Du kender dem.
I hear you!
Men jeg ved også, hvad der reelt kan ske bag kageskålen ;-)
Jep, du taler med eksperten i minimal opvask og hoppen over, hvor gærdet er lavest.
..
Kagescenarie:
Så.
Du står der, allerede med håndmixeren i hånden, skuler til opskriften.
"Pisk æg og sukker."
Tjek.
"Sigt de tørre ingredienser i."
Er det nu også virkelig vigtigt?
Let og elegant springer du den over, det er for bøvlet.
"Rør dejen sammen."
Arrrh.
Gider du til at finde en ske (og yrk, måske skulle vaske den op i hånden senere!).
Naaah.
Håndmixeren er allerede fremme og i brug. Du tager den bare på svag hastighed.
"Vend chokolade i."
Come on, mere opvask med en dejskraber?!
Det godt klares med håndmixeren - lynhurtigt. Ingen kigger.
40 minutter senere:
Familien. Gæsterne. Din mave. Venter på kage.
Du lurer ind i ovnen.
Hmm...
Den hæver ikke rigtig. Kødnålen ryger i; Well...du er 10 minutter over bagetiden, men gennembagt, det er vist så meget sagt!
10 minutter efter.
Du hiver, nu lidt ..ret muggent, kagen ud.
Resultat:
Mørk, tyk skorpe. En hel del sprækker.
Og kagen, den er tung, klæg og kompakt.
"Whaaaat!! Det må være en dårlig opskrift."
Måske.
Eller måske fik du ikke lige fulgt dem her:
1. Folde:
"Fold æggehviderne i dejen"
Den mest sarte og sværeste; at folde. Du kender det nok - de der æggehvider, du har endeligt har fået pisket luftige (og haft over hovedet til test, mens du krydsede alt), Nuvel, de skal foldes i dejen. Bøvlet! Æggehviderne bliver bare til klumper og du ender med at røre dem ud i frustration og utålmodighed.
..Eller du er lidt under tidspres og folderiet bliver måske mere tæv.
Betyder det så meget?
Jep. Desværre.
Du vil holde på luften, så du sikrer et bagværk, som er spækket med luft og volume. Det er de 2 minutters ekstra folderi værd.
Frem med dejskraberen, start i midten af skålen, ned med skraberen til bunden, vend den 45 grader ooooog løft udad mod skålens side. Og igen. Pas på håndleddet ikke dasker for meget rundt og sætter svung i, så du får presset luften ud. Store armbevægelser - overdriv.
- Fold: Forsigt fold en ingrediens sammen med ofte en tungere masse.
- Hastighed: 1
- Redskab: Dejskraber eller flad ske
- Resultat: Du kombinerer en luftig ingrediens med en anden/en dej uden at miste luft.
- Fejl: Røre i stedet for at folde
2. Vende:
"Vend flødeskummet i"
Den er lige til, ikke? Meeen så alligevel. Musikken spiller og lige pludselig suser det hurtige håndled derudaf igen - og skal du være helt ærlig, så er det nok mere at røre end at vende.
Frem med dejskraberen eller den flade ske med halvstort hoved. Start i midten af skålen, ned med skraberen til bunden - sådan lidt på skrå og løft ud og op. Lidt mere løst håndled end ved foldning.
- Vend: Vend en ingrediens sammen med en ofte tungere masse.
- Hastighed: 2-3
- Redskab: Dejskraber eller flad ske
- Resultat: Du kombinerer en ofte luftig ingrediens med en anden/en dej, mens du passer på luften.
- Fejl: Røre i stedet for at vende
3. Røre:
"Rør de tørre ingredienser i dejen"
Du har lige pisket æg og sukker sammen. Håndmixeren står klar .. røre? Arhh, hvis du tager piskeren på laveste niveau, så er det vel det samme som at røre? Hvorfor svine en ske til også?
Jeg sniger labben vejret; Been there, done that.
Ofte.
Hvad med dig?
