Lækker galette i hjemmelavet tærtedej fyldt med squash og parmesan, som er perfekt som let aftensmad eller til frokost. Find opskrift på hjemmelavet galette her.


Galette med squash og parmesan
Ingredienser
Tærtedej
- 350 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 20 g parmesan, friskrevet
- 175 g koldt smør, i tern
- 1 æg
- 4-6 spsk. koldt vand
Fyld
- 2 squash , ca. 300 g
- 3 spsk. frisk basilikum
- 200 g flødeost*
- 1 dl cremefraiche 18%
- 1 æg
- 30 g parmesan, friskrevet
- Salt/peber
Pensling
- 1 æg
Topping
- 50 g feta
- ½ dl frisk basilikum
Sådan gør du
Tærtedej
- Bland hvedemel, parmesan og salt i en skål. Kom tern af koldt smør i dejen og smuldr det i med fingrene, til du har en grynet masse.
- Tilsæt æg og saml hurtigt dejen uden at ælte den for meget - tilsæt koldt vand undervejs til dejen er netop samlet.
- Pak dejen ind i et stykke bagepapir eller madfilm og kom den i køleskabet i min. 30 minutter. Lav imens fyldet klar.
Fyld
- Skær eller brug et mandolinjern til at lave meget tynde skiver af squashene (3-4 mm). Hak basilikum groft.
- Pisk ricotta, creme fraiche, æg, parmesan, salt og peber sammen i en skål.
Galette
- Tag tærtedejen ud og rul den ud på et stykke bagepapir til den har en diameter på ca. 35-40 cm. Læg den udrullede bund med bagepapir over på en bageplade.
- Fordel oste-fyldet på midten af tærten, lad der være ca. 7 cm ud til kanten, så de kan bøjes op over fyldet.
- Arbejd hurtig her, så fyldet ikke flyder for meget ud. Drys med frisk basilikum og fordel squashskiverne i et jævnt lag på toppen af fyldet.
- Fold forsigtigt siderne af mørdejen op omkring fyldet og tryk dem lidt sammen.
- Pisk æg sammen og pensl kanterne med æg
- Sæt bagepladen med galetten ind i ovnen og bag ved 200 grader alm. ovn eller 180 grader varmluft i ca. 30-35 minutter, eller indtil fyldet er fast og tærtedejen gylden og bagt.
- Tag galetten ud og lad den hvile 10 minutter. Smuldr feta på toppen og drys med friskhakket basilikum.
Noter
Galette opskrift
Galette? I min verden, den lidt dovne (og geniale) franske tærte, hvor dejen bare klappes op omkring fyldet. Ingen baks med form, det er bare ind i ovnen og så er der rustik tærte, som altid er et hit, når grøntsagsskuffen skal tømmes.
Og det skulle den her, den grøntsagsskuffe.
For der var lidt for godt tilbud på squash og selvom starutten sagtens kan rives og fryses ned til en omgang lasagne eller kødsauce, så det var en perfekt anledning til en tærte.
Okay, det er det ofte (jeg har endda lavet en hel tærtebog om det her).
Så galette - ud med formen og ind med den rustikke sag.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Og en mørdej! Jep, jeg er altid på min nemme, grove tærtedej uden smør, som du også finder i tærtebogen, men skal det være klassisk, så gør vi det fuldt ud. Næsten da - for der røg lige feta ..salatost på toppen, frem for gedeosten, som franskmændene nok havde valgt.
Om du går med den ene eller anden ost; så er der en forårs/sommerbasker af en galette med squash.
Ikke den du laver i 30 graders varme, for det er noget bøvl med den mørdej, som løber hen af køkkenbordet, men ruller vi på de 20-ish grader, så dur galette perfekt til både aftensmad og frokosten med.
Galette dej
Den hjemmelavede tærtedej er allerbedst - både den klassiske mørdej og den grove tærtedej, men skal det gå hurtig, så kan du også sagtens bruge en færdig tærtedej.
Butterdej til galette? Jeg synes, den er for porøs til at holde fyldet, så den ville jeg undgå og i stedet bruge i en aspargestærte med butterdej.
Fyld i galette
Jeg snuppede squash og parmesan. Lidt parmaskinke havde heller ikke været dumt i tærten her. Men ellers så er de her favoritter i en galette.
- Løg
- Kartofler
- Spinat
- Tomater
- Skinke/ost
Løg skal lige have en tur på panden først og karamellisere og ligeledes skal kartoflerne koges, som havde det været en almindelig tærte. Og blander du de to i en galette, sammen med revet ost, så er efterårsudgaven af galette klaret.

FAQ
Jeps, udskift 75 g af hvedemel med groft mel fx. fuldkornshvedemel.
Ricotta smager fantastisk!
Så udelader du den bare og bruger lige din favoritost. Brug en fastost i mørdejen (eller udelad den), men i fyldet kan du sagtens bruge en blødere ost, som fx revet mozzarella.
Bager din ovn meget hårdt. så læg et stykke stanniol på toppen af tærten halvvejs i bagningen.






Skriv en kommentar