Bag italienske ciabattaboller, som er luftige, sprøde og med saftig krumme. Find opskrift på de vanedannede ciabattabrød her.
Hvad siger du?
Sådan 9.03 en lørdag
Friskbrygget kaffe, Monopolet i radioen og så de her lune ciabattastykker hevet ud af ovnen.
Med rigeligt smør og den ekstra gode ost.
Er du på?
Fedt :-)
De har nemlig også lagt i den virtuelle skuffe i efterhånden en god rum tid. Mest fordi, der var andre gode sager, som suste inden om. Du ved; Knuste kartofler med krydderurter, parmesan og pinjekerner og Æggemuffins med skinke, kartofler og spinat - de stjal spotlight.
Ligeledes min turbo-tur til Dubai i sidste uge.
Yup, det var forrygende - et madmekka med alt det bedste fra hele verden. Fra autentisk arabisk, til spansk, fransk og kinesisk. Der var det hele og min mave blev blev taget med storm og rumlen.
Så i bedste international mad-stil drøner vi til Italien i dag med de her ciabattaboller.
Nemme.
Luftige.
Sprøde.
Og okay, ikke helt til den hurtige side. De skal lige på hvil i køleskabet natten over.
Men hey, så er der også morgenmad gange 10 og fuld tilladelse til at nynne (skråle) italienske serenader, mens du lige kaster ciabattabollerne i ovnen (og vækker resten af hytten).
Guide til ciabattaboller
Jo. Egentlig laves ciabatta med en fordej kaldet Biga, der skal trække alt fra timer til en hel nat. Meeeen den skipper vi her for med en koldhævning natten over, så får du også lækre ciabattaboller, der både er seje i konsistensen, saftige og med de der pæne huller i krummen.
Jaa, i en snæver vending, men du får ikke helt sammen struktur i dine ciabattaboller.
Jeps, ca. 1 spsk (uden top).
Det vil være perfekt til at bage sprøde ciabattaboller. Så har du en bagesten eller bagestål, så bag endelig dine boller på dem. Husk at varme stenen eller stålet godt op, så du får maksimum sprødhed.
Brug en olivenolie, som ikke er koldpresset eller har meget smag, da den ellers kommer til at smage for meget igennem.
Det kan du tro. Det er bare i fryseren med dem og hive op weekend efter weekend.
Flere gode opskrifter
Ciabattaboller
Ingredienser
- 5 g gær
- 6 dl lunken vand
- 0,5 dl olivenolie
- 300 g durummel
- 8 g salt
- Ca. 600-700 g tipo 00 hvedemel
Sådan gør du
Saml dejen til ciabattaboller
- Opløs gær i vandet.
- Tilsæt olivenolie og durummel og rør det godt sammen.
- Tilsæt herefter salt og hvedemelet og ælt dejen ca. 6 minutter på en røremaskine. Dejen skal være meget våd, men smidig efter æltning - så vurder om der skal mindre eller mere mel i, da det kan variere.
- Kom dejen i skål med plastfilm på toppen og sæt den i køleskabet i 10 timer.
Formning af ciabattaboller
- Tag dejen og lad den stå 30 minutter på køkkenbordet i skålen.
- Vip den herefter forsigtigt ud af skålen og over på køkkenbord drysset med durummel.
- Lad dejen flyde lidt ud, så den er ca. 4 cm i højden - du kan trække forsigtigt i den, men pas på med ikke at presse luften ud.
- Klip eller del dejen med en bagespatel i 14 stykker.
- Læg ciabattabollerne på et stykke bagepapir og lad dem hæve 30 minutter.
Bagning af ciabattaboller
- Varm ovnen op til 250 grader (alm. ovn) med en bageplade i.
- Tag den varme bageplade ud og flyt bollerne herover på.
- Bag bollerne ved 225 grader i ca. 16-19 minutter - til de er gyldne og gennembagte.
- Tag ciabattastykkerne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
Noter
- I stedet for en varm bageplade kan du bruge en bagesten eller bagestål.
- Ciabattabollerne kan fryses.
Mette
SKAL de koldhæves, eller kan jeg lave dem med mere gær?
Loui&bearnaisen
Hej Mette
De får den bedste tekstur og smag koldhævet, men du kan sagtens bruge mere gær og hæve dem i kortere tid.
Mange hilsner
Louise
Lisbeth Fribo Lundgaard
Hvordan behandles bollerne bedst efter Frost?
Loui&bearnaisen
Hej Lisbeth
Jeg synes de er allerbedst når de bliver tøet op fra frost direkte i en forvarmet ovn ved 200° grader (alm. ovn) i 5-10 minutter.
Mange hilsner
Louise
Jen
Hvilket monopol?
Louiogbearnaisen
Du ved, radioprogrammet 😜