Laks i ovn med kartofler, grøntsager og citron er nem og lækker aftensmad til hverdag, hvor alt laves i en eneste bradepande. Få den lækre opskrift på nem laks i ovn med asparges her
Laks i ovn. En helt simpel lakse-sag med grøntsager, som passer sig selv i ovnen. Jep, nem, hurtig og sund aftensmad, så du snildt kan krydse ugens fiskedag af på madplanen, frem for det her...
Ikke en. Ikke to. Men 7 dåser med fiskeolie hev manden, foran mig i Brugsen, op på båndet!
Jojo, jeg er da typen med et skævt, langt øje - et øje der altid lige skal lure, hvad andre hiver op af kurven. Du kender det.
Anyway.
Den klassiske: "Jeg burde nok også få fikset vinterens lager.." sprang frem.
Swussh..
Hjem, ind på det store internet og hap, hap, hap i den virtuelle indkøbskurv.
Og der var god rabat.
På den rene fiskeolie.
Kæmpe hap!
For hvor galt kan det egentlig være lige at slubre 2-3 skeer af sådan en krabat. Der er jo tilsat citrus-smag.
Har du været der? Altså på fiskeolie på flaske?
Well.
Det var 7 lange .. timer inden jeg stod i brugsen og hev 7 dåser .. ikke fiskeolie, men mintpastiller op på båndet.
Og 7 dage efter. Vi er tilbage på de massive kapsler og ikke mindst fisk i rigtig form med den her nemme laks i ovn med både kartofler og grøntsager, som er en kæmpe favorit herhjemme.
Laks i ovn med grøntsager
Laks: Jeg brugte laksestykker, men du kan sagtens bruge en hel lakseside og blot lægge den ovenpå kartofler og grøntsager. Laver du retten med en hel lakseside, så giv den lige 5-10 minutter mere afhængig af tykkelse.
Kartofler: Jeg bruger altid små kartofler, men har du større kartofler på lager, så skær dem i både. Er du ikke til kartofler, så kan du fint udelade dem og blot bage din laks og grøntsager i ovnen. Så har du aftensmad på 20 minutter, da det går hurtigere når kartoflerne ikke skal bages.
Grøntsager: Her er det asparges og squash, som jeg synes smager fantastisk med laks. Har du peberfrugt, blomkål, sukkerærter eller andre grøntsager, som lige trænger til at blive brugt, så bag dem endelig med. Fennikel og porrer går ret godt til laksen.
Citron: Citronskiver på toppen giver lækker friskhed til laks i ovn, så husk dem.
Bagetid på laks i ovn
Hvor lang tid laks skal bages i ovn afhænger af størrelse og tykkelse på laksen, samt hvordan din ovn bager. Der er nemlig også markant forskel på ovne.
Bruger du små lakseportioner/stykker, så giv dem15-20 minutter, når de bliver bagt sammen med grøntsagerne her.
Er det i stedet en hel lakseside, så passer 25-30 minutter ofte. Men hold øje, for der er bare stor forskel på tykkelse på sådan en lakseside og det vigtigste er, at den ikke bliver for tør.
Tilbehør og sauce til laks
Det hele er bagt i en pande, så det er bare at dykke ned. Skal det være ekstra lækkert, så smuldr feta ud over lige inden servering - det er toplækkert.
Dip: Vil du gerne have lidt dressing til, så smager en hurtig creme fraiche rørt med citronsaft og hakket dild dejligt til ovnbagt laks.
Sauce: Du kan tilsætte fond eller hvidvin til bradepanden og komme et stykke bagepapir over, men så vil laks og grøntsager mere blive dampet end bagt. Det er også lækkert - særligt med et skvis fløde i saucen til sidst :-)
3 lækre opskrifter med laks:
Laks i ovn med grøntsager
Ingredienser
- 400 g kartofler, små
- 4 spsk olivenolie
- 4 stk laks
- 4 spsk olivenolie
- 4 spsk citronsaft
- 1 tsk revet citronskal, (cirka ½ citron)
- 2 tsk paprika
- ½ tsk chiliflager
- 250 g asparges
- 1 squash , lille
- 1 citron
- Dild
Sådan gør du
- Skær kartoflerne i kvarte og fordel dem i en bradepande.
- Kom olivenolie, salt og peber ud over kartoflerne og bland det hele godt sammen.
- Bag kartoflerne i ovnen ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 20 minutter - afhængig af størrelse og sort. De skal have bid, da de skal bages videre med laks og grøntsager.
- Tag bradepanden med kartoflerne ud af ovnen.
- Skrab kartoflerne lidt ud til siden.
- Bræk bunden af aspargsene og læg dem i siden af bradepanden.
- Skær squashen i grove stykker og fordel dem også i siden af bradepanden.
- Læg laksestykkerne i midten af bradepanden.
- Kom olivenolie, citronsaft, revet citronskal, paprika, chiliflager, salt og peber i en lille skål. Pisk alle ingredienserne til marinaden sammen og fordel marinaden ud over laksestykkerne.
- Skær citronen i skiver og læg skiverne ovenpå fyldet i bradepanden.
- Kom bradepanden i ovnen og bag ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 15-20 minutter - grøntsagerne skal have bid og laksen skal være tilberedt - men ikke tør.
- Top med frisk dild og server - eventuelt med en yoghurtdressing og grøn salat.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Lightroom
Se mere: Video: 4 genveje til bedre madbilleder
Billede af laks i ovn:
- Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8
- Indstillinger: ISO: 160 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/7.1
- Lys: Speedlight med 150 cm softbox
søren
Opskriften ser fantastisk ud - det skal prøves. PS: endelig en opskrift hvor der også er taget hensyn til hvad man kan tilføje af tilbehør.