Fik du lige set den fredagskage, som jeg spiste i går? Nøj, den var farlig god! Så god, at jeg var nødt til at snuppe endnu en til aftenkaffen.
Og jep, det er selvfølgelig de svenske banditter, Semlor, som vi snakker om. De sidste par år har den populære fætter væltet sig i spotlyset her i Danmark. I hvert fald på blogs og sociale medier nåede den vist sidste år sine "15 minuts of fame" - og mere til. Jeg gætter på at det ikke bliver meget anderledes i år, for svenskerne har altså skudt papegøjen her.
Og så lyder jeg som om, at jeg har spist mig gennem flere sæsoner med semlor, rigtig har styr på dem.
Æhh, ja, det var så min første semla i går . Nogensinde!
Man er vel nordjyde, hopper ikke lige på den første og bedste fidus, bare fordi det nu er hipt i det der København.
Ej, der skal tages tilløb. Overvejes. Spises et par gode gammeldags fastelavnsboller, som man har altid har gjort. Tænk nu hvis der blevet lavet om på traditionerne! Nej, nej, de svenskerne skal ikke tro de er noget - de har allerede sneget både luciabrød og kødboller ind. Det må være nok.
Meeen, altså de så nu gode ud de svenske fastelavnsboller. Og efter godt tre års tid med vaskeægte nordjyde-stædighed (og muggeri..), så gav jeg mig i kast med dem i går.
Og helt simpelt, så taler vi en fødselsdagsbolle fyldt med marcipancreme og flødeskum. Præcis! Det bliver ikke meget bedre. De helt tossede svensker smider dem i en skål mælk, men arh, så stopper festen..
Det var meningen at jeg lige skulle teste dem af til min fredagskage-tradition, smide dem op på bloggen næste fredag, hvis de kunne spises. Få snappet lidt pæne, opstillede billeder. Måske lidt dryssende formelis fra oven, som der jo gerne er på semlorbilleder.
Well, glem det. Her er den. Direkte fra min fredagskaffe i går. Inklusiv opskrift og anbefaling fra nordjyden ;)
Hav en formidabel weekend og tag endelig forskud på fastelavnsbolle-spisningen. Man kan ikke nøjes med kun én weekend til det!
Ingredienser
Boller
- 50 g gær
- 3 dl sødmælk
- 4 spsk sukker
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 150 g smør, smeltet
- 11-12 dl hvedemel
Fyld
- 150 g revet marcipan
- ½ dl grofthakkede mandler
- ½ dl sødmælk
- 5 dl piskefløde
- Flormelis
Sådan gør du
- Lun mælken til fingervarmt.
- Smuldr gæren i en skål, kom mælk i og rør gæren ud.
- Tilsæt sukker, æg, salt og kardemomme.
- Kom dernæst smør i og rør det hele godt sammen.
- Tilsæt hvedemel lidt af gangen, mens dejen æltes.
- Den skal være blød og smidig.
- Kom dejen i en skål og lad den hæve tildækket 1 time.
- Del dejen i 16 stykker og form dem til boller.
- Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve, tildækket, 20 minutter.
- Pensl med sammenpisket æg.
- Bag dem ved 200 grader i ca. 12 minutter. De skal være gyldne og gennembagte.
- Lad dem afkøle helt på en bagerist
Fyld
- Skær toppen af bollerne.
- Udhul forsigtig bollerne, ved at skrabe midten af fyldet ud.
- Bland brødfyldet med revet marcipan, mandler og sødmælk til en creme.
- Fyld cremen i midten af bollerne.
- Pisk fløde til flødeskum, kom det i en sprøjtepost med stjernetyl.
- Sprøjt fløden i bollerne og læg låget på.
- Sigt flormelis på toppen.
- Server straks.
Linn
Hvor ser de lækre ud - helt på den rigtige svenske måde. Jeg synes, det er super, at danskerne forstået hvor lækker den svenske semla er :) Mums!
Loui&bearnaisen
Årh, søde Linn, tak :) Så er de helt rigtig godkendt af en ægte svensker og er nu også ret glad for, at jeg fik opdaget dem - hold nu op, jeg har gået glip af mange!! De skal indhentes :D