De lækreste boller med ølandshvede - bagt uden surdej. Opskrift på saftigt ølandshvede brød med med store huller her.
Indsæt selv voldsom ros over ølandshvede i brød.
Lige her: [.................]
Jeg kan ikke give dig den.
Det er den hypede melsort, som gemmer sig længst inde i mit skab.
Jojo, den smager da fint og giver toplækkert brød. Men vi bliver bare aldrig rigtig kammerater - man har jo sine mel-favoritter ;-)
Nå.
Den skulle bruges.
Et perfekt weekendprojekt til sløv søndag formiddag med kaf', podcast og den gode, grønne joggingbuks.
Ret tiltrængt efter, at vores spritnye bil brændte af i fredags.
Jeps.
Den nåede lige at runde 30 dage, to bilvaske ved blid håndkraft og voldsomme mængder muggeri over daglige storme af pollen på sort lak.
Ren hys, du ved.
Såå, med nybagte ølandshvedeboller og den her i baghånden, så lades der nu op til næste uges strabadsser på bilfronten.
Hvad med dig?
Har du også brug for lidt hjemmebag, så nap ølandsbollerne herunder.
Hvad er ølandshvede?
Ølandshvede er en gammel kornsort, som har fuld smæk på smagen. Den kan minde lidt om spelt, men er slet ikke så tung at bage med som spelt kan være. Så derfor kan du også bruge 100% ølandshvede i dit brød uden problemer. Dit brød bliver mørkere og får en lidt sød smag med ølandshvede.
Koldhævede boller med ølandshvede
Bag med ølandshvede: Ølandshvedes sugeevne kan være ret forskellig, så tilsæt evt. 50-100 g mere hvedemel, hvis dejen er meget sjasket. Men vent indtil dejen er æltet minimum 5 minutter - den skal lige have lov at blive aktiveret inden du fylder på med mere mel.
Æltning: Nope! Bollerne kan ikke æltes i hånden, de kræver en røremaskine eller heftig håndmixer. Husk æltetiden kan variere alt efter hvilken røremaskine, som du bruger.
Nogle røremaskiner tager mere fat end andre, så gå efter at dejen slipper skålens sider og er smidig/elastisk. Måske tager det 10 minutter på din røremaskine, måske tager det 15 minutter. Hiv fat i dejen og tjek den - kan du hive i den uden, at den sprækker (Jeg har brugt en Bjørn Teddy ved hastighed 3.)
Bagning: Smid først bollerne ind ovnen når den er gennemvarm. Jeps, du får lige blæst hytten igennem med varme (og dufte fra fastbrændte middage) og elmåleren suser derudaf, men jeg garanterer dig, at resultat bliver det værd. Nybagte boller med ølandshvede og sprød skorpe - de er svære at konkurrere med.
Ølandshvedebrød med surdej
Du kan sagtens bage bollerne med surdej. Udskift blot gær med din surdej og følg herefter opskriften.
🍴 Opskrift
Koldhævede boller med ølandshvede
Ingredienser
- 10 g gær
- 4,5 dl vand
- 100 g ølandshvede
- 350-400 g hvedemel , cirka
- 10 g salt, (den er god nok - 10 gram salt)
- 2 spsk olie
Sådan gør du
- Opløs gær i vandet.
- Tilsæt ølandshvede og rør det det godt sammen.
- Tilsæt hvedemel og salt. Ælt dejen på en røremaskine ved medium hastighed i ca. 10-14 minutter. Dejen skal slippe skålens sider, være glat og elastisk.
- Smør en skål med olie og kom dejen heri. Dæk skålen til med madfilm.
- Lad dejen stå på køkkenbordet 1 time.
- Sæt skålen i køleskabet min. 12 timer - gerne til 18 timer.
- Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå 1 time på køkkenbordet.
- Vip forsigtigt dejen ud på køkkenbordet.
- Del den i 9-10 stykker med en dejspartel og kom dem forsigtig over på et stykke bagepapir.
- Lad dem efterhæve mens ovnen varmer op til 250 grader (alm. ovn) med en bageplade i.
- Tag den brandvarme bageplade ud og hiv hurtigt bagepapiret med bollerne over på pladen.
- Bag bollerne 5 minutter ved 250 grader og skru ned til 225 grader. Bag dem færdig - ca. 10-15 minutter.
- Tag bollerne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Lightroom.
BILLEDE 1: Ølandshvedeboller m. boller ved siden
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/5.6
Lys: Skråt modlys. Naturligt lys i vest-vindue februar kl. 13.00. Motiv ca. 1 meter fra vinduet.
Baggrund: Hvidt tapet på plade.
Ingrid
Jeg synes jeg lavede bollerne lige efter opskriften, og de var også fine, men med en mere tæt krumme. Hvordan får man de store huller i ?🤔
Louiogbearnaisen
Hej Ingrid,
Øv, du ikke fik hullerne med.
Det kan skyldes rigtig mange ting, når man bager. Både gær, æltning, hævning og temperaturer har kæmpe indflydelse på resultatet.
Et par ting, som det måske kan være:
Prøv næste gang at ælte i lidt kortere tid, hvis du har en meget kraftig røremaskine - den kan godt komme til at overælte.
Det kan også være, at din dej ikke er varm nok på køkkenbordet (på den time).
Ovntemperaturen kan variere en del, og hvis den er for lav, kan bollerne godt blive lidt tættere i krummen. Jeg har skrevet lidt om ovntemp. her: https://louiogbearnaisen.dk/2021/03/glutenfri-kage-marcipan.html
Melmængde - der kan være stor forskel på, hvor meget mel dejen suger: https://louiogbearnaisen.dk/2018/04/toert-broed.html
Håber det kunne være lidt hjælp, så du kan få de der lækre huller næste gang 🙂
Charlotte Nielsen
Må dejen slet ikke være våd?
Skal den slippe kanterne på skålen, lige som almindelige teboller?
Louiogbearnaisen
Hej Charlotte,
Jo, den skal være våd, men samtidig smidig, så den lige netop slipper siderne på skålen 🙂
God bagelyst!
o
Bollerne kan sagtens æltes i hånden og blive ligeså lækre og luftige. Meyers har lagt en videoguide op til håndæltning lige her: https://www.youtube.com/watch?v=Y9vsY2Q3B6k
I stedet for at vende dejen ud på bordet foregår det i skålen med en grydeske. Det kræver, at man bruger musklerne og 10-15 minutter. Dejen er klar, når man kan strække et stykke ud mellem fingrene, uden den falder fra hinanden. Få det forklaret i videoen ovenfor.
Tak for opskriften på nogle rigtigt gode boller.
Louiogbearnaisen
Tak for tippet O og dejligt at høre, at du kan bruge opskriften :-)
Karina
Kan den laves om til en muslibolle- hvordan ville du gøre det ??
Louiogbearnaisen
Hej Karina,
Det kan de godt, men hvordan forholdene lige skal være, har jeg ikke testet, så tænker det er bedre at finde en decideret opskrift på mysliboller og så følge den :-)
Rigtig god weekend!
Maria Seistrup
Denne opskrift kan vel fint bages som et brød - og i gryde?
Mange hilsner
Maria
Louiogbearnaisen
Hej Maria,
Ja, du kan sagtens bage bollerne som et brød og i en gryde :-)
Prøv det ad og del meget gerne resultatet med os!
Hav en fortsat dejlig dag.