Det er så fristende at lukke øjnene for det ene ord i opskriften - og det kan ødelægge selv de mest svampede muffins.
- Hastighed: 4-6
- Redskab: Dejskraber eller ske
- Resultat: Du rører en dej sammen til en ensartet masse
- Fejl: Bruge et piskeris eller en håndmikser på laveste hastighed
4. Piske:
"Pisk æg og sukker sammen til det er lyst og luftigt"
Tjek! At piske, den er vi helt med på. Og niks, uanset, hvor meget du rører, så kan en ske ikke erstatte et piskeris. Den får bare ikke samme mængde luft ind i dejen.
- Hastighed: 7-10
- Redskab: Piskeris, håndmikser med piskeris (ingen dejkroge) eller røremaskine
- Resultat: Du smider luft ind i dejen og producerer volume
- Fejl: Røre i stedet for at piske eller piske for lidt/for meget
5. Sigte:
"Bland de tørre ingredienser sammen og sigt dem i dejen".
Eller som man også ret hurtigt kan skimte det; Spar en skål og en sigte i opvasken - bland de tørre ingredienser direkte i dejen og pisk lidt ekstra.
Well..
Til du bider i en nybagt chokolademuffin og hrøhh, et styk tør kakaolomme har gemt sig i midten.
Eller når kun halvdelen af dine muffins hæver, fordi det bagepulver og natron klumpede sig sammen i den ene halvdel af dejen.
Frem med sigten og shake it, shake it.
- Redskab: Sigte
- Resultat: Du undgår klumper i dejen og sikrer at ingredienser som bagepulver og natron bliver fordelt i dejen.
- Fejl: Ikke gide at sigte de tørre ingredienser
6. Stuetempereret:
"Stuetempereret smør"
Også kendt som halvblødt smør. Bagning kræver ingredienser, som har samme temperatur for det bedste resultat. Så ud med smør, æg og mælkeprodukter 20 minutter før bagetid.
- Resultat: Det bedste!
- Fejl: Bruge ingredienser direkte fra køleskabet medmindre opskriften dikterer det.
7. Lunt:
"Opløs gær i den lune mælk"
Du finder også lunt, som:
- Lillefingervarmt
- Håndvarmt
- Lunkent
- Afkølet
Forvirrende? Vi er helt enige.
I tvivl? Gå efter 37 grader - så er du sikker på, din gær klarer den og dejen hæver.
Altså hvis du også lige husker ikke at overælte, stille det for koldt, for varmt eller bruge meget mel. Brøddej er en kræsen fætter.
- Resultat: Gær aktiveres
- Fejl: Væsken er for varm eller kold og du får slået gær ihjel
- Lær mere om brød: Derfor får du tørt og kedeligt brød
8. "Til dejen er samlet"
"Rør til dejen lige er samlet"
Dejen skal blandes godt, så du giver gas - rører løs!
Hoooold inde.
Ingredienser skal røres sammen til, de lige akkurat er blandet og ikke et sekund mere!
Husk skeen - piskeriset er forbudt her.
- Resultat: Du får ikke overmikset din dej og undgår tørt og tungt bagværk.
- Fejl: Der rører/pisker for meget.
GRATIS BRØD-GUIDE:
Sådan sikrer du dig perfekt brød og boller hver gang
Kagebagning er markant anderledes end madlavning. Hvor du der kan styre showet, ”winge” den, så er bagning spækket med regler og retningslinjer.
Og alt for ofte så oplever jeg frustration og skuffelse over, at resultat ikke blev som opskriften.
Tid, energi og ingredienser spildt.
Lækkersulten mave snydt for hjemmebag.
Det slutter nu.
Så næste gang du prøver at springe let og elegant over en bageterm i opskriften, så tjek lige efter:
Er der nogen, som puster dig i nakken? Med kaffeånde.
Det er mig ;-)
I’m watching you.
Så du får det allerbedste kage-resultat.
Skriv en kommentar