Chokoladetrøfler er super nemme at lave - 3 ingredienser og du har verdens bedste fløjlsbløde chokoladekugler, som holder længe på køl. Få opskriften her
Om få dage hopper jeg på et tog, synker ned i sædet og hiver en podcast i ørene. Suser mod Frederikshavn og tre dages juleferie.
Det med toget er jeg lunken over, men jeg kører en daglig overoptimisk hjernevask som forberedelse; "Det er hyggeligt, det er jul og ingen tager jo alligvel toget der lige op til jul .."
Yes, der bliver visualiseret tom togvogn, der fløjter ind på stationen 1 time før tid, mens sneen daler ned og julekoret hilser mig velkommen med skønsang, lun gløgg og en hjælpe-alf, der tager alle pakkenellikerne.
BONUS: Gratis madpakke-bog med mine 10 bedste madpakkeopskrifter og 4 ekstra til lækkersulten! Klik her og få e-kogebogen nu
Hvis man tror nok på det, så går det i opfyldelse.
Nuvel.
Jeg tænker, det alligevel bliver for urealistisk at forvente sig juleknas på togturen, så det skal ordnes.
Den er svær.
Krummer gider man ikke - så det udelukker alt fra pebernødder til vaniljekranse.
Bagværk tager for meget plads i maven, som jo skal være klar til and og hele molevitten.
Hmm.
En fedtet chokoladetrøffel.
Ikke dumt. Slet ikke dumt.
Det forholder sig sådan:
Vi har været gennem havregrynskugler, dadelkugler med kakao og klassiske romkugler på bloggen, men verdens nemmeste chokoladetrøfler er blevet glemt.
Måske fordi de egentlig kun består af 3 ingredienser; chokolade, fløde og salt.
Men i en og samme gryde sker der altså løjer, kan jeg godt sige dig.
De smelter sammen til en himmelsk herlighed, som bare skal rulles og smelter på tungen.
Det er guf for ganen, de her chokoladetrøfler. Det er der ingen tvivl om.
Og en genial ide, når man skal smile "glædelig jul" med gebisset til hele togkupeen..
Chokoladetrøfler
Nå. Men.
3 ingredienser, det burde være lige ud af landevejen.
Sagen er bare, at du ikke rigtig kan gemme en ingrediens i sådan en opskrift. Så for, du får de bedste chokoladetrøfler, så lad os lige tage en hurtig gennemgang.
Chokolade:
Du har helt ret, der er forskel på chokolade.
Og mellem kun 2 andre ingredienser, er det svært at skjule den chokolade, du ikke står på tæer efter i køkkenet torsdag aften kl. 23.21.
Så frem med den gode plade, som du gerne kører ned. Om den er den ene eller anden afart - billig eller dyr, det er ikke afgørende. Det afgørende er, at du er vild med chokoladen "rå".
Så jep, bræk lige et stykke og smag - det er faktisk en ordre, inden du går i gang.
Og yes, det kan godt tage en plade eller 4, at smage sig frem til den heeelt rigtige ;)
Piskefløde:
Jo mere frisk, jo længere holder chokoladetrøflerne. Øko eller konventionel. Discount eller Karoline - du styrer showet i køledisken.
Salt:
Kan man virkelig smage forskel på salt?
Er du saltentusiast, så bliver det et stort rungende "KÆMPE FORSKEL - det er helt vildt!". Er du, som vi nu er flest; ikke rigtig, vel..
Nu kommer jeg jo deroppe fra, hvor færgen suser til Læsø. Og nu siger jeg lige noget hurtigt; Øboerne griner hele vejen til banken over den mængde salt i frække, autentiske poser, som de prakker turister og andet godtfolk på.
De har skudt papegøjen og det tager jeg dulme hatten af for.
At kunne blive ved med, år efter år, at sælge en "gastronomisk" oplevelse, som ingen andre - :)
Bottom line:
Salt er salt - salt er kemisk set ens, uanset om det er fint, groft, flagesalt eller sydet.
Men der hvor fidusen kommer ind er, hvordan saltet opmåles, hvor hurtigt saltet bliver opløst i maden, hvordan det føles når man spiser det og ser ud på maden.
BONUS: Få min gratis, ultimative guide til bagning af kage, så du får det bedste resultat hver gang! Klik her og få guiden nu
Hvis vi tager den første, så er der altså forskel på vægten af 1 teskefuld fint salt, groft salt og flagesalt - så dit resultat kan hurtigt ændre sig alt efter, hvilken salt du opmåler med din teske.
Den næste. Det handler det om, at fint salt er hurtigt væk, hvor flagesalt holder noget længere - også under bagning (fx. på toppen af chocolate chip cookies).
Det er også her, dine tænder knaser gennem saltet og du virkelig får den der salteksplusion sammen med den søde bid.
Salt har altså forskellig tekstur, afhængig af om vi taler flagesalt, sydesalt eller groft salt.
Og den sidste; salt er en pæn afslutning. På bøffen, på brødet eller chokoladekagen, samtidig med det giver det bid.
Så ja, der er forskel på salt. Bare ikke på den måde, som producenter og saltkonger sælger det til dig - det handler i højere grad om den sensoriske oplevelse.
Så hvad skal du bruge i den her opskrift?
Den fine salt i køkkenskabet. Dine chokoladetrøfler skal være fløjlsbløde, derfor skal saltet opløses fuldstændig.
Smag i dine chokoladetrøfler
Skal der være fest, så tilsæt smag til dine chokoladetrøfler. Du bestemmer, de sluger det hele.
