Simremad som passer sig selv i gryden: Skøn gryderet med oksekød og rodfrugter, som simrer i øl og passer sig selv - server med kartoffelmos.
Uldsokkerne på, mens du lurer ud på sneen og rører i den her sag.
Eller det skal du ikke.
For vi er ude i simremad, som passer sig selv.
Næsten.
Du skal lige have drøn på varmen og svitse over et par omgange, men så er der også ro på i den næste halvanden time. Oksekødet simre bare derudaf i en mørk øl, sammen med rodfrugter.
Det bliver ikke meget nemmere.
Eller bedre.
For med en heftig kartoffelmos til, så er der et spark til februarskulde. Det er ren komfort-mad; oksekød, som smelter på tungen, rodfrugter med bid og en sauce, der hiver gang i smagsløgene.
Det dur.
Okay, jeps - det er en god omgang! Så er du ude efter den moderne, mere friske version, så server ølbraiseret oksekød med rodfrugter, sammen med perlebyg, rug eller spelt. Der er ret lækkert og de suger, ligesom mosen, saucen til sig.
En salat med kernerne er slet heller ikke dumt. Måske kerner, spinat og fintsnittet fennikel, vendt sammen med en vinaigrette dressing for det syrlige spark.
Ofte stillede spørgsmål til simremad
- Hvilken gryde? Jeg har brugt en støbejernsgryde, da den har en tyk bund og holder varmen godt. Men ligger du kun inde med en klassisk stegegryde, så napper du den.
- Kan man bruge rødvin? Jeps, du kan godt udskifte øl med rødvin, som også går ret godt sammen med oksekød.
- Kan retten laves i en stegeso? Sagtens. Du kan også hive gryden ind i ovnen, hvis du synes det er nemmere den passer sig selv der.
- Skal det være lige meget af hver rodfrugt? Nej, lur i grøntsagsskuffen, hvad som du har på lavger eller hap, sådan en blandet pose rodfrugter, hvis du ikke er typen, der bruger 2 kilo pastinakker på en uge.
- Hvilket oksekød er bedst? Oksekød, som skal tilberedres længe. Altså de billige udskæringer. Oksebov, okseskank eller oksebryst plejer at være et ret godt valg.
- Kan man bruge svinekæber i stedet? Yes!
- Hvilken øl? Gå efter en mørk, sød øl. Den skal ikke være for kraftig, så specialøllene er bedst i glasset, mens du tilbereder retten :)
Tilberedningstid ved simreretter
Der er markant forskel på kød. Også selvom du napper præcis, det samme som er i opskriften. Så tjek op på kødet inden du kommer rodfrugterne i - måske skal det lige have 30 minutter mere.
Giv det hellere lidt længere end at det ikke for nok og så bliver sejt.
Mere simremad
- Gryderet med svinekød, svesker og ærter
- Marokkansk gryderet med græskar og kikærter
- Osso buco med kartoffelmos og gremolata
Ingredienser
- 100 g bacon
- 500 g oksekød i tern
- 2 spsk hvedemel
- Salt/peber
- 2 løg, i tern
- 2 mellem gulerødder, i grove skiver
- 1 spsk olie
- 1 mørk øl, 33 cl
- 2,5 dl vand
- 1 terning oksebouillion
- 1 laurbærblad
- 750 g blandede rodfrugter, i grove tern, knoldselleri, persillerod, jordskokker, pastinak
- 2 mellem kartofler, i grove tern
- 50 g svesker
- 1 spsk æbleeddike, valgfri
Sådan gør du
- Steg bacon næsten sprød i en stor gryde.
- Tag baconen op, men lad fedtet blive i gryden.
- Vend oksekødstern med hvedemel og krydr med salt og peber.
- Kom oksekødsternene i gryden med baconfedtet og brun dem godt på alle sider.
- Tag oksekødet op af gryden.
- Kom olie i gryden.
- Kom løg og gulerødder i og svits dem ved jævn varme i ca. 2 minutter - de skal ikke tage farve.
- Kom bacon, oksekød, øl, vand, bouillon og laurbærblad i gryden.
- Lad det hele simre under låg ved svag varme i 1 time.
- Tilsæt rodfrugter, kartofler og svesker. Kom låg på igen og lad det simre ved svag varme i ca. 30 minutter til rodfrugter og kartofler er møre.
- Fjern laurbærbladet og smag retten til med salt, peber og evt. æbleeddike, hvis din gryde har brug for lidt syre.
- Skal saucen være tykkere kan den jævnes nu.
- Server med kartoffelmos eller en perlebyg/spelt-salat.
Skriv en kommentar