Forleden var vi på gastronomisk togt til Irland, i dag suser vi et tur til Afrika.
Yes, velkommen til Louiogbearnaisens verdenskøkken - overspringsture for at undgå den danske vinters stride rodfrugter.
Nuvel, den første favnfuld rodfrugter havde da fundet vej til køleskabet i sidste uge. Sneget sig ind til en klassisk omgang klar suppe.
Jeg glemte den på komfuret..
Ligeledes indkøb af bouillon.
Haps, 5 liter tynd rodfrugtmos. Uden smag.
I Afrika er der til gengæld fest for smagsløgene med den her gryde.
Hov, nu vi taler om andre lande.
Jeg var turbotur til Sjælland i weekenden. Blev overtalt til etiopisk mad på Nørrebro. Allerede ved bydelen var nordjyden her skeptisk. Man overvejede da en skudsikker mundering et kort øjeblik, det gjorde man da.
Nå.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Ind på restauranten, bestille, for så at finde ud af, at maden skulle indtages med fingrene. Nul bestik!
Jeg gentager; ingen kniv, ingen gaffel, ikke bare en pind. Kun klør fem og blød pandekage til arbejdet.
Såå, etiopisk mad. Ret lækkert. Især linsegrøden.
At skovle det op med en pandekage. Det er det vi nordpå kalder gratværk.
Det er både kavt. Og det er noget pangel. Ord som blev brugt i flæng på Nørrebro i lørdags.
Jojo.
Jeg har muligvis boet i Aarhus i 10 år, men sådan helt hjemmevant multikulturel - det arbejder jeg stadig på ;)
Og den her afrikanske gryde er perfekt til sagen. Toplækker og spises bedst med en gaffel.
BONUS: Få mine gratis, professionelle skabeloner til din madplan! Klik her og få skabelonerne nu
Så tænker du måske, at sådan noget verdensmad tager hundrede år og en sommer at lave.
Nix.
10 minutters arbejde. 30 minutter hyggen under låg og du er for en stund landet i Afrika.
Løven daser på savannen. Næsehornet lurer på dig bag buksen. Og giraffen guffer et halvt træ.
Du sidder ved bålet. I fuldt safari-outfit, selvfølgelig. Med skålen fuld af autentisk afrikansk gryde og en røverhistorie gemt i ærmet.
Jeg siger det bare, den illusion kan de danske rodfrugter ikke klare :)
...
Så, ses vi på savannen?
Ingredienser
- 2 spsk olie
- 1 løg, finthakket
- 1-2 fed hvidløg, finthakket
- 3 cm frisk ingefær, revet
- 1 tsk cayennepeber
- 2 tsk stødt koriander
- 1,5 tsk chiliflager
- 400 g kyllingebryst eller inderlår uden ben, skåret i grove tern.
- ½ L hønsebouillon
- 175 g peanutbutter, ikke den grove
- 1 dåse flåede tomater
- 1-2 søde kartofler, i grove tern (1 meget stor eller 2 mellemstore)
- 1 laurbærblad
- Salt/peber
- 2 dl saltede peanuts, grofthakkede
- Frisk persille eller koriander
Tilbehør
- Brune ris, kerner, bulgur eller couscous
- Yoghurt
Sådan gør du
- Varm olien i en stor gryde.
- Svits løg og hvidløg ved jævn varme til løgene er klare. De skal ikke tage for meget farve.
- Tilsæt ingefær, cayennepeber, koriander og chiliflager. Svits krydderierne med 30 sekunder.
- Tilsæt kyllingetern og brun bed høj varme kyllingen godt på alle sider - ca. 3-4 minutter.
- Kom hønsebouillon, peanutbutter, hakkede tomater, kartoffeltern og laurbærblad i gryden.
- Kog det hele op, skru herefter ned til lav varme og lad det hele simre under låg i ca. 30 minutter.
- Tag låget af og fjern laurbærbladet. Smag til med salt og peber.
