Bag verdens bedste focaccia brød med tomat og rosmarin. Opskrift på lækkert, svampet focaccia, som er hurtigt at bage.
Så efter at have stirret på et hvidt digitalt ark. Klimpret lidt på tastaturet. Skrevet uanstændige ord. Slettet. Smågrint. Bidt i skrivebordskanten. For til sidst, med et suk som fik en trygt snorkende hvalp til at flyve 1 meter op i forskrækkelse, at smide hovedet ned i tastaturet.
Der var ikke flere ord på den side af sommeren.
Jeg hev stikket ud. Klistrede en post-it til skærmen med "Glem det" og har brugt 2,5 uge på...absolut ingenting.
BONUS: Få mine gratis, professionelle skabeloner til din madplan! Klik her og få skabelonerne nu
Vi taler tour'en. Kaffe. Kigge på grønne totter i højbedet. Smuglytte til naboerne snak på den anden side af hækken. Mere kaffe. Serier, eftermiddagslure i ét væk.
Lige afbrudt af daglige ture forbi hjemmekontoret.
Og den der post-it på computeren...
Hvem siger ferie er nemt!
Nå.
Blogposten som aldrig nåede, at se dagens lys før jeg havde hevet stikket; Hjemmebagte foccacia.
Focaccia brød med tomat og rosmarin
Oh manner, det er brød som kan noget. Saftigt, blødt og kridhvidt. Haps! Perfekt madbrød til grill eller bare en stor skål pesto-dyp til frokost.
Det er vanedannende, så er du advaret.
Men altså med den indre strandløve på standby, ventede på bobler i vandkanten, så går det nok. Der er ret lange udsigter.
Grillplanen derimod, den kan sagtens klares under halvtaget. Vi er stadig på kul i en ret medtaget klassisk Weber, så de store gastronomiske udskejelser sker ikke. Men er du en ørn til grilleriet, så burde sådan en omgang focaccia sagtens kunne bages på grillen.
Ork, det vil være pivlækkert.
Eller i en massiv stenovn i haven. Arhmen, glem alt om hipt grønt tilbehør eller den halve ko - jeg napper bare brød med brød på så :)
Foccacia. Eller en af dem her:
Madbrød til grillmad
- Brød med soltørrede tomater, rosmarin og havsalt
- Ostebrød med krydderurter
- Ølbrød med ost og timian
- Pull-apart brød med krydderurter, hvidløgssmør og ost
- Tapasbrød
- Madbrød med semidried tomater og basilikum
Yes. Nogle kalder det tilbehør, andre skipper kartoflen. Og bøffen. Og de grillede, brændte squash og stride forårsløg.
Forresten stilken på tomaten er bare braller. Og über-besværlig at hive ud af en bagt tomat uden resten af tomaten følger med og smører sig ud over din hvide trøje.
Men altså en hvid trøje for et madbillede. Helt fair. Foodstyling kræver sine ofre ;)
Inden du kaster dig ud i den italienske brødkunst, så lad os lige runde et par sager.
Fyld til Focaccia
Du er ikke lige tomattypen. I hear you. Foccacia kan varieres i det uendelige; Revet parmesanost, løg, krydderurter, oliven, kartoffelskiver, pepperoniskiver, hvidløg, skinke, bacon, soltørrede tomater. Du giver bare gas. Og husker rigelige mængder olivenolie. Den gør forskellen.
Focaccia i bradepande
Er du mere til at dele din foccacia, så bag ét stort brød i en bradepande. Find en lille bradepande (30 x 40 cm) og fordel dejen heri. Tryk den godt ud i bradepanden, så den ligger jævnt og er ca. 1.5 cm i højden. Følg samme fremgangsmåde som i opskriften, men bag brødet ca. 10 minutter længere.
Langtidshævet focaccia
Selvom foccaciabrød holder sig saftige og friske i ret lang tid, så er de nu allerbedste nybagte og lune. Men orker du ikke lige mel op til begge ører og fedteri med rosmarinkviste, mens gæsterne hygger i haven, kan du sagtens klare dit foccaciabrød på forhånd.
I med brødet i en bradepande ved 2. hævning, vent med fyldet og olivenolien. Ind, tildækket, i køleskabet 6-8 timer. Ud ½-1 time før bagning - så dejen lige får lov at vågne igen. På med fyld og olie. Bag løs.
Ingredienser
Foccacia
- 25 g gær
- 3 dl lunken vand
- 1 spsk sukker
- 1 spsk salt
- 3 spsk olivenolie
- 500-700 g hvedemel, pizzamel eller Tipo 00
Top
- Cherrytomater eller små cocktailtomater
- 3 stikle frisk rosmarin
- Olivenolie
- Flagesalt
Sådan gør du
- Smuldr gær i en skål, tilsæt vand og opløs gæren.
