Risengrød er så simpelt, at det bliver indviklet.
Skal grøden proppes ind under dynen. Skal den i mikroovnen. Eller bare den almindelige ovn. Hvad med risengrød i stegepose?
Hvilken mælk skal den laves på? Skummetmælk, minimælk, letmælk sødmælk?
Og grødris. Er det de klassiske pamaris, som er bedst eller skal du nappe den dyre pose grødris?
Er der en opskrift som kan skræmme livet af selv den mest ivrige kok, så er der risengrød.
Men altså jul (og hele vinteren) uden risengrød med kanelsukker og smørklat, det dur ikke.
Så lad os se på sagen:
Det her er min ultimative opskrift på risengrød. En risengrød som du ikke behøver planlægge om morgenen eller vogte over som en høg i flere timer ved komfuret. Snup en brunkage, smid dig i sofaen og når det er tid til genopfyldning på brunkagefronten, så rejser du dig og rører i risengrøden.
Men vand i risengrød, Louise?
Jep, mit hemmelige trick! Hvis du heller ikke gide skrabe brændt grød af en gryde, så giv det et forsøg med opkog med vand. Det dur.
Well, og letmælk gør bare, at du kan øse 3 portioner op uden problemer. Du ved, den kan godt blive lidt fuldfed sådan en risengrød. Er du mere til minimælk, så virker den også fint. Og jep, på en ekstra hård vinterdag er sødmælk lækkert.
Så.
Den bedste opskrift på risengrød:
Opskriften her er nem og hurtig, da risen først koges op med vand. Max. 40 minutter, så er der grød - klar til kanelsukker, smørklat og nisseøl.
Og hey, har du rester af risengrød, så er klatkager et must!
Du kan lave en omgang klatkager med kokos, mandel og vanilje eller den klassiske klatkage med kardemomme og citron
Ingredienser
- 150 g grødris
- 2,5 dl koldt vand
- 1 liter letmælk, kan udskiftes med minimælk eller sødmælk
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Kom ris og vand i en tykbundet gryde.
- Skru op på fuld varme og kog det op.
- Lad det koge godt igennem i ca. 5 min.
- Kom 4 dl mælk i og lad det koge op igen under omrøring.Når det koger kommes resten af mælken i og der skrues ned til jævn varme.
- Rør konstant de første 5-10 min, ind til blandingen koger.
- Kom låg på gryden, lad det ligge på klem. Skru ned til lav varme og lad grøden simre - den må ikke boblekoge. Rør indimellem.
- Når grøden begynder at blive tyk skal du være vågen, for det er her den oftest brænder på.
- Tag låget af og rør roligt i risengrøden indtil du får den konsistens du gerne vil have.
- Tag gryden af varme og rør et nip salt i. Det er ret vigtigt.
- Server med rigtig smør og kanelsukker.
Noter
Maiken Søndergaard
TAK for en fantastisk opskrift på den dejligste risengrød som blev perfekt på alle måder 👌🏼 Jeg brugte de billigste grødris fra Rema1000 og det blev virkelig en lækker grøn ☺️
Louiogbearnaisen
Hej Maiken,
Det var så lidt - dejligt at høre at du kunne bruge opskriften 😊
Rigtig glædelig jul!
Cecilie
Jeg bruger ALTID den her opskrift og har aldrig oplevet den fejler, selvom jeg tit laver den lidt på slum. Tak for mad 👏
Louiogbearnaisen
Hej Cecilie,
Det var så lidt og dejligt at høre, at du kan bruge opskriften 😍
Hav en forrygende dag.
