• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Kager og cookies

    Norske klejner

    Af Louise | 2 Comments | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Sådan laver og koger du nemt norske klejner. Mormors originale opskrift på rigtige norske klejner, som koges og pyntes med citronglasur

    Gå til opskrift Følg på Instagram Se kogebog
    Norske klejner opskrift
    Jump to:
    • Guide til Norske klejner
    • Sådan koger du norske klejner
    • Frys dine klejner
    • Flere juleopskrifter
    • Norske klejner

    Ingen december og jul uden de her.

    Norske klejner.

    Nogle er på juletræs-hentning, andre på klipperi og pebernødde-trilleri.

    Her er det det mormors klejner, som er traditionen hver december.

    Og sidste år gav mormor stafetten og opskriften videre.

    Liiidt pres på.

    Især fordi opskriften heller ikke var den mest udførlige. Du ved, den sidder på rygraden .. af mormor.

    opskrift på norske klejner

    Så mormor på speed-dial og der kom klejner. Ikke helt med mormors magiske touch og måske også lige til den velvoksne side, meen 40-50 år, så tænker jeg, den er der med klejne-touch'et.

    Vi arbejder heftigt på sagen.

    Og klarede da lige dette års bunke i weekenden.

    Selvfølgelig med dobbelt portion og serveret på de traditionelle, helt rigtige julebakker.

    Nogle ting, skal der bare ikke pilles ved :)

    Norske klejner opskrift

    Guide til Norske klejner

    Kan klejner laves uden kardemomme?

    Det giver den helt klassiske smag i de norske klejner, men du kan også fint bage dem uden.

    Smør eller margarine?

    Jaa, jeg har snydt, for mormors originale opskrift er med margarine, så du vælger bare hvilket hold, som du er på. Det er samme mængde uanset om du napper smør eller margarine.

    Skal der ikke gul frugtfarve i citronglasur?

    et kan du sagtens - her i familien er den altid blot hvid, men har masser af citronsmag fra en rigtig citron.

    Kan klejnerne laves dagen i forvejen og lunes?

    Nej, det bliver ikke det samme - de er allerbedst nybagte.

    Hvad er palmin?

    Palmin er en kokosolie, som ikke har smag. Den er fast ved stuetemperatur og  modstandsdygtig mod harskning ved opvarmning, hvilket gør den god at koge i. Og niks, du kan ikke erstatte med den almindelig kokosolie, som vil komme til at smage for meget igennem.

    Palmin eller olie (fx. rapsolie) til kogning af klejner?

    Du kan bruge begge dele, det er virkelig en smagssag. Her er det altid palmin, som bruges.

    Kan opskriften ganges op?

    Jeps, det gør vi altid.

    Hvad er forskellen på norske klejner og almindelige klejner?

    Kort og godt, norske klejner er lavet på gærdej.

    Norske klejner i ovn?

    Det bliver ikke helt det samme, som hvis du koger dem. Bager du dem i ovnen får du mere en form for klejne-bolle, som stadig er luftig, men mangler den helt rigtige smag og fedtethed fra kogningen

    Sådan koger du norske klejner

    Jeps, jeg lavede den klassiske fejl første år, hvor jeg kogte klejner; frem med den helt store gryde og rigeligt palmin.

    Det var lidt noget bøvl og jeg klagede min nød til mormor, som suste ind med en omgang; "Ej ej, sådan skal du ikke gøre, det ved man da" ;-)

    Mormors fif: Glem suppegryden med de høje kanter og 6-7 liter palmin når du skal koge norske klejner.

    I stedet så hiv en bred gryde frem med lave kanter, så kan du både koge flere klejner af gangen, samt bedre vende og holde styr på farven på dem.

    Og mængden af palmin? De suger ikke meget, så en pakke er mere end fint.


    Frys dine klejner

    Hvor længe holder de norske klejner?

    Ja, det er lidt sagen med de kammerater her, for de skal helst spises friskbagte. Gemmer du dem, så jojo, de kan da spises (og bliver det herhjemme, hvor de lige får 10 sekunder i mikroovnen), men de bliver en anelse tørre og mere tæt i krummen dagen efter.

    Så frysning? Well, vi er lidt ude i det samme - det er bare ikke som friskbagte klejner uanset, hvor hurtigt, du får dem frosset ned.

    Men hey, har du fået lavet en ordenlig portion, som du ved ikke ryger ned alle sammen, så hold igen med glasuren og frys dem ned.

    Så har du lige et par stykker, du nemt kan hive op og ind i mikroovnen, sådan en sen onsdag aften i december, hvor lækkersulten melder sig til aftenkaffen.

    Flere juleopskrifter

    Endnu mere til dig, der har munden fuld af søde juletænder:

    • Vaniljekranse
    • Appelsinkage
    • Chokoladetrøfler
    Norske klejner opskrift

    Norske klejner

    Mormors hemmelige opskrift på de nemme og bløde norske klejner med citron glasur
    Print Email Pin
    Forb. tid15 minutter minutter
    Tilb. tid4 minutter minutter
    Hævetid1 time time 30 minutter minutter
    Antal: 15 stk
    Undgå, at din skærm går i sort, når du bruger opskriften.

    Ingredienser

    Norske klejner

    • 25 g gær
    • 1 dl mælk
    • 1 æg
    • 1 tsk kardemomme
    • 2 spsk sukker
    • ¼ tsk salt
    • ca. 300 g hvedemel
    • 75 g blødt smør

    Kogning

    • 500 g palmin

    Citronglasur

    • flormelis
    • citronsaft
    Opskriften fortsætter efter annoncen
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    Norske klejner

    • Smuldr gær i en skål.
    • Lun mælken til den er lillefingervarm, hæld den i skålen og opløs gæren heri.
    • Tilsæt æg, kardemomme, sukker, salt, 300 g hvedemel og bland det hele godt sammen.
    • Tilsæt mere mel og ælt imens smørret ind i dejen lidt af gangen indtil alt smørret er tilsat. Dejen skal være smidig og blank.
    • Rul dejen ud til en lang plade på 10 cm i højde/bredde og ca. 0,5 cm i tykkelse.
    • Del dejpladen i 4 cm strimler og skær et ca. 6 cm. snit i midten af hver strimmel.
    • Vrid strimlerne til klejner ved at trække den ene ende af strimlen igennem snittet i midten og ud på den anden side.
    • Læg klejnerne på en bageplade eller bakke, dæk dem til med et viskestykke og lad dem hæve i 1,5 time.

    Kog norske klejner

    • Varm palmin op i en gryde til det ca. er 175-180°. Du kan også teste med et lille stykke overskydende klejne-dej eller stykke brød. Bliver det gyldenbrunt i løbet af 1 minut så er palminen varm nok.
    • Kom 3-4 klejner i gryden og kog dem ca. 2 minutter på hver side. De skal være gyldne. Hold øje med temperaturen på palminen og skru evt. ned undervejs, da den kan begynde at bage for hurtigt, så klejnerne bliver for mørke og ikke bagt.
    • Læg de kogte klejner på køkkenrulle og lad dem dryppe af, mens de køler.

    Citronglasur

    • Rør flormelis og citronsaft sammen til en tyk glasur.
    • Fordel glasuren på klejnerne og server. De norske klejner skal helst spises nybagte, så er de allerbedst.

    Noter

    I stedet for citronglasur kan du bruge almindelig glasur eller drysse med flormelis. 
    Min kogebog er på hylderne!Klik her og se min kogebog med nemme alt-i-en aftensmad (med minimal opvask) til travle hverdage og weekender.

    Mere sulten?

    • Citron Tiramisu
    • Mini kager med Nutella
    • Mandelkage
      Mandelkage med lemon curd
    • Citron brownies

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Sofie

      december 12, 2023 at 10:54 pm

      Kære Loui og Bearnaisen

      Tak for dine fine opskrifter.

      Ligesom du har jeg fået en klejne opskrift af min farmor, men har desværre svært ved at få “blandingsforholdene” til at passe. Min farmor er her desværre ikke længere, så jeg kan desværre ikke gå tilbage og spørge hende til råds. Den minder en del om opskriften til højre side i billedet af din opskrift. Jeg bliver derfor lidt nysgerrig på, hvad dette er for en opskrift, og om du har fået den til at virke?

      Mvh. Sofie

      Svar
      • Loui&bearnaisen

        januar 19, 2024 at 12:42 pm

        Hej Sofie

        Jeg har ikke testet opskriften i højre side, men har hørt min mormor. Det var en hun fik anbefalet at prøve, men hun synes ikke den fungerede, så hun gik tilbage til sin egen, som er den der er skrevet her :)

        Mange hilsner
        Louise

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    MIN KOGEBOG ER HER!

    Nem aftensmad (med minimal opvask) til travle hverdage og hektiske weekender.

    Se kogebogen her >>

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kurser
    • Kogebog

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik
    • Købs-og handelsbetingelser

    Copyright © 2025 Louiogbearnaisen