• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Aftensmad

    Flæskesteg med sprød svær

    Af Louise | Leave a Comment | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Flæskesteg hører juletiden til, men herhjemme går vi nu heller ikke af vejen for en saftig flæskesteg med sprøde svær i løbet af året.

    Sus til opskrift Print opskrift

    Flæskesteg med sprød svær - sådan laver du flæskesteg

    Der findes tusinde smarte tricks og husmodertips til den perfekte flæskesteg og brune sovs.

    Alt fra eddike på svær, øl udover stegen, til hurtigfrys af sky og intervalstegning i dagevis.

    Kender du det?

    Man læser det, tænker smart, smart.. men når du står i køkkenet orker du ikke at skulle gennem 27 trin. Det skal bare være lige ud af landevejen og virke. Så kan det godt være stegen bliver 5-10% bedre, hvis du starter 3 dage i forvejen med saltning, kogning og indstille ovnen til perfektion.

    Det er en flæskesteg. Den skal være forrygende.

    Ligeledes skal sovsen

    Men det skal bare ikke være et helt dagsprojekt, med sved på panden og tics over presset med projektet.

    Lad os se på sagen

    Flæskesteg til dig, som heller vil spise den end bruge halve dage på den.

     

    Flæskesteg 101

     

    Flæskesteg, ribbensteg, kamsteg eller nakkekam?

    Er du også forvirret når du tjekker en opskrift på flæskesteg og falder over alt andet end ordet flæskesteg i den?

    Hvad er det nu lige forskellen er på de forskellige udskæringer?

    En flæskesteg kan laves af forskellige udskæringer på grisen, men det er ikke ligegyldigt, hvilken som du vælger.

    Svinekam/kamsteg: Den udskæring med mindst fedt - du kender den, som der hvor du får et helt stykke kød og hvor der næsten kun er en en lille kant af fedt under sværene. Er det den her flæskesteg, som du er ude i så hav fokus - den bliver hurtigere mere tør end de andre.

    Nakkekam: Her er vi ovre i en udskæring, som har godt med polstring - altså fedtkanten er velvoksen, så du nemmere kan få en saftig steg, med masser af smag, Er du ude i en langtidstegning af flæskesteg, så er det også nakkekam, som du skal hoppe på.

    Ribbensteg: Igen er vi ude i en fed udskæring, som egner sig til langtidsstegning. Det er den udgave, du ofte ser i delikatessen i supermarkedet, hvor der ligesom er flere lag af fedt og kød. Men hold øje, for der er faktisk ikke kun en, men to udskæringer når vi taler ribbensteg - en af kogeflæsk og en af stegeflæsk, som er klart den mest fedtede.

     

    Vælg den rigtige steg: 

    • Tjek om stegen er nogenlunde lige høj over hele stykket - det sikrer, du en ens tilberedt flæskesteg og sprøde svær over hele linjen
    • Beregn cirka 200 g kød til hver person (3 skiver) - men altså, er det jul, så laver du bare rigeligt!

     

    Ovn eller grill?

    Ovn, kulgrill, gasgrill?

    Flæskestegen bliver lækker på det hele - vælg den metode, hvor du føler dig bedst tilpas.

    Du er grillmester?

    Vel, så napper du grillen og sørger for, den er godt varm og står i læ, så den kan holde varme under hele tilberedningen.

    Er du mere til køkkenets varme fremfor at stå med pandelampen og 10 frosne fingre i vintermørket, så spring på ovnen.

     

    Varmluft, over/undervarme eller grill

    En del ovne bøvler med varmluft, hvor de kommer til at tørre maden ud. Så tjek lige med din ovn - er den god på varmluft, kan du bruge den indstilling, ellers er det oftest den almindelig ovn, som klarer arbejdet bedst med en saftig flæskesteg.

    Og jep, grill-indstillingen kan være et godt våben til sidst, hvis de svær er genstridige og skal have det sidste skud varme for at blive helt sprøde og perfekt.

     

    Stegetig og temperatur

    Først og fremmest skal du beslutte om du er ude i en klassisk stegning eller langtidstegning af din flæskesteg er vejen frem.

    Du kan sagtens få en saftig flæskesteg med sprød svær uanset, hvilken metode du vælger.

    Det er nødvendigt at bruge et stegetermometer når du laver flæskesteg, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn.

