Hjemmebagte brunkager er en favorit småkage til jul, som er nemme at bage og giver en dejlig duft i huset - få opskriften på de bedste brunkager her.
Jump to:
Der er rigelig tid. Både til at få hevet julegaverne ind, bakset juletræet hjem og fyldt kagedåserne.
Du kan køre en bunke vaniljekranse.
Men de kræver altså lidt fingerfærdighed.
Pebernødder, tager uendelig lang tid og en hel børneflok at rulle.
Ej, kør gammeldags brunkager.
Bland, saml, køl, skær, bag.
Nemt.
Og der er fuld blæs på både juleduften i hele hytten, blær over hjemmebag og overskud til alt andet, som pre-julen byder på.
Men hey, hold øje!
Hjemmebagte brunkager forsvinder ret hurtigt.
- når du utålmodigt venter på risengrøden koger færdig og maven rumler
- når madpakkerne smøres og du hiver en håndfuld med til eftermiddagssulten
- når Tinka, efter 18 dage, stadig har en mulende mine på og ikke burde vinde kongespillet
- når du ligger dybt i sofaen, klikker de sidste (første) julegaver hjem og krydser alt for du når at få dem (ellers så kan du også et fotokursus hos mig og give som gave)
- når du står på posthuset, køen er uendelig og halstørklædet kradser - brunkager i lommen
- når det regner, er bælgmørkt og hunden insisterer på at skal nabolaget rundt - igen, brunkager i lommen!
De kan det hele, de brunkager. Men at klare den helt til jul. Well, det bliver nok sværere ;-)
De bedste brunkager
Nå. Men.
Blomsterberg, Hyttemeier, Amo, Arla - de har allesammen deres brunkager, som storhitter til jul. Og så er der dem, som du finder på fedtede papirer og i smuldrende notesbøger med snørklet skrift hos familien.
Alle har deres favorit - den brunkage, som bare er god. Verdens bedste brunkage, faktisk.
Er det dig, så springer du bare videre. Men har du brug for ny opskrift på brunkager, så skal du prøve dem her. De er nemme, hurtige og ja - mine ultimative brunkager.
GRATIS KAGEGUIDE:
Den ultimative guide til bagning af kage, så du får det bedste resultat hver gang
Det skal du bruge til gammeldags brunkager:
Smør: Brug en rigtig smør til at bage dine brunkager og undgå at bruge et blandingsprodukt, som fx. kærgården, som indeholder olie. Det giver dig ikke samme, lækre småkager. Jeg bruger altid en saltet smør, så du behøver ikke jagte usaltet smør, som kan være lidt bøvlet at finde.
Sirup: Den mørke sirup giver masser af smag til brunkagerne, så vælg den fremfor en lys sirup.
Sukker: Jeg brugter en helt almindelig hvid sukker, men har du kun rørsukker, så kan det også fint bruges.
Hvedemel: Frem med den klassiske pose hvedemel og lad pizzamelen stå. Og niks, den kan ikke bruges i en snæver vending, for du vil ikke få brunkager med det rigtige bid.
Krydderier: I de her er der kanel, ingefær, nelliker og allehånde - alle stødt. Husk at tjekke krydderierne, hvis de har stået i skabet længe (måske fra sidste jul). De kan hurtig miste deres dejlige smag.
Ekstra krydrede brunkager? Tilsæt ½ tsk kardemomme og/eller muskat er toplækkert og giver ekstra smag til brunkagerne.
Mandler: Mandler giver skøn knas, men du kan sagtens bage jule småkagerne uden.
Potaske: Potaske er et hævemiddel, som har samme effekt som bagepulver og natron. Læs under billedet, hvordan du bruger det og hvadan dyu bager brunkager, hvis du ikke har det på lager.
Hvad er Potaske
Potaske er et hævemiddel, som har samme effekt som bagepulver og natron. Så, man kan bare bruge natron i brunkager i stedet? Ja - og nej. Potaske gør brunkagerne mere sprøde og giver det der helt rigtige bid og farve, som du ikke får med de andre hævemidler.
