbrød for mig:)
Loui
Hej MissMuffin
Hmm, tror det er en 1 liters form - og ja, sådan en billig en, men som bare altid virker ;)
Ja, tænkte faktisk også det samme med rugmelet, det var bare ikke i mine køkkenskabe nu jeg lige skulle bruge det!! Men er sikker på det vil være mægtig godt, at bruge :)
Mange hilsner
Louise
foodfanatic
Synes altså, at det er temmeligt imponerende, at du lige baksede sådan et brød sammen. Det ser vildt godt ud. Jeg har samme erfaringer som dig, når det gælder rugbrød. Har dog hørt godt om Camilla Plums, som jeg har planer om at prøve snarligt.
Kh Nadia
Loui
Hej Foodfanatic
Tak :) Ja, har også hørt godt om Camilla Plums, så glæder mig til, at læse om det, hvis du går igang med det :)
Mange hilsner
Louise
Kit
Yum! Det må jeg bare prøve en dag (:
Loui
Hej Kit
Kan også kun anbefale, at prøve det - nemt og godt :)
Mange hilsner
Louise
Claus Jørgensen
Rigtig nemt uden surdej😉.
Dog har jeg modificeret opskriften med en hel øl der indeholdt chili.
Samt 5-korns blanding i bund og på toppen.
Louiogbearnaisen
Hej Claus,
Lyder som et lækkert twist, du har tilført rugbrødet - håber det blev godt og tak for at dele tippet 😋
Malou Klidmoster
ENDELIG - et rugbrød jeg kan overskue at gå i gang med. Det ser både nemt og lækkert ud. Jeg skal helt sikkert prøve at bage det - og tror ligefrem jeg vil investere i en god form først. Lige et tip til bagningen: brug stegetermometer. Et rugbrød skal være 98°C i kernetemperatur :-)
Loui
Hej Malou
Tak og ja, det her kan lige overskues ;)
Jeg bruger faktisk en af de helt billige forme til ingen penge og har haft mere held med den end de dyre ! Ja, kender godt det tip, men pinligt nok, har jeg ikke noget termometer... Men kunne være jeg lige skulle skrive tippet ind i opskriften :)
Held og lykke med brødet
Mange hilsner
Louise