• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Kager og cookies

    Brunkager

    Af Louise | Leave a Comment

    Hjemmebagte brunkager er en favorit småkage til jul, som er nemme at bage og giver en dejlig duft i huset - få opskriften på de bedste brunkager her.

    Sus til opskrift Print opskrift
    Brunkager - opskrift på jule småkager
    Jump to:
    • De bedste brunkager
    • Hvad er Potaske
    • Brunkager med natron
    • Opbevaring og frysning
    • Brunkager uden nødder
    • Brunkager med sukat
    • Udstikning
    • 🍴 Opskrift

    Der er rigelig tid. Både til at få hevet julegaverne ind, bakset juletræet hjem og fyldt kagedåserne.

    Du kan køre en bunke vaniljekranse.

    Men de  kræver altså lidt fingerfærdighed.

    Pebernødder, tager uendelig lang tid og en hel børneflok at rulle.

    Ej, kør gammeldags brunkager.

    Bland, saml, køl, skær, bag. 

    Nemt.

    Og der er fuld blæs på både juleduften i hele hytten, blær over hjemmebag og overskud til alt andet, som pre-julen byder på.

    Men hey, hold øje!

    Hjemmebagte brunkager forsvinder ret hurtigt.

    • når du utålmodigt venter på risengrøden koger færdig og maven rumler
    • når madpakkerne smøres og du hiver en håndfuld med til eftermiddagssulten
    • når Tinka, efter 18 dage, stadig har en mulende mine på og ikke burde vinde kongespillet
    • når du ligger dybt i sofaen, klikker de sidste (første) julegaver hjem og krydser alt for du når at få dem (ellers så kan du også et fotokursus hos mig og give som gave)
    • når du står på posthuset, køen er uendelig og halstørklædet kradser - brunkager i lommen
    • når det regner, er bælgmørkt og hunden insisterer på at skal nabolaget rundt - igen, brunkager i lommen! 

    De kan det hele, de brunkager. Men at klare den helt til jul. Well, det bliver nok sværere ;-)

    Brunkager - opskrift på jule småkager

    De bedste brunkager

    Nå. Men.

    Blomsterberg, Hyttemeier, Amo, Arla - de har allesammen deres brunkager, som storhitter til jul. Og så er der dem, som du finder på fedtede papirer og i smuldrende notesbøger med snørklet skrift hos familien.

    Alle har deres favorit - den brunkage, som bare er god. Verdens bedste brunkage, faktisk.

    Er det dig, så springer du bare videre. Men har du brug for ny opskrift på brunkager, så skal du prøve dem her. De er nemme, hurtige og ja - mine ultimative brunkager.

    GRATIS KAGEGUIDE:
    Den ultimative guide til bagning af kage, så du får det bedste resultat hver gang

    KLIK OG FÅ KAGEGUIDEN NU →

    Det skal du bruge til gammeldags brunkager:

    Smør: Brug en rigtig smør til at bage dine brunkager og undgå at bruge et blandingsprodukt, som fx. kærgården, som indeholder olie. Det giver dig ikke samme, lækre småkager. Jeg bruger altid en saltet smør, så du behøver ikke jagte usaltet smør, som kan være lidt bøvlet at finde.

    Sirup: Den mørke sirup giver masser af smag til brunkagerne, så vælg den fremfor en lys sirup.

    Sukker: Jeg brugter en helt almindelig hvid sukker, men har du kun rørsukker, så kan det også fint bruges.

    Hvedemel: Frem med den klassiske pose hvedemel og lad pizzamelen stå. Og niks, den kan ikke bruges i en snæver vending, for du vil ikke få brunkager med det rigtige bid.

    Krydderier: I de her er der kanel, ingefær, nelliker og allehånde - alle stødt. Husk at tjekke krydderierne, hvis de har stået i skabet længe (måske fra sidste jul). De kan hurtig miste deres dejlige smag.

    Ekstra krydrede brunkager? Tilsæt ½ tsk kardemomme og/eller muskat er toplækkert og giver ekstra smag til brunkagerne.

    Mandler: Mandler giver skøn knas, men du kan sagtens bage jule småkagerne uden.

    Potaske: Potaske er et hævemiddel, som har samme effekt som bagepulver og natron. Læs under billedet, hvordan du bruger det og hvadan dyu bager brunkager, hvis du ikke har det på lager.

    Brunkager - opskrift på jule småkager

    Hvad er Potaske

    Potaske er et hævemiddel, som har samme effekt som bagepulver og natron. Så, man kan bare bruge natron i brunkager i stedet? Ja - og nej. Potaske gør brunkagerne mere sprøde og giver det der helt rigtige bid og farve, som du ikke får med de andre hævemidler.