- Kom sukker, salt og olivenolie i.
- Tilsæt hvedemelet lidt af gangen mens dejen æltes.
- Ælt dejen til den smidig og glat (ca. 5 min. på en røremaskine ved medium hastighed, til dejen slipper skålens kanter).
- Dæk skålen til og lad dejen hæve i ca. 1 time.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord og del den i 5-6 stykker. Form stykkerne til kugler og tryk dem flade (ca. 1 cm).
- Kom brødene på bagepapir.
- Dæk brødene til og lad dem efterhæve i ca. 30-40 minutter.
- Forvarm ovnen med en bageplade i.
- Brug fingerspidserne til at trykke en masse huller i brødene. Dryp med olivenolie og smør det let ud over brødene - ca. 1-2 spsk olivenolie per brød.
- Tryk tomater ned i brødene og drys med rosmarin og salt.
- Kom brødene med bagepapir over på den varme bageplade.
- Bag brødene ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 12-15 minutter til de er gyldne og gennembagte.
- Lad dem afkøle 10 minutter på en bagerist før de serveres.
Jannie
Hej:)
Ved du hvordan de har det med en tur i fryseren?
Louiogbearnaisen
Det kan sagtens fryses 🙂
Lun gerne brødet inden servering, så bliver det ekstra lækkert!
God bagelyst!
Tobias
Hej, hæver dejen blot ved stuetemperatur, eller i køleskab?
Louiogbearnaisen
Hej Tobias,
Det er ved stuetemperatur, men vil du gerne lave den på forhånd, før du fx. får gæster, så kan du ved 2. hævning komme brødet i en bradepande (vent med fyldet og olivenolien). Ind i køleskabet med den (tildækket) i 6-8 timer. Ud 1/2-1 time før bagning – så dejen lige får lov at vågne igen. På med fyld og olie og så i ovnen.
Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)
Henrik
Nu vil jeg prøve at gøre dig kunsten efter, jeg har dog fundet på nogle ændringer i min udgave
Jeg har ganget din opskrift med 2, men jeg har også erstattet noget af melet med 200 g fuldkorns mel den fra Valsemøllen, derudover har jeg til sat med 4 fed hvidløg, 2 tsk timian i dejen.
Jeg kunne dog kun få tilsat 800 g Tipo 00 - jeg tænker at min mel har været meget tørt og måske især fuldkorns melet.
Nu venter jeg spændt på resultatet, dejen står og hæver og ovnen er ved at varme op.
Mange tak for dine inspirationer, jeg følger faktisk din blog ret meget. Jeg har skrevet linket til min opskrifts blog.
PS opskriften på min nye foccacia bolle / brød har jeg endnu ikke fået skrevet.
Louiogbearnaisen
Hej Henrik,
Tak for din kommentar - jeg er så glad for at høre, at du kan bruge bloggen som inspiration.
Også tak for input til opskriften - håber resultatet blev godt 😊
Held og lykke med din blog!
Kristina
Når brødet bages i en form, hvad skal man så bruge for at undgå at brødet sidder fast?
Louiogbearnaisen
Hej Kristina,
Du kan smøre formen eller bradepanden med lidt olivenolie, så den ikke hænger fast.
Prøv det af og lad os høre om resultatet :-)
Hav en forrygende dag!
Mette F
Kan man blande krydderurter i dejen? 🙂 har bagt dem én gang - mega lækre!👌🏼
Vh Mette
Louiogbearnaisen
Hej Mette,
Det kan man sagtens :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Hav en dejlig dag.
Mai
Årh hvor er din skrivestil bare skøn og ukompliceret - går perfekt sammen med en wannabe hjemmebrygget cappuccino! Jeg får gæster i morgen, og har valgt at lave din version af foccacia - de lyder kanon gode! - Glæder mig! :o)
Hav en formidabel weekend!
Louiogbearnaisen
Hej Mai,
Tak for din kommentar og de fine ord :-)
Håber du og dine gæster kan lide foccacia brødet.
Hav en forrygende dag
Jonas
Rigtig gode. Kan klart anbefale dem.
Maria
Faldt over din blog for nogle uger siden og elsker den. Flotte professionelle billeder og du skriver helt fantastisk og indlevende. Tak.
- Maria
Loui&bearnaisen
Hej Maria
Tusinde tak, det er jeg rigtig glad for du synes :)
Tina
Har bagt dem i dag og smager fantastisk :) Tak for lækker opskrift og verdens bedste blog :)
Loui&bearnaisen
Hej Tina
Skønt at du kunne bruge opskriften - og tusinde tak :D