Sådan tilbereder du nemt jomfruhummerhaler både kogt, i ovn og på grill. Find opskrift, tips til kogetid, klargøring og tilbehør til jomfruhummer her.
Jump to:
Her i weekenden stod den på lidt ekstra godt i fiske-genren. Da jeg var hjemme, for snart længe siden, stak min far mig en lækker køletaske med alt godt fra havet. Heriblandt jomfruhummerhaler, som bare smager så dejligt og er nemme at lave på masser af måde.
Jeg er vild med dem kogt, hvor de kommer på et godt stykke brød med mayonnaise, som var det en rejemad, men også i ovn eller på grill, sammen med hvidløgssmør eller kryddersmør og så serveret med godt brød.
Sådan rengør og klargør du jomfruhummerhaler
Der er to måder og hvilken du er til er en smagssag.
Metode 1: Klargør jomfruhummerhaler ved at klippe dem op i ryggen og trække den sorte tarmstreng ud.
Metode 2: Skær jomfruhummerhalen, der hvor der er en naturlig rille mellem de 2 rækker af ben og fjern den sorte tarm.
Jeps, det er faktisk det! Bruger du frosne jomfruhummerhaler, så tø dem op inden, du klargør dem. Herefter så fortsætter du blot til tilberedning af dine jomfruhummerhaler - om du koger, bager dem i ovnen eller laver dem på grill.
Hvordan optøes jomfruhummerhaler?
Kom de frosne jomfruhummerhaler i en skål med en underkop i bunden, så de ikke kommer til at lægge i væske. Stil skålen i køleskabet og lad jomfruhummerhalerne tø langsomt op i køleskabet i 8-10 timer eller natten over.
Hvor mange jomfruhummerhaler pr. person?
Den er altid svær, for det afhænger både af om du serverer til frokost, aften, som forret eller hovedret, samt hvilket tilbehør, du serverer til.
Som udgangspunkt lyder anbefalingen på 300 g jomfruhummerhaler pr. person, men de fleste vil nok kunne spise flere, hvis du blot server med brød. Så vurder afhængig af hvem du inviterer og hvordan du serverer dine jomfruhummerhaler.
Grillede jomfruhummerhaler
Jomfruhummerhaler med skal: Læg hummerhalerne på ryggen i en foliebakke og Fordel smør, citron og krydderier ovenpå. Grill dem i ca. 4-5 minutter afhængig af varme på din grill.
Pillede jomfruhummerhaler (uden skal): Fordel de pillede jomfruhummerhaler i en foliebakke og Fordel smør, citron og krydderier ovenpå. Grill dem i ca. 2-4 minutter afhængig af varme på din grill.
Jomfruhummerhaler i ovn
Jomfruhummerhaler med skal: Læg jomfruhummerhalerne med den åbne side opad i en bradepande, ovnfast fad eller side om side på en bageplade. Fordel smør, citron og krydderier ovenpå. Bag dem ved 200 grader i ca. 6 min.
Pillede jomfruhummerhaler (uden skal): Læg jomfruhummerhalerne i en bradepande eller i et ovnfast fad. Fordel smør, citron og krydderier ovenpå. Bag dem ved 200 grader i ca. 6 min.
Tilbehør til jomfruhummer
Uanset om du griller eller laver dine jomfruhummerhaler i ovn, så er der masser af muligheder for at variere smagen, se bare her:
Smør: Hvidløgssmør eller kryddersmør er en klassiker, som altid er genialt. Du kan både købe en færdig smør eller lave en hjemmelavet smør
Pesto: Pesto giver super lækker smag. og du kan både bruge en grøn pesto eller rød pesto. Fordel 2-3 spsk på toppen og bag eller grill. Pesto er også lækkert sammen med de kogte jomfruhummerhaler.
Citron: Frisk citronsaft eller revet citronskal giver en skøn frisk smag og er næsten et must.
Krydderier: Friskpresset hvidløg eller chili giver lækkert spark til jomfruhummerhaler og sammen med fx. en kryddersmør, så behøves ikke meget andet.
Krydderurter: Dild eller persille passer perfekt og giver super lækker smag.
Dip: Mayonnaise, aioli (brug opskriften herunder og tilsæt friskpresset hvidløg) eller en hjemmelavet pesto er skøn dip til jomfruhummerhaler.
Opskrifter med jomfruhummer
Mangler du lige nogle ideer til, hvordan du kan bruge dine jomfruhummere? Der er masser af muligheder, men nogle som er rigtig gode og lidt anderledes er sammen med hjemmelavet pasta, hvor du fx. laver dine jomfruhummerhaler i ovnen med fløde eller hvidvin og så vender sammen med frisk pasta. Uh, det er godt.
Et andet hit herhjemme er i en salat. Især en salat opskrift med asparges, avocado, grøn salat og dild smager rigtig dejligt.