- Appelsinskal
- Kaffe
- Kanel
- Lakrids
- Chili eller cayennepeber
- Aroma eller essens (rom, appelsin, pebermynte, kirsebær .. )
- [Indsæt selv, hvad du dine smagsløg har forkærlighed for]
Chokoladetrøfler uden kakaopulver
Er du ikke vild med en bid støvet kakaopulver kan chokoladetrøflerne rulles i:
- Finthakket chokolade
- Smeltet chokolade
- Lakridsgranulat
- Glimmerstøv eller festlig juleglimmer
- Kokosmel
- Frysetørret frugt
- Hakkede nødder
- [Indsæt selv, hvad du kan finde i dit køkkenskab]
Opskrift på chokoladetrøfler
Jaja, den kommer nu. Den får du her.
Du er nu fuldstændig klar til at kaste dig ud i den ædle kunst at bakse en omgang chokoladetrøfler sammen.
20 styk?
"Måske jeg bare skal lave en halv portion?"
Whaaat!
No way.
Niks.
Du kommer til at fortryde det.
Just sayin'
Jeg ville doble op.
Og så en gang til for prins Knud.
Hvem han end er ..
Chokoladetrøfler
Ingredienser
- 250 g mørk chokolade, 50-65%
- 1,5 dl piskefløde
- 1 tsk valgfri smag, kaffepulver, appelsin, lakrids, kanel..
- ¼ tsk salt
- 50 g kakaopulver
- Evt. ¼ tsk kanel, hvis du juler
Sådan gør du
- Hak chokoladen fint.
- Kom fløde, smagsgiver og salt i en gryde.
- Kog det op ved jævn varme under omrøring.
- Sluk for varmen.
- Tilsæt hakket chokolade og rør til chokolademassen er helt glat.
- Beklæd en lille form med bagepapir (ca. 15x20 cm)
- Hæld chokolademassen i formen og sæt formen i køleskabet i min. 3 timer til massen har sat sig.
- Kom kakao og evt. kanel i en dyb skål.
- Tag formen med chokoladeblandingen ud af køleskabet.
- Tag en teske-fuld af chokoladeblandingen op og form den hurtigt med hænderne til en kugle.
- Chokolademassen smelter hurtigt mellem varme hænder.
- Fortsæt med resten af chokoladeblandingen.
- Rul kuglerne i kakaodrys og kom dem i en plastikbeholder.
- Sæt dem på køl i 1 time eller indtil servering.
- Opbevar chokoladetrøflerne på køl.
Noter
Btw.
Ses vi i toget, så sig hej.
Jeg er hende, som ser ud som om, hun ikke overlever turen og har ansigtet smurt ind i chokoladetrøfler.
Og har booket al hyldeplads hele vejen hen til 1'class.
Jeg rejser aldrig let..
Majbrit
Sikke en fantastisk beskrivelse!!!! Det skal helt klart prøves i flere varianter/smage... håber det var en god togtur 😁 tak for at gøre opskrifts søgning så underholdende og selvfølgelig for en masse gode opskrifter
Louiogbearnaisen
Hej Majbrit,
Taaak ☺️ Dejligt at høre at du kan bruge bloggen og opskrifterne.
Hav en forrygende dag!
kirsten heding
nå det var egentlig romkugler jeg var ude efter, men de her skal da prøves næste gang jeg får lyst til at lege med chokolade (nåja hvornår har man IKKE lyst til det?) men jeg har lige en oplysning : prins Knud var kong Frederik den 9.s lillebror som efter sigende var ganske dum.
mvh Kirsten Heding
Louiogbearnaisen
Hej Kirsten,
Tak for info om prins Knud - så fik vi også på plads, hvem han var 😆😜
Prøv endelig chokoladetrøflerne - jeg lover, du ikke bliver skuffet! For ja, du har helt ret, hvornår har man ikke lyst til chokolade 🤪
Hav en fortsat dejlig dag!
Stine
Hej, vil man kunne bruge hvid/lys/mørk chokolade til denne opskrift, eller egner den sig kun til mørk chokolade??
Louiogbearnaisen
Hej Stine,
Tak for dit spørgsmål og interesse i opskriften.
Du kan i princippet bruge den type chokolade, som du bedst synes om :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet!
Hav en forrygende dag!
Julie Bøttcher
Hej Louise,
Kan disse chokoladetrøfler mon fryses? Eller holder de sig friske og lækre, efter de 14-16 dage på køl?
Er bekymret for, om de vil blive lidt “trælse” efter en to ugers tid, og tænker, om en tur i fryseren holder dem mere friske?
Louiogbearnaisen
Hej Julie,
Tak for dine spørgsmål til opskriften.
Jeg har ikke testet, om chokoladetrøflerne kan fryses, men umiddelbart tænker jeg, at de kan blive lidt "vandede".
Men giv det et forsøg og fortæl os meget gerne om resultatet i en kommentar her på bloggen :-)
God weekend!
Sab
Jeg laver lige de trøfler igen i år. De bedste ever.
Tak for den og må jeg anbefale Toblerone;)
God jul,
Louiogbearnaisen
Hej Sab,
Tak for din kommentar - dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften på chokoladetrøfler :-)
Også en rigtig glædelig jul til dig :-)
Mette
Lavede dem i dag og de er helt fantastiske! Bedste opskrift på chokoladetrøfler og fedt med dine 101´er 😊
Glædelig jul og tak for altid geniale opskrifter 😃
Loui
Hej Mette,
Tusinde tak for din kommentar og de fine ord :-)
Dejligt at du kunne lide chokoladetrøflerne.
Håber du havde en dejlig jul og kom godt ind i det nye år.
Ole Hansen
Yes, vi glæder os så virkelig meget til at smage de der chokoladetrøfler, når du nu lander med toget i Frederikshavn..
Glædelig jul.
Far