1 uge på Kreta. 26 grader. Pænt blåt vand. Ubestemmeligt, lidt lusket hotel. Slår du til i dag, får du afbudsrejsen til 2498 kroner. 5-8 klik, så kan du være på vej til lufthavnen.
3-4 timer senere spankulere i pendulfart mellem liggestol og bar.
Louiogbearnaisen - nu med rejseservice ;-)
Nå.
Strandløven. Pool-pumaen er endnu ikke kravlet ud fra vinterhiet?
Got it.
Lad os starte roligt ud med en omgang græsk mad.
Men, æh, har du så været i Grækenland, Louise?
Niks.
Præcis ligesom Indien, Afrika, Tunesien, Marokko, Mexico, you name it ... langt de fleste eksotiske opskrifter, du suser forbi herinde - jeg er ikke den store globetrotter.
Endnu.
BONUS: Få mine gratis, professionelle skabeloner til din madplan! Klik her og få skabelonerne nu
Så ja, jeg vil nok ikke strække den til praleri af min erfaring med det græske køkken- men det gør nu ikke forkærligheden mindre. Nøj, det er guf for ganen. Og ren rens for næsen. Du må aldrig gå ned på hvidløg i det græske køkken!
Og det gør vi heller ikke her.
Nogen herhjemme mente bestemt, det krævede 14 dage på sofaen efter min græske menu.
Sart næse, huh..
Anyway.
Et par fif til græsk farsbrød, som slår benene væk under dig. Lidt praleri skal der jo til..
Græsk farsbrød 101:
- Lam, oksekød, svinekød...lama. Bare kødet er hakket, så kan du køre lige præcis din favorit i farsbrødet.
- Rasp kan udskiftes med havregryn.
- Vild med oliven, så hiv 50 g op af glasset, hak dem groft og kast dem i farsen.
- Der er ret stor forskel på soltørrede tomater, så smag lige på kammeraterne inden brug. De kan være heftig saltede eller ret hårde - dem lader du helst blive i glasset.
- Og jojo, du kan sagtens skrue en anelse ned for mængden af fyld. Men det gør altså noget helt særligt i græsk farsbrød.
Græsk farsbrød
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 2 dl babyspinat
- 500 g kalv og flæsk
- 3 spsk soltørrede tomater, hakkede
- 1 løg, finthakket
- 1 dl rasp
- 3 spsk ristede pinjekerner, grofthakkede
- 3 spsk feta, smuldret
- 1 æg
- 1,5 dl mælk
- 1 spsk Worcestershire sauce
- 2 tsk oregano
- 1 tsk timian
- Salt/peber
Sådan gør du
- Varm olie ved svag varme på en pande. Tilsæt hvidløg og spinat - rør rundt til spinaten falder sammen. Tag hvidløg og spinat af varmen og lad det afkøle lidt. Hak spinaten groft.
- Kom alle ingredienser i en stor skål.
- Frem med hænderne og ælt det hele godt sammen til en ensartet fars.
- Smør et ovnfast med olie.
- Kom farsen i fadet og form til et brød.
- Bag farsbrødet ved 180 grader i ca. 40-50 minutter.
- Lad det hvile 5 minutter inden servering.
- Server med kartofler, tzatziki, græsk salat/tomatsalat, græske brød eller en græsk pastasalat.
Noter
What!
0,5 dl olivenolie - der er alligevel også en pæn sjat?
Og jeg garanterer dig for, at hver en dråbe er det værd. Så luk øjnene, pøs på og glæd dig til at hive forrygende kartofler ud af ovnen.
Forresten. Har du hverken græsk krydderi, Herbes de Provence eller er bare ikke ellevild over krydderiblandinger, så dur klassisk oregano, timian, rosmarin eller merian også på kartoflerne.
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 0,5 dl olivenolie
- 2 tsk græsk krydderiblanding, eller Herbes De Provence
- Friskkværnet peber
- 1 tsk chiliflager
- 1 dl parmesanost, fintrevet
- Groft salt
Sådan gør du
- Skær kartoflerne i både.
- Læg kartoflerne på en bradepande eller i et stort ovnfast fad.
- Kom halvdelen af olivenolien over kartoflerne. Drys med græsk krydderi og chiliflager.Vend det hele godt rundt.
- Drys med halvdelen af parmesanosten.
- Bag 30 minutter ved 180 grader.
- Tag kartoflerne ud, rør godt rundt og tilsæt resten af olivenolie og parmesanosten.
- Kom dem tilbage til ovnen og bag videre i ca. 20-25 minutter.
- Tag kartoflerne ud og drys med groft salt og evt. friskhakket persille.
Noter
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Spørg dig selv:
Skal jeg ud i verden de næste 24 timer? (48, hvis du, host.., også spiser al tzatzikien)
Det inkluderer både luftning af hund og ukrudtsoprykning ved hækken over til naboen.
Just sayin'
Din ånde, efter en spandfuld seriøs tzatziki, slår vitterlig folk halvfordærvet.
Også selvom, at du har skuret og skrubbet med tandbørsten, slubret en halv liter SB12 og hældt en potte kaffe ned som kamuflering.
Sådan en hvidløgsånde fra tzatziki er ikke sådan at få has på. Den tager tid. Og god plads omkring dig.
Så er du advaret :-)
Ingredienser
- 2,5 dl græsk yoghurt 10%
- 1 agurk
- 2 fed hvidløg, presset
- 1-2 spsk citronsaft
- Salt/peber
Sådan gør du
- Riv agurken groft og pres den fri for væde over et par omgange. Der er virkelig meget væske!
- Rør græsk yoghurt med presset hvidløg, citronsaft, salt og peber.
- Kom revet agurk i og rør det hele godt sammen.
- Stil tzatzikien i køleskabet - gerne nogle timer eller til dagen efter.
- Smag til.
Pia
Det er lidt sjovt med hvidløg, nogle lugter når de har spist det mens andre ikke gør - jeg får ikke "hvidløgsånde" selv men jeg ved, at man kan pille selve kimen, altså den lille grønne stilk ud af fedet, da det er den, der gør, at man (nogle personer ) lugter. Det hjælper også for nogle, at spise persille eller andet grønt, som spinat og grønne æbler 🧄🍏🥬
Louiogbearnaisen
Hej Pia,
Tak for brugbar info - interessant 👍 😊
Lone Færk
Uhm hvor et dejligt måltid😊 smagfuld og saftig farsbrød og lækre krydrede kartofler, laver det helt sikkert igen.
Louiogbearnaisen
Hvor er det dejligt at høre - skønt at du kunne bruge opskriften og at den var et hit 😀
Hav en rigtig dejlig dag og god weekend!
Maria
Har du en idé til et alternativ til spinat? Min datter på under et år må helst ikke få spinat.
Opskriften lyder super lækker!
Louiogbearnaisen
Hej Maria,
Du kan sagtens udelade spinat. Eller du kan erstatte med fx. grønkål, hvis du gerne vil have lidt grøntsager med 🙂
Håber farsbrødet bliver godt :-)
Hav en god dag!