Kogte jomfruhummerhaler med hjemmelavet mayo
Ingredienser
- 1 kg jomfruhummerhaler
- 5 liter vand
- 3 spsk salt
- 10 sorte peberkorn
- 1 stort bundt dild
Mayonnaise
- 2 æggeblommer
- ½ tsk salt
- 1 tsk sennepspulver
- 1 spsk hvidvin
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 spsk citronsaft
- 3 dl olie
- peber
Sådan gør du
- Kom vand i en stor gryde.
- Bring vandet i kog og tilsæt salt og dild. Lad det koge et par minutter.
- Tilsæt jomfruhummerhaler.
- Når vandet koger igen og jomfruhummerhalerne kommer op til overfladen er de færdige. Ca. 4 minutter. (varierer efter størrelse)
- Tag en hummerhale fra, pil den. Er den fast og nem at pille, er den færdig.
- Hæld vandet fra, skyl med rigeligt koldt vand og server.
Mayonnaise
- Pisk æggeblommer og salt sammen.
- Bland sennepspulver i.
- Pisk olien i, i en tynd stråle til mayoen er tyk og cremet.
- Rør hvidvin, eddike, citron og peber i
- Smag til.
Karin Axelsen
Glæder mig til jomfruhummerhalerne.
Her blot en lille bemærkning: Den nemmeste mayonnaise, jeg har lavet, kommer her.
2 dl olie (ikke olivenolie)
1 helt æg
Lidt salt
List citronsaft
Hele molevitten stavblendes nogle få minutter, og vupti har man den skønneste hjemmelavede mayonnaise. Det kan ikke være nemmere.
Louiogbearnaisen
Hej Karin,
Tak for dit tip til at lave en nem mayo 😊🙏
Hav en skøn dag!
Lars
Fantastisk enkelt og velsmagende! Vi tilføjede et stort fed hvidløg.
Loui&bearnaisen
Hej Lars
Tusinde tak - dejligt opskriften kunne bruges.
Mange hilsner
Louise
Amalie
Okay mums. Nu har vi lige lavet lidt “soul searching” og prøvet igen 😂 Dog med chili rapsolie, da vi simpelhen ikke havde mere af det andet tilbage !
Så nu har vi sgu lavet chili mayo - vi er meget imponerede 😱
Vi hældte olien i så langsomt/tyndt som overhovedet muligt, og uden at være for kæphøj, var det jo næsten nemt, med det lækre resultat her i min mormors sommerhus og en dårlig elpisker 😍
Meget glad over nu at kunne lave mayo.
Kh Amalie
Louiogbearnaisen
Dejligt at høre at det lykkedes og så endda i en chili mayo version - uhm :-)
Ja, at lave mayo kan være lidt tricky. Du kan prøve at tilsætte 2 spsk kogende vand, hvis du oplever det igen og så sørge for, at alle ingredienser har samme temperatur til mayo'en, inden du starter.
Hav en forrygende dag!
Amalie
Hejsa :-)
Jeg fulgte opskriften på mayo præcist som beskrevet.
Efter at have pisket i 7-9 minutter, er det stadig så tyndt som hvis jeg bare stod med en skål olie.
Hvad tænker du, man kan gøre, der måske ikke er med i din beskrivelse?
Kh Amalie
John buchhave
Hej. Vi har i masser af år købt både friske og frosne hummerhaler som vi så har kogt på samme måde som du beskriver her. Mums, altid vellykket. Men, der er gået et par år siden sidst så måske har vi glemt noget, de sidste par gange har de været umulige at pille og kødet er meget løst så de skilles helt af og efterfølgende tarvelig i smagen. Har du et godt forslag på fejlen. Venlig hilsen. John
Louiogbearnaisen
Hej John,
Jeg har oplevet det, hvis de har været frosset for længe, så synes jeg nemlig godt, at de kan blive meget løse i kødet og svære at arbejde med. Men ellers, så ved jeg det ikke. Det kunne også lyde som om, de ikke har været helt friske, hvis de også er tarvelige i smagen.
Håber det kan hjælpe dig lidt på vej 😀
Joan Franch
Hej Louise
Skal halerne være optøet, inden man koger dem ?
Er det nemmest at fjerne tarmen før eller efter kogning ?
Mvh.
Joan
Louiogbearnaisen
Hej Joan,
Lad dem tø op først (tag dem op dagen før og lad dem tø op i køleskabet natten over).
Du kan klippe dem op og fjerne tarmen inden kogning, eller du kan lade den sidde, og så først fjerne den efter kogning.
God fornøjelse!
Emma Glæsel
Er det optøede eller friske jomfruhummere du lægger i vandet?
Louiogbearnaisen
Hej Emma,
Har du mulighed for at få fingrene i friske jomfruhummerhaler, så er det klart dem du skal bruge.
Ellers er frosne også et udemærket alternativ - Lad dem tø op først (tag dem op dagen før og lad dem tø op i køleskabet natten over).
God fornøjelse!