    Kernetemperaturen:

    • Kernetemperaturen på flæskestegen skal være 63-65 grader. Lader du den hvile vil temperaturen suse til ca. 68-70 grader.

    Stegetid pr. kg: 

    • En tommelfingerregel siger 1 time pr. kg. i almindelig ovn for en flæskesteg, hvilket vil sige omkring 1,5 time for de fleste flæskestege fra køledisken (omkring 1,5 kg). Der er stor forskel på højde af de forskellige stege og hvor længe de skal tilberede, så fremfor stegetid, så hold øje med temperaturen - det er den, som sikrer du får en saftig steg.

     

    Sprød svær på flæskesteg

    • Rids sværene i flæskestegen med en skarp kniv. Her er det faktisk nemmeste at bruge en hobbykniv. Måske har din slagter har ridset stegen, men gå den alligevel efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
    • Rids ikke helt ned i kødet, så kommer der kødsaft op, som gør sværen blød
    • Kom godt med salt ned mellem sværene (alt mere salt end du lige synes - det sikrer sprød svær).
    • Valgfrit: Lad stegen stå og trække 30-60 minutter med saltet, så den tørrer.
    • Steg først stegen med sværene nedad i en bradepande med vand - så du får dem kogt og åbnet op.
    • Vend efter en halv time stegen, læg den på bagerist, som du stiller over vandbad
    • Sikr dig, at sværene er i vater – læg evt. sammenkrøller sølvpapir under, så de kommer i vater - altså i samme højde. Så sikrer du, at hele sværen bliver sprød, og undgår de bløde sider på sværene.
    • Grill evt. de sidste minutter, hvis sværen er genstridig fordi der enten er trængt kødsaft op (hvis ridserne har været for dybe) eller hvis der ikke er gnedet nok salt ned mellem sværene.

     

    Flæskesteg med sprød svær - sådan laver du flæskesteg

    Flæskesteg med sprød svær

    Flæskesteg med sprød svær
    Print Email Pin
    Følg med på Instagram+175.000 følger Louiogbearnaisen på Instagram
    Undgå, at din skærm går i sort, når du bruger opskriften.

    Ingredienser

    • 1,5 kg svinekam
    • 2 spsk groft salt
    • Friskkværnet peber
    • 6 laurbærblade , (kan udelades)
    • 4 dl vand
    Opskriften fortsætter efter annoncen
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    • Tjek om svinekammen er forskåret gennem fedtet - ellers så gå selv efter med en skarp kniv. Pas på med ikke at skære ned i kødet!
    • Gnid salt og peber på og godt ned mellem sværene - jo mere grundigt, jo bedre svær.
    • Kom stegen i en bradepande eller fad med sværene nedad. Tilsæt vandet.
    • Kom stegen i ovnen og steg den ved 180 grader i 30 minutter.
    • Vend stegen om og placer den på en bagerist over bradepanden. Læg en kartoffel eller kugle af sølvpapir under stegen, hvis den er skæv.
    • Fordel laurbærbladene mellem sværene.
    • Kom stegen tilbage i ovnen (med sværene opad) og steg den ved 180 grader i ca. 50 minutter til den når omkring 55 grader. Tilsæt lidt mere vand, hvis den koger tør.
    • Hæld vandet fra bradepanden og gem til fond til sovsen.
    • Skru op til 225 grader og steg videre til sværen er sprød, ca. 10-15 minutter. Kernetemperaturen skal være 65 grader, hvis du bruger et stegetermometer.
    • Bliver temperaturen færdig før, sværene er helt sprøde, så skru evt. over på grill nogle minutter, så sværene bliver helt sprøde. Hold øje - det kan være sekunder, som gør at dine svær brænder på.
    • Lad stegen hvile 10-15 minutter inden servering.

    Noter

    Kryddernelliker kan også stikkes ned mellem sværene for endnu mere. 
     
    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

     

    Mere sulten?

    • Galette med squash og parmesan
    • thai kødboller - kødboller i rød karry og kokosmælk
      Kødboller i rød karry og kokosmælk
    • Italienske kødboller med soltørrede tomater og parmesansauce
      Toscanske kødboller
    • Butterdejstaerte-med-kartoffel-og-ost
      Butterdejstærte med kartofler og ost

    Reader Interactions

    Skriv en kommentar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen