Lammekølle er nemt at lave og smager fantastisk. Find opskrift på lækker og saftig lammekølle i ovn med tilbehør her.
Selvom påsken er ovre for i år, kan man sagtens klemme lidt lam ned. Opskriften her er påskelammet vi fik i år og som er det hidtil bedste lam, jeg har lavet. Saftigt og mørt. Perfekt (:
Jeg ved ikke helt hvorfor, men rmange tror det er vildt besværligt, at lave lam og at det bare smager af uld.
Det er bestemt en fejl.
Lammekølle er nemt at lave i ovnen og smager forrygende.
Den her opskrift har gjort det endnu nemmere, da lammekøllen bare skal stå og hygge sig i en gryde, i ovnen - og endda med tilbehøret også. Det eneste, som man lige skal fixe er en ordenligt spandfuld tzatziki. Og så er der serveret!
[yellowbox]BONUS: Kom opskriften på din madplan - hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op [/yellowbox]
Og en lille note! Har du svært ved hvidløg? Skal sidde tæt med andre mennesker dagen efter? Eller har en vanskelig kæreste? Ja, så er det nok ikke det her lam, du skal hoppe på ;-)
Dessert?
De her desserter er ekstra gode efter sådan en omgang lammekølle.
Ingredienser
- 1 lammekølle
Fyld
- 200 g god feta
- 2 forårsløg i tynde skiver
- 2 spsk hakket, frisk rosmarin
- 2 spsk hakket, frisk timian
- 2 spsk hakket, frisk oregano
- 1 spsk fennikelfrø
- Salt/peber
Top
- ca. 8 fed hvidløg
- 4-5 spsk olivenolie
- Frisk timian
- Frisk oregano
- Frisk rosmarin
- Groft salt
- Friskkværnet peber
Tilbehør
- Ca. 500 g små kartofler med skræl
- 1 fennikel i grove skiver
- 3-5 stilke frisk timian
- Olivenolie
- Groft salt
- Friskkværnet peber
Tzatziki
- Ca. 4-5 dl græsk yoghurt 10%
- Ca. 1-2 fintrevet hvidløg
- 1 revet agurk - presset for væde
- 1 spsk citronsaft
- Salt/peber
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne til fyldet sammen og smag det til
- Udben lammekøllen for nøglebenet.
- Skær små indsnit/lommer lammekødet og spæk dem med de 8 fed hvidløg.
- Fyld fetafyldet i lammekøllen og bind den stramt sammen med bomuldssnor.
- Kom olivenolie udover lammekøllen og gnid den med krydderierne, salt og peber.
- Lammekøllen lægges i en stegegryde eller et stort fad smurt med lidt olivenolie.
- Kom den i ovnen ved 200 grader og lad den stege i 45 minutter uden låg.
- Tag gryden ud og kom fennikel og kartofler vendt med lidt olivenolie og krydderier nederst i gryden. Læg lammekøllen øverst.
- Steg det hele færdigt i ca. 40-50 minutter.
- Tag kødet ud på et spækbræt og lad det hvile 5-10 minutter før det skæres i skiver.
- Server med tilbehøret og tzatziki
- <br>
Tzatziki
- Rør alle ingredienserne sammen til tzatzikien - smag til.
- Lad den trække, mens lammekøllen steges i ovnen.
Ole Gilberg
Mine gæster er gået og køkkenet ser pænt ud igen.
Jeg udbenede køllen, der er "hjemmelavet", hvilket vil sige at lammet har gået og græsset på en lokal eng, hjemmeslagtet og parteret. Derfor har jeg kun selve køllen uden skank, og den vejede lidt over 3 kg.
Køllen kom i ovnen kl. 15 ved 100 grader. Kl. 18 kom kartofler og fennikel i, og kl. 21 var middagen på bordet. Kartoflerne var lidt pudsige - hårde uden at være rå . Vi snakkede en del om, at det kunne være sorten, eller at det kunne være, at kartofler bare skal have højere temperatur. Næste gang forkoger jeg dem måske.
Så - for det femte var det en succesaften, hvor der næsten intet var levnet, selvom vi kun var 5 :-)
Mvh
Ole
Loui&bearnaisen
Hold nu op, det lyder pragtfuldt :D Sådan en omgang kunne jeg godt lige klare på en sommerdag - og sikke en luksus med hjemmelavet lam! Dine gæster er godt nok blevet forkælet og jeg er da en smule misundelig :) Med hensyn til kartoflerne er det sorten/årstiden. Sommerkartofler er fastere end vinterkartofler. Jeg tror en forkogning måske vil hive for meget "smag/tekstur" ud af kartoflerne, men nu kan jeg også godt lide dem faste. Det er selvfølgelig en smagssag.
Lækkert det blev en succes :)
Ole Gilberg
Kære Loui
For det første er det en rigtig dejlig blog, du har. Super med den megen humor indbygget.
For det andet sidder nøglebenet oppe ved skulderen, så det kan ikke være det du udbener ;-)
For det tredie fortjener en lammekølle (på ca. 3 kg) 5 - 6 timer i ovnen ved 100 grader.
For det fjerde skal jeg have 2 gourmetkokke til middag på fredag, og den her skal - med nogle få justeringer - prøves.
Mvh Ole
Peter J
Hej Loui.
Ser først din blog i dag,den ser godt ud, og kan virkelig bruge den, har du låg på gryden efter du har kartofler og fennikel i..
Loui
Hej Peter
Tak - godt den kan bruges :) Ja, det gjorde jeg :)
Lone
Så fik jeg lyst til at lave lam. Er normalt ikke helt vild med lammekød, men din opskrift har de helt rigtige ingredienser, som lige rammer mine smagsløg.
Det er altså en rigtig god mad blog, du har! Gode billeder og fin humor!
Hilsen Lone
Loui
Tusinde tak - er glad for du kan bruge bloggen :) Ja, er også mest til lammekød, når der er godt med smag til :)
Camilla
Uhm jeg elsker lammekølle..
Desværre får vi det alt for sjældent, men tror snart det skal på menuen igen herhjemme ;)
Loui
Elsker også bare lam og glæder mig helt vildt til sommer, hvor det kan komme på grillen :)