- Tilsæt halvdelen af de hakkede peanuts og kog retten igennem 1 minut.
- Server med hakkede peanuts på toppen og frisk persille.
Charlotte Førsterling
Det smagte bare så lækkert 👍 Opskriften er printet og skal bestemt laves igen ❤️
Loui&bearnaisen
Hej Charlotte
Dejligt at høre du kunne bruge opskriften - tak :)
Mange hilsner
Louise
Britta
Man kan sagtens lave retten med en hel kylling, parter de i mindre stykker brun stykkerne godt af, smid resten af ingredienserne i gryden gør som beskrevet i opskriften, så tilbage med de brunede kyllingestykker og simre til kyllingen er færdig. Til dig so spørger om du kan lave retten uden kylling, du kan efter eget valg bruge butternut græskar, rød peberfrugt, squash eller lignende.
Loui&bearnaisen
Tak Britta for input til opskrften - vegetarudgaven lyder også super lækker 😋
Hav en skøn dag!
Louise
Virkelig lækker ret med god smag! Puttede også lidt majs og tørrede abrikoser i 👍🏻
Louiogbearnaisen
Hej Louise,
Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften.
Lyder lækkert med majs og tørrede abrikoser i - tak for tippet, det må prøves af 👍😋
Hav en fortsat dejlig dag.
Maj
Hvor og hvordan skal youghurten bruges?
Louiogbearnaisen
Hej Maj,
Youghurten skal ikke i selve retten, men bruges som tilbehør. En (stor, hold endelig ikke igen) spiseske youghurt oven på selve retten er super lækkert, men kan selvfølgelig undlades, hvis man ikke er til det :-)
God fornøjelse!
Katja
Hej hej :)
Har du et godt tip til, hvordan man evt. kan lave retten vegetarisk? Hvor man ikke bare putter ekstra søde kartofler i?
De venligste hilsner
Vegetar på prøve
Louiogbearnaisen
Hej Katja,
Du behøves ikke at komme noget andet i, men du kan prøve at komme kogte kikærter i - det gør den også virkelig lækker :-)
Prøv det ad og lad os høre hvordan det går!
Gitte
Kan sweet potatoes erstattes af andre ingredienser?
Louiogbearnaisen
Hej Gitte,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Ja, du kan godt erstatte (eller helt undlade) sweet potatoes, hvis du ikke er til det - prøv evt. med alm. kartoffel :-)
Hav en skøn dag!
Gitte
Hej
Lyder enormt lækkert - har du mon erfaring med at bytte sweet potatoes ud med en anden ingrediens?
Peter
Jeg lavede retten i går, og det er simpelthen den bedste nye hverdagsret, jeg har forsøgt mig med i flere år, og så lever vi fint med, at den ikke er helt kaloriefattig :)
Louiogbearnaisen
Hej Peter,
Tak for din kommentar - så dejligt at høre, at I kunne lide den (ikke helt kaloriefattige) afrikanske gryde - den er altså også bare så god og nem at lave :-)
Hav en forrygende dag og god weekend!
Tanja
Hej Loui
Mon denne ret egner sig til fryser?
Louiogbearnaisen
Hej Tanja,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Ja, retten kan sagtens fryses - så lav en kæmpe portion og du har aftensmad til flere omgange :-)
Hav en skøn dag
Marjun
Hvor lyder det bare lækkert. Jeg var i Sydafrika i september sammen med min kæreste. Det vil jeg lave i aften, så vi kan drømme os tilbage 😃
Loui
Hej Marjun,
Tak for din kommentar.
Jeg håber at den afrikanske gryde smager jer og at den formår at transportere jer tilbage til Sydafrika, også selvom det kun er for en kort stund 😀
Hav en fantastisk dag.
Tina KH
Uhm lyder virkeligt lækkert:-)
Jeg har arbejdet i Afrika, så vil da prøve din ret.
Engang lavede jeg meget Afrikansk mad, det er jeg kommet lidt fra, så ind på banen igen.
God Halloween aften!