Weekenden stod på verdens bedste æbleskiver og julebag, da kæresten mente det bestemt var på tide. Der var blot en ting, der ikke kunne opklares - de absolutte yndlingskager. Sådan nogle småkager, der er hårde udenpå og bløde indeni og så med marcipan og mandler på toppen.
Jeg var af den overbevisning at det først var almindelige marcipan eller mandelspecier, men da de så pludselig var tykke og bløde i midten, udelukkede det ligesom dem.
Jeg endte op med at konkludere det var en traditionel kransekagedej, der til jul ofte bliver brugt til bagt konfekt. Så mængderne blev lidt efter hukommelsen og resultatet blev heldigvis godkendt som lige præcis dem, det skulle være.
Og selvfølgelig kom der smuttede mandler på toppen, så de blev lige som de skulle være. Er det ikke ofte, at du smutter mandler, så læs min guide til at smutte mandler her - her får du 3 måder, at smutte mandler på og min favorit til sagen.
Imens jeg bagte kagerne, så begyndte ideerne at komme til at variere småkager med marcipan. Så er du ude efter lidt nye ideer, så nap en af dem her herunder. Jeg er især på den med citron, som lige kan give et lækkert frísk pust og hey, chokolade vil slet heller ikke være dumt.
Det må vist betyde endnu en omgang næste weekend - det skal jo testes!
Varier dine Marcipan småkager
- Småkager med marcipan og citron: Kom 1-2 tsk revet citronskal i dejen og du har lækre, friske småkager.
- Småkager med marcipan og chokolade: Dyp bunden af småkagerne i smeltet mørk chokolade, det smager skønt.
- Småkager med marcipan og nougat: Kom et stykke nougat ned i hver småkage og du får endnu mere smag.
Marcipansmåkager
Ingredienser
- 200 g rå marcipan
- 110 g flormelis
- ½ æggehvide
- Smuttede mandler
Sådan gør du
- Ælt marcipanen sammen med flormelis og æggehvide, til den har en god konsistens. Ikke for tør og ikke for klisteret. Del den i kugler og kom dem på en bageplade. Tryk kuglerne flade med håndroden, så de ikke får mærker efter fingerene. De pyntes med mandler, der trykkes let ned.
- Kagerne bages ca. 15-17 min ved 180 grader (alm. ovn), indtil de er gyldne. Da de stadig er bløde i ovnen når de tages ud, er det farven der bedømmes efter.
- Lad dem køle af på en bagerist, indtil de er kolde og hårde.
Noter
Tina
Tak for opskriften de er virkelig et hit i vores familie og bliver fremadrettet fast bagt til jul og nytår.😍
Tove nielsen
Vi har bagt kransekage konfekt i mange år.Bager rigtig meget op til jul når vi nu er i gang.vi fryser dem ned med 15 stk i hver pose.Når vi skal bruge nogle tages evt en pose m.m. op ligger på et fad og 10-15 minutter senere sprøde og lækker.
MVH Tove Silkeborg
Louiogbearnaisen
Hej Tove,
Uhm, det lyder vel nok lækkert - god ide med at fryse dem ned :-)
Sandra
I opskriften står der flormelis, men på fotos ligner det granuleret sukker og vanilje. Hvad er rigtigt - eller bedst, hvis begge er prøvet?
Louiogbearnaisen
Hej Sandra,
Det er flormelis :-)
Jeg har ikke prøvet med andre ingredienser, så ved desværre ikke hvad der er bedst.
Hav en super dag!
Christina
De må prøves, men…
En halv æggehvide, er det en 1/2 dl?
Loui&bearnaisen
Hej Christina
Nej, det er det ikke.
Mange hilsner
Louise
Heidi
Er det alm eller varmluft ovn?
Louiogbearnaisen
Hej Heidi,
Det er alm ovn, hvis der ikke står andet i opskriften :-)
God bagelyst!
Sine Olsen
Ser lækkert ud :)
Svarer disse småkager ikke lidt til en kranskekage i småkage form ?
Loui&bearnaisen
Hej Sine
Jo, det er det faktisk :)
Helle
Hejsa
Skal de opbevares i køleskabet??
Louiogbearnaisen
Hej Helle,
Nej, ikke nødvendigvis...en lufttæt kagedåse eller lignende er lige så godt :-)
God bagelyst!