Selvom de alle hæver løs, så har de vidt forskellige egenskaber. Så for de bedste brunkager; frem med potasken. Og husk, at potaske altid skal opløses i vand inden, det blandes i dine julesmåkager.
Brunkager med natron
Okay, du har ikke lige potaske på lager, så hvordan fikser du brunkager uden potaske? Som sagt, så får du ikke helt samme sprøde resultat og dine brunkager bliver en anelse lysere, men brunkagerne med natron bliver nu ret gode alligevel. Ud med vand og potaske i opskriften og brug i stedet 1 tsk natron, som du blot blander med de tørre ingredienser.
Opbevaring og frysning
Opbevar dine brunkager i en lufttæt beholder, så holder de sig fint sprøde - hvis de da får lov at stå.
Du kan også sagtens fryse din brunkagedej, hvis du først har tid til at bakse en omgang sammen i næste weekend. Dejen ligger også fint i køleskabet i et par døgn og så er det friskbagte brunkager til gæsterne.
Brunkager uden nødder
Du er ikke vild med nødder? Brunkagerne kan sagtens laves uden mandler. Du hiver dem bare ud af opskriften.
GRATIS KAGEGUIDE:
Den ultimative guide til bagning af kage, så du får det bedste resultat hver gang
Brunkager med sukat
Sukat er en klassisker i brunkager og giver dejlig smag til dem. Du kan også tilsætte appelsinskal, syltede appelsintern, chokolade, tørret frugt eller andre varianter af nødder end lige mandler dur ret godt i småkagerne.
Udstikning
Kan brunkagedejen rulles ud og udstikkes med figurer? Jep, men småkager som fx peberkager er noget nemmere at arbejde med til den sag, da den er lavet til det.
Du kan også pynte dine brunkager med glasur, men igen så er peberkager mere småkagen til det.
Brunkager
Ingredienser
- 125 g smør
- 125 g mørk sirup
- 90 g sukker
- 275 g hvedemel
- 2 tsk kanel
- 1,5 tsk ingefær
- 1 tsk nelliker
- 1 tsk allehånde
- 1 nip salt
- 75 g mandler
- 1 spsk koldt vand
- 1 tsk potaske
Sådan gør du
- Kom smør, sirup og sukker i en lille gryde.
- Smelt det ved jævn varme - det må ikke koge.
- Tag det af varme og lad det afkøle lidt.
- Bland hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, allehånde, salt og mandler sammen i en skål.
- Bland vand og potaske sammen.
- Hæld potaske og det smeltede smør/sukker i skålen med de tørre ingredienser.
- Rør dejen sammen til den er ensartet.
- Lad dejen køle lidt og samle sig.
- Rul dejen sammen til en pølse og pak den i bagepapir. Tryk den firkantet, hvis du gerne vil have firkantede brunkager.
- Læg dejen i køleskabet i min. 4 timer.
- Tag dejen ud af køleskabet.
- Skær den i helt tynde skiver - de hæver lidt i ovnen, så skær dem tyndere end du tænker, de skal være.
- Fordel brunkagerne på en bageplade med bagepapir.
- Bag brunkagerne ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 9 minutter.
- Tag dem ud og afkøl helt på en bagerist.
- Opbevar dem i en lufttæt beholder.
Noter
- Alle krydderier er stødte.
- Brunkagedejen kan fryses.
Lotte
Der var den jo! Opskriften. Jeg har altid syntes, at det var noget baks med brunkagedej - at få den skåret tyndt nok ud og smagen var bare ikke helt rigtigt. Men de her! De er mere end godkendte. Nemme at skære ud, sprøde på den rigtige måde og smagen er lige i skabet. :D
Loui&bearnaisen
Hej Lotte
Tusinde tak, hvor er det bare så dejligt at høre, du kan bruge opskriften på brunkager :)
Mange hilsner
Louise