Flæskesteg hører juletiden til, men herhjemme går vi nu heller ikke af vejen for en saftig flæskesteg med sprøde svær i løbet af året.
Der findes tusinde smarte tricks og husmodertips til den perfekte flæskesteg og brune sovs.
Alt fra eddike på svær, øl udover stegen, til hurtigfrys af sky og intervalstegning i dagevis.
Kender du det?
Man læser det, tænker smart, smart.. men når du står i køkkenet orker du ikke at skulle gennem 27 trin. Det skal bare være lige ud af landevejen og virke. Så kan det godt være stegen bliver 5-10% bedre, hvis du starter 3 dage i forvejen med saltning, kogning og indstille ovnen til perfektion.
Det er en flæskesteg. Den skal være forrygende.
Ligeledes skal sovsen
Men det skal bare ikke være et helt dagsprojekt, med sved på panden og tics over presset med projektet.
Lad os se på sagen
Flæskesteg til dig, som heller vil spise den end bruge halve dage på den.
Flæskesteg 101
Flæskesteg, ribbensteg, kamsteg eller nakkekam?
Er du også forvirret når du tjekker en opskrift på flæskesteg og falder over alt andet end ordet flæskesteg i den?
Hvad er det nu lige forskellen er på de forskellige udskæringer?
En flæskesteg kan laves af forskellige udskæringer på grisen, men det er ikke ligegyldigt, hvilken som du vælger.
Svinekam/kamsteg: Den udskæring med mindst fedt - du kender den, som der hvor du får et helt stykke kød og hvor der næsten kun er en en lille kant af fedt under sværene. Er det den her flæskesteg, som du er ude i så hav fokus - den bliver hurtigere mere tør end de andre.
Nakkekam: Her er vi ovre i en udskæring, som har godt med polstring - altså fedtkanten er velvoksen, så du nemmere kan få en saftig steg, med masser af smag, Er du ude i en langtidstegning af flæskesteg, så er det også nakkekam, som du skal hoppe på.
Ribbensteg: Igen er vi ude i en fed udskæring, som egner sig til langtidsstegning. Det er den udgave, du ofte ser i delikatessen i supermarkedet, hvor der ligesom er flere lag af fedt og kød. Men hold øje, for der er faktisk ikke kun en, men to udskæringer når vi taler ribbensteg - en af kogeflæsk og en af stegeflæsk, som er klart den mest fedtede.
Vælg den rigtige steg:
- Tjek om stegen er nogenlunde lige høj over hele stykket - det sikrer, du en ens tilberedt flæskesteg og sprøde svær over hele linjen
- Beregn cirka 200 g kød til hver person (3 skiver) - men altså, er det jul, så laver du bare rigeligt!
Ovn eller grill?
Ovn, kulgrill, gasgrill?
Flæskestegen bliver lækker på det hele - vælg den metode, hvor du føler dig bedst tilpas.
Du er grillmester?
Vel, så napper du grillen og sørger for, den er godt varm og står i læ, så den kan holde varme under hele tilberedningen.
Er du mere til køkkenets varme fremfor at stå med pandelampen og 10 frosne fingre i vintermørket, så spring på ovnen.
Varmluft, over/undervarme eller grill
En del ovne bøvler med varmluft, hvor de kommer til at tørre maden ud. Så tjek lige med din ovn - er den god på varmluft, kan du bruge den indstilling, ellers er det oftest den almindelig ovn, som klarer arbejdet bedst med en saftig flæskesteg.
Og jep, grill-indstillingen kan være et godt våben til sidst, hvis de svær er genstridige og skal have det sidste skud varme for at blive helt sprøde og perfekt.
Stegetig og temperatur
Først og fremmest skal du beslutte om du er ude i en klassisk stegning eller langtidstegning af din flæskesteg er vejen frem.
Du kan sagtens få en saftig flæskesteg med sprød svær uanset, hvilken metode du vælger.
Det er nødvendigt at bruge et stegetermometer når du laver flæskesteg, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn.
Kernetemperaturen:
- Kernetemperaturen på flæskestegen skal være 63-65 grader. Lader du den hvile vil temperaturen suse til ca. 68-70 grader.
Stegetid pr. kg:
- En tommelfingerregel siger 1 time pr. kg. i almindelig ovn for en flæskesteg, hvilket vil sige omkring 1,5 time for de fleste flæskestege fra køledisken (omkring 1,5 kg). Der er stor forskel på højde af de forskellige stege og hvor længe de skal tilberede, så fremfor stegetid, så hold øje med temperaturen - det er den, som sikrer du får en saftig steg.
Sprød svær på flæskesteg
- Rids sværene i flæskestegen med en skarp kniv. Her er det faktisk nemmeste at bruge en hobbykniv. Måske har din slagter har ridset stegen, men gå den alligevel efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
- Rids ikke helt ned i kødet, så kommer der kødsaft op, som gør sværen blød
- Kom godt med salt ned mellem sværene (alt mere salt end du lige synes - det sikrer sprød svær).
- Valgfrit: Lad stegen stå og trække 30-60 minutter med saltet, så den tørrer.
- Steg først stegen med sværene nedad i en bradepande med vand - så du får dem kogt og åbnet op.
- Vend efter en halv time stegen, læg den på bagerist, som du stiller over vandbad
- Sikr dig, at sværene er i vater – læg evt. sammenkrøller sølvpapir under, så de kommer i vater - altså i samme højde. Så sikrer du, at hele sværen bliver sprød, og undgår de bløde sider på sværene.
- Grill evt. de sidste minutter, hvis sværen er genstridig fordi der enten er trængt kødsaft op (hvis ridserne har været for dybe) eller hvis der ikke er gnedet nok salt ned mellem sværene.
Ingredienser
- 1,5 kg svinekam
- 2 spsk groft salt
- Friskkværnet peber
- 6 laurbærblade , (kan udelades)
- 4 dl vand
Sådan gør du
- Tjek om svinekammen er forskåret gennem fedtet - ellers så gå selv efter med en skarp kniv. Pas på med ikke at skære ned i kødet!
- Gnid salt og peber på og godt ned mellem sværene - jo mere grundigt, jo bedre svær.
- Kom stegen i en bradepande eller fad med sværene nedad. Tilsæt vandet.
- Kom stegen i ovnen og steg den ved 180 grader i 30 minutter.
- Vend stegen om og placer den på en bagerist over bradepanden. Læg en kartoffel eller kugle af sølvpapir under stegen, hvis den er skæv.
- Fordel laurbærbladene mellem sværene.
- Kom stegen tilbage i ovnen (med sværene opad) og steg den ved 180 grader i ca. 50 minutter til den når omkring 55 grader. Tilsæt lidt mere vand, hvis den koger tør.
- Hæld vandet fra bradepanden og gem til fond til sovsen.
- Skru op til 225 grader og steg videre til sværen er sprød, ca. 10-15 minutter. Kernetemperaturen skal være 65 grader, hvis du bruger et stegetermometer.
- Bliver temperaturen færdig før, sværene er helt sprøde, så skru evt. over på grill nogle minutter, så sværene bliver helt sprøde. Hold øje - det kan være sekunder, som gør at dine svær brænder på.
- Lad stegen hvile 10-15 minutter inden servering.
Noter
Skriv en kommentar