Kathrine
Virkelig god opskrift! Færdig i løbet af 35 minutter, og det blev den lækreste, cremede risengrød! Så nemt! TAK 😊❤️
Bedste hilsner Kathrine
Louiogbearnaisen
Hej Kathrine,
Så dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften, og at risengrøden blev god 👍👏😊
Hav en dejlig dag!
sofie
Hmmm... jeg har fulgt opskriften nøje, og her efter 1 tim 45 min er grøden stadig langt fra færdig... og den er brændt på :( Jeg tror, at noget gik galt i punkt 4. Når man hælder 6 dl kold mælk ned i 4 dl varm mælk OG skruer ned til jævn varme, så kommer det altså ikke op at koge igen på 5-10 min... Jeg ventede ca.15 min, hvor jeg stod og rørte, og så gav jeg op, skruede ned, og lagde låget på - nok derfor, at den ikke er blevet færdig endnu. Hvad mener du præcis med "jævn varme"? Måske er det dét, jeg har en anden opfattelse af :)
Hilsen Sofie
Louiogbearnaisen
Hej Sofie,
Øv, så træls når det sker, og resultatet ikke bliver som forventet :-(
Det er meget forskelligt, hvor hurtig et komfur er til at varme, samt hvor tykbundet gryden er. Det lyder til, du skal skrue højere op for varmen på dit komfur, næste gang du laver risengrød.
Hav en god dag!
Nuunu Eli
Det gik fint. Tog lidt tid, men er meget tilfreds.
Skal bruge den til ris a la mande ostekage. Er meget spændt på om det vil lykkedes til ostekagen.
Tak for opskriften.
Louiogbearnaisen
Åh det er jeg glad for at høre 🙏
Meld endelig tilbage om ostekagen - lyder som et spændende og yderst lækkert eksperiment 😀
Rigtig god jul!
Katrine
Lorte opskrift.
Fulgte den som jeg skulle 40 min efter overhovedet ikke færdig, ikke enten halv færdig og tre sultne børn 😤
Louiogbearnaisen
Hej Katrine,
Beklager at resultatet ikke blev, som du havde håbet på - det er så træls, når det sker!
Det er dog vigtigt altid at huske, at der er stor forskel på ris og på, hvordan dit komfur varmer, så det kan variere, hvor lang tid risengrøden skal koge.
Opskriften er testet virkelig mange gange herhjemme med ca. 40 minutter :-)
Hav en fortsat god dag!
Nikita
Vil prøve din opskrift af, men du svarer aldrig på hvilken grødris man skulle bruge, som du skriver om øverst i indlægget? 😊
Louiogbearnaisen
Hej Nikita,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Det er en smagssag, hvilken grødris man bedst kan lide - prøv dig frem og lad os høre om resultatet :-)
Hav en fortsat dejlig dag!
Charlotte
Den bedste opskrift jeg har brugt ever og tak for det
Louiogbearnaisen
Åhhh, hvor er det dejlig at høre - tak Charlotte :-)
Hav en fantastisk dag!
Birthe
Min grød brændte på, og det tog i hvert fald dobbelt så lang tid at lave den!
Louiogbearnaisen
Hej Birthe,
Tak for din kommentar.
Øv, hvor er det altså bare træls, når det sker 😔
Håber du har mod på at prøve opskriften igen og skriv gerne hvis du har spørgsmål til opskriften eller er i tvivl om noget.
Hav en fortsat dejlig dag.
henning
hej.
der stårr ikke noget om hvor mange personer opskrifte er til, det ville være rart, ikke mindst hvis det også som i alletiders kan beregnes efter person antal...
Loui
Hej Henning
Tak for dit spørgsmål.
I den grå opskriftboks lige inden "ingredienser", kan du se hvor mange personer opskriften er til. I dette tilfælde er opskriften til to personer.
Hav en fantastisk dag.
Helene
40 minutter og så var der den blødeste, lækreste, mest cremede og vellykkede risengrød nogensinde...aldrig i nærheden af at brænde på. Tusind tak! :-)
Loui
Hej Helene,
Tusinde tak for din kommentar.
Jeg er glad for, at du kunne lide risengrøden :-)
Hav en dejlig dag.
Arijeta A.
Dejlig risengrød! Mange tak for opskriften :).
Loui
Det var så lidt :-) Godt at høre at du kunne lide den.
God weekend!
Irene Klausen
Fulgte opskriften og det er den mest vellykkede risengrød nogensinde. Det at koge risen op med vand først gør altså et eller andet godt for grøden. Det tog ca. 2 timer. Meget tilfreds 😊
Loui&bearnaisen
Hej Irene
Dejligt, at du kunne bruge opskriften :)