Tina Krøgh
Er lidt forvirret ift. eventuel rensning af hummerhaler. Ud over at skylle dem, så de så renses for tamme (røve dem) eller lader man bare den sidde ?
Louiogbearnaisen
Hej Tina,
Ja, klip dem op og fjern tarme. Du kan også lade dem sidde, så de først fjernes efter kogning.
Sig til hvis du har flere spørgsmål :-)
Hav en skøn dag!
Kristoffer
Hejsa Loui. Hvad sker der vis man koger dem for meget? Bliver de bløde eller faste?
Loui&bearnaisen
Hej Kristoffer
De blive sådan lidt faste, gummi-agtige og træls at spise ;-)
Annette
Hej,
Vi er på ferie i Hirtshals.
Vi købt lige et Kilo jomfruhummerhaler :-)
Nu skal vi koge dem, og jeg vist ikke hvordan.
Men nu har jeg funde den fine recept.
I morgen skal vi køre hjem til tyskland.
Mange hilsen og tusend tak for din hjelp.
Annette
Louiogbearnaisen
Hej Annette,
Tak for din kommentar og de fine ord - hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften :-)
Hav en fantastisk dag og jeg håber, at I havde en god tur hjem til Tyskland :-)
Tina
Kan man tilberede hummerhalerne som store rejer - evt stegt på panden med chili og hvidløg?
Loui&bearnaisen
Hej Tina
Ja, det kan du sagtens - eller i ovnen, det er også ret lækkert :)
Anne-Marie
Toplækkert, eneste problem er, at det er så dyrt, at det nærmest ikke er til at komme til.
Prøv friskstegte sild uden lage. Det er sommerstemning i et bedre prisleje.
Vildt flotte billeder!
Kh.
Anne-Marie
Loui&bearnaisen
Hej Anne-Marie
Tak :) Jaa, eller uden for storbyerne (her Nordjylland) koster 1 kg omtrent det samme som to gode bøffer. Og der er rigeligt mad til 2 til et hovedmåltid.
Uhh, sild har jeg det svært med, så heller små friskstegte markrel på panden - eller endnu bedre på grillen :)
Maria K.
Hej Louise
Så lækkert! Udgiver du ikke snart en bog? Jeg vil elske at læse den med dine velskrevne ord og fantastiske billeder. Krydser fingre for at der snart kommer en.
Mvh. Maria
Loui&bearnaisen
Hej Maria
Tusinde tak og for al din ros :) Der er desværre ikke lige faldet en bogkontrakt ned i min turban, men måske engang :)
Mia Hermansen
Så stilet! Er du uddannet fotograf?
Loui&bearnaisen
Hej Mia
Tusinde tak :) Nej, selvlært - selvom jeg ret godt gad at være uddannet :)
Anna
Hold nu kæft, nogle vilde billeder. Har helt lyst til at printe dem ud og hænge op i mit køkken.
Loui&bearnaisen
Hej Anna
Tusinde tak, hvor er du sød :)
Thomas
Hey.
Det er nok nogle af de smukkeste billeder, jeg har set længe. Smukt smukt smukt.
Og så er jomfruhummere bare min ultimative favorit. Næsten hellere jomfruversionen end den store.
Thomas
Loui&bearnaisen
Hej Thomas
Tusinde tak :) Arhmen, er helt på jomfru-version fremfor de store - smag, konsistens er bare finere ....og tilberedningen nemmere ;)
Anna Dietz
Ja, hvem der bare lige havde adgang (og råd) til et kg hummerhaler.. Og evnerne til at lave mayo'en uden den skiller.. Max misundelig, og du får det til at lyde så let og se så lækket ud!!!..
Giv evt et lille fif til hvor man opdriver hummerhaler i Aalborg? Hvis man en dag skulle samle sig mod nok til at kaste sig ud i at fremtrylle lækkerierne :)
Loui&bearnaisen
Hej Anna
Ja, det total luksus, at kunne guffe sådan en tallerken :) Mayo'en - min bedste trick er at droppe "olie i en tynd stråle" de første gange og i stedet bruge en te-ske til at tilsætte. Det vigtigste er faktisk bare, at olie ikke bliver tilsat for hurtigt og især i starten, hvor ægget lige skal binde fedtet. Og så varierer det lidt, hvor meget olie æggeblommer kan binde. Så hvis den skiller når du er færdig, så er der for meget olie i. Tilsæt evt. lidt koldt vand eller lidt ekstra af en æggeblomme. Håber det kan hjælpe lidt :)
Er desværre ikke så kendt med gode fiskesteder i Aalborg - du må på jagt!
Nicoline
Man kan da ikke andet end at komme i sommerstemning med sådan et fint indlæg.
Det må være et mål at få mere fisk på bordet herhjemme. Ser frem til mere fisk på bloggen :)
Loui&bearnaisen
Tak :) Når sommeren ikke vil komme til en, må man snyde sig lidt til den - manglende dog lige at kunne sidde på terrassen ;)