Pebernødder er et must til jul og super hyggeligt og nemt at bage selv. Her får du den bedste opskrift på nemme, hvide pebernødder, der er en favorit herhjemme og som bliver bagt hvert år til jul. Få mormors opskrift her.
For nogle år fik jeg lånt mormors gamle opskriftsbog og hurtig blev de fundet og bagt: De bedste pebernødder! Det er hvide pebernødder, som er lækre krydrede, men stadig runde og milde i smagen, modsat gammeldags pebernødder, som er mørke og ofte har en mere markant smag, der godt kan tage lidt over.
Og så har de den helt rette mængde sprødhed, uden at blive hårde og HAPS - de er bare herlige og et must til hver jul.
Jump to:
Ingredienser til hvide pebernødder
Hvedemel: Brug den klassiske hvedemel og ikke pizzamel når, du bager småkager og pebernødder, så får de den bedste konsistens.
Hjortetaksalt: Hjortetakssalt er et tilsætningsstof til bagværk som kiks, brunkager og her, pebernødder. Det giver sprødhed og gør de får det helt rigtige bid. Du kan købe hjortetakssalt (i brev) i de fleste større supermarkeder og stort set alle supermarkeder omkring juletid.
Kanel, ingefær og nellike: De 3 krydderier, som giver den helt rigtige smag til dine pebernødder. Husk at tjekke dine krydderier, hvis du har haft dem længe i skabet (måske siden sidste jul), da de hurtig kan miste smagen og dermed får du ikke det allerbedste resultat.
Og er der en af de tre krydderier, som du ikke er så vild med, så kan du sagtens bage pebernødder uden - fx. pebernødder uden ingefær.
Hvid peber: Hvid peber er en lys peber, som faktisk er stærkere end den sorte peber, men smager knap så meget igennem og derfor er den skøn i den her opskrift. Du kan købe hvid peber i de fleste større supermarkeder, hvor den står på krydderihylden.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Smør: Brug en rigtig smør som fx. Lurpak til de her pebernødder og undgå at bruge et blandingsprodukt, som fx. Kærgården, som indeholde olie.
Sukker: Brug en klassisk hvid sukker eller rørsukker.
Æg: Der kan være stor forskel på størrelsen på æg. I den her opskrift skal du bruge et æg af medium størrelse på ca. 50 g.
Piskefløde: Fløde giver en skøn smag til pebernødderne, men har du ikke fløde, så kan du sagtens bruge mælk i stedet.
Hvad er forskellen på hvide og brune pebernødder
Der findes et hav af opskrifter på pebernødder og den mest klassiske, gammeldags slags, som er brune pebernødder. Det er ofte også dem, som du finder i butikkerne til jul.
Men så er der også de hvide pebernødder, som ofte bliver solgt ved bagere fx. Lagkagehuset og som du også nemt selv kan bage. De hvide pebernødder er mere runde og milde i smagen, hvor de brune pebernødder ofte har en mere markant smag.
Pebernødder fra Lagkagehuset
Ligesom de populære pebernødder fra Lagkagehuset, så er mormors opskrift også hvide pebernødder. Dog er vi ikke ude i samme opskrift, da dem fra Lagkagehuset både indeholder kardemomme og en større mænge fløde i opskriften. Så er du til dem, så kan du tilsætte ½ tsk kardemomme til dejen i opskriften.
Pebernødder uden fløde
I den her opskrifter er der fløde og det vil du også opleve i mange andre opskrifter på pebernødder, da det giver en god smag til dem.
Men kan pebernødder laves uden fløde? Jeps, jeg har testet og du kan godt bruge mælk i stedet for fløde, hvis du ikke har den på lager.
Opbevaring og holdbarhed
Lad dine bagte pebernødder køle helt af på en bagerist og kom dem så i en lufttæt beholder - fx en dåse. Her holder de sig gode i hele december, hvis du da kan lade dem stå, for de er altså noget så vanedannende!
Det vigtigste er du hver gang får sat låget helt fast og det er tætsluttende, for det er luften som vil gøre dine pebernødder bløde og kedelige.
Tip til gemme pebernøddedej
Har du ikke lige tid til at lave dine pebernødder samme dag eller vil gerne have dem helt nybagte til gæsterne, så kan du sagtens lave dejen på forhånd, pakke den ind i bagepapir og en frysepose og komme den i køleskabet.
Her holder dejen sig fint på køl i 2-4 dage. Husk der er piskefløde/mælk i, så det kommer an på holdbarheden på denne, hvor mange dage, det præcis er.
Frys din dej til pebernødder
Du kan også vælge at fryse din rå dej ned og så tø den op i køleskabet. Del evt. dejen i mindre portioner, så tør den hurtigere. Så har du nemt friskbagte pebernødder hele december :-)
Hvide pebernødder
Ingredienser
- 250 g hvedemel
- ⅛ tsk hjortetaksalt
- ½ tsk kanel
- ½ tsk hvid peber
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk nellike
- 100 g smør, koldt
- 170 g sukker
- 1 æg
- 2 spsk fløde, kan erstattes af mælk
Sådan gør du
- Bland mel, hjortetakssalt og krydderier sammen.
Dej
- Hak smørret i de tørre ingredienser.
- Sukker og æg piskes sammen og fløden blandes i.
- Det hele blandes og dejen æltes sammen.
- Kom dejen i køleskabet i min. 30 minutter.
- Rul dejen ud til lange pølser og del dem i 1-2 cm stykker.
- Rul stykkerne til pebernødder og kom dem på en bageplade med papir.
- Bag pebernødderne ved 225 grader i alm. ovn i ca. 8-10 minutter til de er gyldne.
- Pebernødder afkøles og opbevares i en lufttæt beholder.
Flere lækre juleopskrifter
Mere sulten efter julelækkerier? Bag de her lækre sager - både æbleskiver og norske klejner er også fra mormors bagebog og den der appelsinkage, den skal du også prøve.
Winnie
Hvid peber. Er det bare almindelig peber i hvid udgave?
Loui&bearnaisen
Hej Winnie
Ja, det er det. Du finder det på krydderihylden i større supermarkeder :)
Kristine
Hæhææ, nul putte, for de bedste pebernødder har jeg herhjemme ;) Men lækre ser de altså ud, og hvis jeg nu blev budt på et par stykker, så sagde jeg bestemt ikke nej tak :) HAPS!
Lækre billeder også... UHM!
Helle
Jeg plejer også at bruge den opskrift hvert år, for den er helt perfekt. Jeg finder den dog på Politikens hjemmeside. :)
http://politiken.dk/mad/opskrifter/ECE845280/den-hvide-pebernoed/
Loui
Hej Helle
Ja, den er bare fantastisk :D
Ej, hvor sjovt, jeg fik den i sin tid fra et udklip og har siden set den i både bøger og blade. Men nu også i avisen ! Man kan vist konkluderer at det er en ret god pebernød ;)