Grill-sæson. Ja tak, herfra! Vi griller egentlig ikke specielt meget herhjemme, det bliver oftest i weekenden, hvor der er tid til at futte op i kul, få grillen ordentlig varm og ret gerne kunne sidde udenfor. Well, med en gasgrill vil det nok blive til lidt mere, men den nuværende helt klassiske Weber-sag - den kræver lige lidt mere omsorg.
Og ligeså tradionelle grill-mennesker vi er, ligeså traditionel er maden derpå. Kød og brød. Måske mest fordi min rolle er at vrikke med tæerne og sippe hvidvin. Yea, vi kører den traditionelle stil helt ud. Manden griller, styrer bålet. Intet behov herfra om, at det behøver ændres ;)
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Okay, jeg kan da godt lige indskyde et forslag eller to til grill-kødet. Ham her står ret højt på min liste; grill-kylling. Med masser af saft og kraft. Sprødt skind. kød, som kan tygges med øjenbrynene. Nøj, vi er ret gode venner.
Men hey, er det ikke en dåse som min kylling står på?
Det er jo forbudt!
Eller er det?
Er kylling på dåse farligt?
Ret mange har forbehold overfor kylling på dåse, grundet en risiko for afgivelse af stoffer fra dåsen. Producenten af dåser er kun forpligtet til at sikre dåserne indvendig, så lak og farve kan ved opvarmning afgive stoffer og bekymring er derfor helt reel.
Griller du ofte anbefaler jeg at du bruger en godkendt "holder" til kylling, de kan efterhånden fås de fleste steder og koster ikke alverden. Her er det muligt at tilsætte væsken, så den fungerer præcis som en dåse.
Vi griller som sagt kun et par gange om året og er ikke så bekymret, så her er det blot dåse-metoden - jeg indtil videre klaret kylling på øldåse helt uden forgiftning, eller i al fald hvad jeg ved af.
Men med en faglig uddannelse indenfor præcis fødevare, emballage, kvalitet m.m - altså præcis det her område kan jeg ikke proklamere, at der ikke er en risiko og du derfor bare skal smide øldåser i dine kyllinger - ej heller, at du ikke skal gøre det.
Ingredienser
- 1 kylling, rengjort og tør
- 1 dåse øl, eller æblemost, vasket
Rub
- 1 spsk. brun farin
- 1 spsk. sukker
- 2 tsk salt
- 1 tsk sellerisalt
- 2 spsk paprika
- 2 spsk smoked paprika
- 1-2 tsk cayennepeber
- 1 tsk peber
- 1 tsk sennepspulver
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk løgpulver
Sådan gør du
- Gør din grill klar til indirekte varme (kul i den ene side)
- Bland alle krydderierne sammen.
- Gnub kyllingen ind i olie og krydderiblanding. Skær toppen af øldåsen og sæt kyllingen nedover.
- (kom evt. stanniol omkring dåsen, hvis du er bekymret for farve og lak)
- Sæt dåsen med kyllingen på den side af grillen, hvor der ikke er kul/gløder og læg låg på grillen.
- Lad kyllingen grille 2-3 timer ved ca. 110 grader.
- Tjek kyllingens kernetemperatur, når den er ca. 78 grader er den perfekt.
Nå. Men med eller uden dåse, hvad skal du servere til grill-kylling?
På salatfronten tænker jeg Mexicansk bønnesalat, spidskålssalat med ærter eller sommer coleslaw.
Kartoffelfronten, der har vi luksus kartoffelsalat med glaskål eller marineret kartoffelsalat.
Brød skal der også til; Øl-brød med ost eller focaccia med kartofler, måske et stort madbrød vil være mægtig lækkert hertil.
Skriv en kommentar