Der er krudtet op under de store gryder nu. Det er den tid på året. Jeg har startet sæsonen for gryderetter ud med den her, som er en ren klassiker i familien.
Min mutters speciale og det er kun min mutter, som kan lave den sådan helt rigtig. Desværre kommer hun ikke lige forbi sådan hver og hveranden dag med en grydefuld. Æv. Men selvom min udgave af sammenkogt ikke nær får det rigtige touch, så bliver den alligevel lavet særdeles ofte herhjemme.
Opskriften er ret enkel. Sådan virkelig så nem, at man kan snydes til at tænke der aldrig kommer noget med smag ud af den. Men det er bare spil for galleriet.
Yea, du har luret på sveskerne, ikke? De springer i øjnene. Og de er fuldstændig afgørende for, at retten får den helt rigtige smag. Beklager, hvis du ikke er på sveske-holdet - men der er ingen sammenkogt uden dem. De er hele hemmeligheden bag smagen.
By the way, køb de gode svesker, dem som er tykke, lækre og saftige. Man kan få sådan nogle billige svesker, som mest af alt ligner store rosiner, der er blevet kvalt i posen. De dur altså ikke, der skal fede svesker i saucen.
Og masser af giftig kulør. Ammonieret karamel. E-150c.
Host, host...Nogle mener jeg er dronningen af kulør. Nuvel, en flaske holder ikke længe i mit køkken, der ryger en hel del i diverse saucer. Vi taler dobbelt op og mere til - det er faktisk lidt grumt. Men altså farve er lig med smag i mit hoved - jo mørke, jo bedre. Den her sammenkogt har jeg endda begrænset mig med farven.
Der var ikke mere i flasken..
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Hermed tilføjet til indkøbslisten. Jeg er i fuld firspring på vej ud af døren, ud det lækre efterårsvejr, som jeg lige kan nå at nyde 2 sekunder, mens jeg løber hen til bilen og bruger de næste par timer på Aarhus veje. Ærinder, møder og flere ærinder. Det er ren mandag.
Dog på den gode måde.
Hav en lækker mandag - og nyd en kop kaf' i efterårssolskinnet.
Det er min plan senere i dag - sammen med hundesnuden :)
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 200 g champignoner, rengjort og i skiver
- 1 spsk olie
- 1,5 tsk karry
- 400 g svinkekød i tern
- 1 liter vand + 2 bouillonterninger, eller tilsvarende i flydende form
- 15 svesker uden sten
- Salt/peber
- 3 spsk jævning + 1 dl mælk
- Kulør!
- 2 dl frosne ærter
Tilbehør
- Ris
- Syltede rødbeder
- Syltede agurker
Sådan gør du
- Kom olie i en stor gryde og svits champignonerne til de får farve og begynder at smide vandet fra sig. Tag dem op og dræn dem for vand.
- Kom lidt mere olie i gryden og tilsæt karryen. Brænd karryen af.
- Kom svinekød i gryden og brun det ved høj varme. Krydr med salt og peber.
- Hæld vand og bouillon ved, samt kom sveskerne i.
- Lad det hele simre ved svag varme under låg i 45 minutter. Sveskerne skal koge lidt ud.
- Rør jævning med mælken og jævn saucen - den skal være ret tyk.
- Kom kulør i og tilsæt de frosne ærter.
- Kog retten igennem 1 minut. Smag til med salt og peber.
- Server!
Pernille
Det er altså virkelig kun dig, der kan få en gryderet til at se lækker ud på et billede, Louise! :D
Spændende ret... Er selv vild med simreretter :-)
Loui&bearnaisen
Hej Pernille
Hvor er du sød, tusinde tak :) Simreretter er det bedste her til efteråret - og det bedste af det hele; de passer sig selv ;)