Lækker, svampet citronkage med birkes, som holder dig saftig og dejlig i flere dage. Birkes giver en skøn smag og knasende bid til den friske citronkage med birkes. Find opskriften her.
De her varme tider gør fredagskagen til en udfordring for mig, ikke bare på appetitfronten, men også ved tilberedning.
Mørdej er helt udelukket i mit varme køkken og ligeledes alt med creme, chokoladekage og noget med et smeltepunkt. Det er simpelthen blevet fysisk umuligt at holde en kage bare nogenlunde i live og ikke mindst spiselig.
Så jeg vendte hovedet sydover og hvad fangede mit blik. Citronkager i massevis - syrlige, tørre og helt igennem perfekte til en fredagstreat.
Det blev til..
Citronkage med birkes
Man kunne fristes til at kalde den for en citronmåne. Men nææ nej, for kagen er faktisk ikke helt så "våd", som en citronmåne. Og sammen med birkes, så får den en skøn smag. Den får en meget passende mængde bitterhed ind. Samt går ualmindeligt godt til en kop iste, hvis man skulle have de lyster.
Og et tip her til sidst.
Husk lige at tjekke gebisset efter et stykke citronkage med birkes inden du vandrer videre på fredagsfærd - der kunne jo sidde et birkes. I hver tand ;)
Citronkage med birkes i bradepande
Jeg bagte kagen i en springform, men har du mange gæster med søde tænder, så kan du sagtens gange kagen lidt op. Laver du dobbelt portion, så passer den til en lille bradepande på 20x30 cm.
Citronkage med birkes og ostecreme
Du kan både toppe din citronkage med glasur, men noget, som er helt genialt er ostecreme. Find en lækker opskrift på ostecreme her, som du kan toppe kagen med.
Eller skal det være ekstra fint, så del kagen på midten og smør ostecremen imellem kagebundene.
GRATIS KAGEGUIDE:
Den ultimative guide til bagning af kage, så du får det bedste resultat hver gang
Ofte stillede spørgsmål
Du kan bruge en mandelmælk i stedet - det dur også fint i kagen her.
Ja, du kan sagtens fryse kagen.
Jeps, det vil være super lækkert. Lav en hvid glasur på flormelis og vand og kom ovenpå når kagen er afkølet. Skal der endnu mere citronsmag til din kage, kan du også tilsætte citronsaft til glasuren.
Flere kager med citron
Prøv dem her:
Citronkage med birkes
DET SKAL DU BRUGE
- springform, 20 cm diameter
Ingredienser
- 200 g mel
- 2 spsk birkes
- 1 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 225 g sukker
- 2 spsk revet citronskal
- 115 g smør, stuetemp.
- 3 æg
- ½ dl cremefraiche 38%
- ½ dl mælk
- ¼ dl citronsaft
Sådan gør du
- Bland mel, birkes, bagepulver og salt sammen i en skål.
- Pisk sukker og citronskal i en anden skål, til det bliver en fugtig masse.
- Tilsæt smør og pisk til det er luftigt.
- Kom æggene i et af gangen og pisk godt mellem hvert æg.
- Bland mælk og cremefraiche sammen.
- Tilsæt halvdelen af melblandingen + mælkblandingen + citronsaft til smør/sukkeret og pisk det sammen.
- Tilsæt den anden halvdel og pisk det til en jævn del.
- Kom dejen i en smurt springform, 20 cm diameter (eller brødform)
- Bag kagen ved 180 grader (alm. ovn) i 15 minutter. Hvis den begynder at tage for meget farve, så læg et stykke sølvpapir over og bag den yderligere 15 minutter til den er gennembagt.
- Lad den afkøle på en bagerist.
Karen Lindbæk
Rigtig god kage til gæster, bagt dagen før brug.
Tak for en nem opskrift.
Hilsen Karen Lindbæk
Loui&bearnaisen
Hej Karen
Tusinde tak - dejligt at høre at kagen kunne bruges :)
Mange hilsner
Louise
Vicky
Det er den SKØNNESTE og hyggelige lille “stavefejl” der i omtalen om citronsmage med birkes: Holder DIG saftig og dejlig i flere dage🤗🤗
Love it🙌🏻
Loui&bearnaisen
Hej Vicky
Hahaha 😂😊 Den lader jeg stå 😉
Mange hilsner
Louise
Emma
Kan man lave den som muffins? :) Og hvor lang tid, tror du så, at de skal have?
Loui&bearnaisen
Hej Emma
Ja, det vil du sagtens kunne. Laver du dem i alm. størrelse muffinforme vil jeg give dem ca. 15-17 minutter :)
Mange hilsner
Louise
Sofie
Hvor mange stykker/personer er den til?
Louiogbearnaisen
Hej Sofie,
Det er lidt svært at svare på, da det helt kommer an på, hvor mange (og hvor store) stykker hver person spiser - men jeg tænker, at der sagtens er til eftermiddagskaffen plus 2-4 gæster ☺️
God bagelyst!
Julie
Hej,
Jeg skal lave lidt forskellige kager til min datters barnedåb - og er derfor på udkig efter frysevenlige kager, der kan laves i forvejen. Mit spørgsmål er derfor, om denne kage kan fryses? :)
Mvh Julie
Loui&bearnaisen
Hej Julie
Det kan den sagtens :)
Mange hilsner
Louise
Julie
Hej Louise. Hvis jeg vil lave en hel bradepande, hvor mange gange tror du så jeg skal gange med? Jeg tænker selv 2,5 måske. Tror du desuden en hindbær frostning ville gå godt til? Skal lave den til en kollega som elsker syrlige/friske kager
Louiogbearnaisen
Hej Julie,
Jeg tænker også cirka 2,5-3 gange. Jeg har ikke testet kagen i den størrelse, men jeg tænker, at du skal passe på med, at den ikke bliver for høj, for så kan det være svært at få gennembagt.
Det vil da være super lækkert med en hindbærfrostning 🙂
Lad mig høre, hvordan resultatet bliver - også gerne med kagen i stor størrelse 🙂
Pia
Fantastisk kage. Tusind tak for opskrift :-)
Maria
Jeg har bagt denne kage til aften, men er i tvivl om 2 ting. Pisker du stadig med elpisker, når du tilsætter mel osv.? Eller pisker du med almindeligt piskeris? Skal den have 15 min. i ovnen eller en halv time?
Jeg skal først smage på kagen i morgen på arbejde, men synes den ser lidt kompakt ud! Håber dog at den er god, da det er min plan at bage den på lørdag, når jeg holder min 30 års fødselsdag. Tak for en fed side!:)
Loui&bearnaisen
Hej Maria
Jep, jeg pisker det med elpisker på lav hastighed, altså virkelig lav (som hvis man selv rørte dem).
Den skal have ca. 30 minutter i alt. 15 minutter uden folie og 15 min under folie - hvis din ovn bager hårdt (som min gør).
Hmm, den skal ikke være meget kompakt, men lidt. En mellemting mellem et brød og en kage. Håber det faldt i din smag :)
Anne-Marie
Jeg har fået en dille med at bage i microovn her i varmen. Det er helt vildt så hurtigt det går. Under 10 min. fra start til kage og uden overophedning af køkkenet. Det kan godt være citronkage skal være den næste udfordring. Elsker citron og har næsten lige lavet lemoncurd i microovn også.
Kh.
Anne-Marie
Loui&bearnaisen
Nææ, det er da smart. Bruger du bare en almindelig mikroovn eller en med mange indstillinger? Er sikker på citronkagen er en god kandidat til næste projekt - haps den er god på varme dage :)