    Selvom de alle hæver løs, så har de vidt forskellige egenskaber. Så for de bedste brunkager; frem med potasken. Og husk, at potaske altid skal opløses i vand inden, det blandes i dine julesmåkager.

    Brunkager med natron

    Okay, du har ikke lige potaske på lager, så hvordan fikser du brunkager uden potaske? Som sagt, så får du ikke helt samme sprøde resultat og dine brunkager bliver en anelse lysere, men brunkagerne med natron bliver nu ret gode alligevel. Ud med vand og potaske i opskriften og brug i stedet 1 tsk natron, som du blot blander med de tørre ingredienser.

    Brunkager - opskrift på jule småkager

    Opbevaring og frysning

    Opbevar dine brunkager i en lufttæt beholder, så holder de sig fint sprøde - hvis de da får lov at stå.

    Du kan også sagtens fryse din brunkagedej, hvis du først har tid til at bakse en omgang sammen i næste weekend. Dejen ligger også fint i køleskabet i et par døgn og så er det friskbagte brunkager til gæsterne.

    Brunkager uden nødder

    Du er ikke vild med nødder? Brunkagerne kan sagtens laves uden mandler. Du hiver dem bare ud af opskriften.

    GRATIS KAGEGUIDE:
    Den ultimative guide til bagning af kage, så du får det bedste resultat hver gang

    KLIK OG FÅ KAGEGUIDEN NU →

    Brunkager med sukat

    Sukat er en klassisker i brunkager og giver dejlig smag til dem. Du kan også tilsætte appelsinskal, syltede appelsintern, chokolade, tørret frugt eller andre varianter af nødder end lige mandler dur ret godt i småkagerne.

    Udstikning

    Kan brunkagedejen rulles ud og udstikkes med figurer? Jep, men småkager som fx peberkager er noget nemmere at arbejde med til den sag, da den er lavet til det.

    Du kan også pynte dine brunkager med glasur, men igen så er peberkager mere småkagen til det.

    🍴 Opskrift

    Brunkager - opskrift på jule småkager

    Brunkager

    Hjemmebagte brunkager er en favorit småkage til jul, som er nemme at bage og giver en dejlig duft i huset. Her får du mine bedste brunkager, som altid er i småkagedåsen herhjemme.
    Print opskrift Pin opskrift
    Forb. tid15 minutter minutter
    Tilb. tid9 minutter minutter
    Hviletid:4 timer timer
    Samlet tid4 timer timer 24 minutter minutter
    Antal: 50 stk

    Ingredienser

    • 125 g smør
    • 125 g mørk sirup
    • 90 g sukker
    • 275 g hvedemel
    • 2 tsk kanel
    • 1,5 tsk ingefær
    • 1 tsk nelliker
    • 1 tsk allehånde
    • 1 nip salt
    • 75 g mandler
    • 1 spsk koldt vand
    • 1 tsk potaske
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    • Kom smør, sirup og sukker i en lille gryde.
    • Smelt det ved jævn varme - det må ikke koge.
    • Tag det af varme og lad det afkøle lidt.
    • Bland hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, allehånde, salt og mandler sammen i en skål.
    • Bland vand og potaske sammen.
    • Hæld potaske og det smeltede smør/sukker i skålen med de tørre ingredienser.
    • Rør dejen sammen til den er ensartet.
    • Lad dejen køle lidt og samle sig.
    • Rul dejen sammen til en pølse og pak den i bagepapir. Tryk den firkantet, hvis du gerne vil have firkantede brunkager.
    • Læg dejen i køleskabet i min. 4 timer.
    • Tag dejen ud af køleskabet.
    • Skær den i helt tynde skiver - de hæver lidt i ovnen, så skær dem tyndere end du tænker, de skal være.
    • Fordel brunkagerne på en bageplade med bagepapir.
    • Bag brunkagerne ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 9 minutter.
    • Tag dem ud og afkøl helt på en bagerist.
    • Opbevar dem i en lufttæt beholder.

    Noter

    • Alle krydderier er stødte. 
    • Brunkagedejen kan fryses.
    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

    Mere sulten?

    • Hvid brownie med påskeæg - opskrift påske
      Hvid brownie med påskeæg
    • Brownie Cookies - opskrift på store chokolade cookies
      Brownie Cookies
    • æblehorn
      Æblehorn med kanelsukker
    • nutella brownies
      Nutella brownies med 3 ingredienser

    Reader Interactions

    Skriv en kommentar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2023 Louiogbearnaisen