Lad os tage til de varmere himmelstrøg. Bare for en aften. Jeg tænker Marokko, duftende krydderier, varme helt ud i tæerne og et strejf af magi. Hvad siger du, vil du med? Mit flydende tæppe holder klar, hop om bord - så suser vi afsted..
Har du været igennem de første fem gange græskarsuppe i den her sæson, tvivler lidt på at der egentlig er ret mange andre muligheder for det orange uhyre.
Well, i Marokko er der, i det bedste selskab med bunkevis af krydderier og andre smagfulde godter. På magisk vis bliver det lidt kvalm græskar forvandlet til en duftende balje guld, som kan gøre selv den mest triste oktoberdag, som 1001 nats eventyr. Du kan godt høre musikken allerede, bazarens larm, ikke?
Altså man har jo lov at drømme og når lommeulden ikke rækker længere end til havelågen, så må de varme lande komme til mig og mit spisebord. Egentlig burde jeg have brugt en tagine til retten her, men i mangel på både varme, kameler, snabelsko og glimmer, så blev der skruet en takt ned for det autentiske - også på madfronten.
Okay, jeg har faktisk ikke en tagine..
Som du nok kan gennemskue er vi efterhånden ret langt fra marokkansk mad her. Ikke engang krydderierne (og de ekstra kryb og kravl) kan jeg prale af, at have smuglet hjem i en kuffert.
Men hey, den nudelsalat jeg spiste i weekenden havde bestemt heller ikke set mange palmer, så mon ikke at det går. Det handler bare om at smide nok krydderier i gryden og spice det lidt triste nordiske op :)
Fake it, to you make it.
Jeg har bestemt fået et skud ny energi efter en mini-aften i Marokko med marokkansk mad og er klar på en dag, der mest af alt byder på et skrivebord, klapren på tastetur og spandevis af kaffe. Onsdag er altid min "ordn praktiske (..kedelige) ting og listen er alenlang i dag.
Der er vist brug for et skud snabelsko og glimmer her til frokost, det kan jeg allerede mærke :)
Ingredienser
- 1 græskar, hokkaido eller butternut
- 3 spsk olivenolie
- Salt/peber
- 2 spsk olie
- 2 løg, i grove tern
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 1 dl rosiner
- 2 tsk chiliflager
- 1 tsk spidskommen
- ½ tsk koriander
- ¼ tsk cayennepeber
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dåse kikærter
- 1 bouillonterning
- 3 dl vand
- Salt/peber
Sådan gør du
- Klargør græskarret og skær det i grove tern.
- Kom dem i et fad og vend dem med olivenolie, salt og peber.
- Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter - græskarret må ikke blive blødt, det skal stadig have bid.
- Kom imens olie en stor gryde og svits løg og hvidløg.
- Tilsæt rosiner, chili, spidskommen, koriander og cayennepeber - svits det hele et par minutter.
- Kom de bagte græskartern, kikærter, tomater, bouillon og vand i gryden. Kog det hele op og lad det simre ved svag varme i ca. 30-40 minutter uden låg. Rør jævnligt og tilsæt evt. mere vand hvis gryden koger tør. Gryderetten skal dog være ret tyk.
- Smag til med salt, peber og krydderier.
- Server med couscous, fladbrød, cremefraiche og masser af frisk persille.
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Christina
Hej
Jeg tænkte netop det samme som Mathias ovenfor :) Men til dit svar - kan man måske vente med at putte kikærter i til efter lidt tid. Et mere, hvorfor skal den overhovedet simre så lang tid -alle ingredienser er jo tilberedt... Yes, jeg er med på at smagen og konsistensen bliver bedre med tiden, men ellers?
Skønt, at du er tilbage!
Nanna
Kan man erstatte hakkaido med noget andet? Jeg skal lave den i morgen til min fødselsdag og kan kke opstøve det nogle steder 😱😱😱😱😱
Louiogbearnaisen
Hej Nanna,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Hvis du ikke kan finde hakkaido, kan du også bruge butternut græskar, men kan du slet ikke opstøve nogen form for græskar, så prøv med sweet potatoes/boniato - det smager også fantastisk :-)
Håber du får en dejlig fødselsdag i morgen 🇩🇰🥂🎉🎈
Fie Vogel
Hej,
Er græskarret med eller uden skræl?
Tak for gode opskrifter :)
Loui&bearnaisen
Hej Fie
Det er uden skræl :)
Mathias
Dejlig opskrift - har lavet den flere gange! Ofte laver jeg den i min Tagine.
Tror at jeg kan lade hver med at bage græskarene først, hvis jeg bare giver dem lang tid i Taginen? :)
Loui
Hej Mathias,
Tak for dit spørgsmål til opskriften. Dejligt at høre at du kan lide den :-)
Ang. bagning af græskarret så vil det ikke få den samme smag, som hvis du bager det først i ovnen. Herudover vil de øvrige ingredienser i gryden ikke kunne tåle en lige så lang tilberedningstid som græskarret.
Du siger bare til, hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)
Hav en fantastisk dag.
Emma
Har netop serveret denne ret for min kæreste (som er ægte kødelsker), og han var helt vild med den! Og det er jeg også. Dejlig smag og man fik varmen helt ud i tæerne. Så tak for opskriften, den laver jeg helt sikkert igen.
... Og så ville jeg lige give et lille pip om, at i opskriften står der ikke, hvornår kikærterne skal i, men jeg gik bare ud fra, at det var på samme tid med græskarstykkerne :)
Go' weekend :)
cecilie
Kan man lave variationen med søde kartofler, tror du? Og skal de så bare i ovnen på samme måde? :-) Det ser super lækkert ud.
Loui&bearnaisen
Hej Cecilie
Ja da, det vil være en super god ide med søde kartofler :) Men hold lige øje med bagetiden, den kan godt variere lidt når du bruger noget andet.
Kia J.
Ville ønske at jeg kunne tage så smukke billeder som dig - du er virkelig dygtig.
Katrine
Det ser virkelig lækkert ud, gad så godt at du lavede en kogebog med dine lækre retter :)
Ida
Wow, et flot billede!!!